Při nákupu vybírejte pěkné kusy, povrch batátů by neměl být nijak poškozený. Jeden velký batát bohatě stačí pro dva strávníky. Batáty jednoduše oškrabejte ostrým nožíkem, není je potřeba okrajovat jako brambory, i když jinak se k jídlu připravují podobným způsobem. Chutí i vzhledem batáty připomínají nejen brambory, ale také dýni hokkaido, a tomu odpovídají i osvědčené způsoby vhodné kuchyňské přípravy.

reklama

Batátové hranolky z horkovzdušné fritézy

Sladké brambory v naší kuchyni

Přinesli jste si na ochutnání první batát a přemýšlíte, co z něj uvařit? Nejspíš vás jeho chuť nadchne a příště si neobvyklou sladkou bramboru znovu koupíte. Počítejte s tím, že batáty dobře sytí a jsou vydatné. Uplatní se také při vaření pro naše nejmenší. Nasládlá chuť i jemně oranžová barva batátů dětem vyhovují, není potřeba vymýšlet nic složitého - kašičky či polévky jsou skvělou volbou. Větší děti už si rády pochutnají i na pečených batátech.

Batáty z horkovzdušné fritézy s tahini a jogurtem

Na co se hodí batáty

Batáty před použitím obvykle oškrabeme (zbavíme je tenké slupky), není to ale nutné, proto pokud připravujeme batáty na pečení, můžeme slupku ponechat, stejně jako když připravujeme naše brambory. Poradíme, jak snadno připravit batáty k jídlu.

  • Batáty se báječně hodí k pečení v troubě. Postupujte stejně jako při přípravě brambor nebo dýně hokkaido. Nakrájejte je na kousky (plátky, hranolky nebo kostičky), posypejte kořením (např. grilovací nebo italské koření) a osolte, přidejte pár kapek oleje, promíchejte a dejte upéct do trouby. S dýní nebo bramborami je můžete dokonce kombinovat.
  • Z batátů uvaříte skvělou polévku. Můžete je přidávat do zeleninových polévek nakrájené na menší kostičky, podobně jako brambory. Počítejte s tím, že polévce dají jemně nasládlou chuť, v tomto případě trochu připomínají chutí sladkou červenou řepu, jen nemají její výraznou barvu.
  • Z batátů ale můžete připravit také krémovou polévku, která zase bude připomínat polévku dýňovou, ochutit ji můžete obdobným způsobem. Pro zvýraznění barvy a zvýšení výživnosti lze přidat mrkev i červenou čočku, k batátům se hodí kurkuma a koření kari, které kurkumu obsahuje.
  • Batáty jsou chutnou přílohou. Můžete je uvařit stejným způsobem jako brambory, a to buď ve vodě nebo v páře, při vaření v páře si zachovají více živin. Ostrým nožíkem vyzkoušíte, že batáty změkly a jsou hotové. Počítejte s dobou cca 20–30 minut na uvaření nakrájených batátů. Batáty používejte podobně jako brambory, můžete je také vařit společně a vzájemně kombinovat.
  • Z batátů je možné uvařit kaši, obdobu kaše bramborové, dýňové nebo mrkvové. Batátová kaše je chutnou přílohou. Na talíři ji dozdobte nakrájenou pažitkou, petrželkou nebo osmaženou cibulkou.
  • Batáty můžete také zapékat, případně plnit a péct v troubě. Pokud je ponecháte v celku, bude tepelná úprava delší.
  • V neposlední řadě lze batáty přidávat do sladkých kaší a těst, opět podobně jako brambory.
Batáty s tuňákem
reklama

Batáty jsou chutnou surovinou, která je v našich obchodech dnes už snadno dostupná. Místo na našem stole si určitě zaslouží. "Pro" hovoří jednoduchá a rychlá příprava i jejich výtečná chuť.

reklama
reklama
reklama