Na příležitosti k setkání s blízkými lidmi se těšíme a přemýšlíme, co dobrého připravit k jídlu, aby si všichni pochutnali. Dáme si záležet na výběru jídel, která by měla odpovídat rozdílným chutím nebo preferencím, aby si každý našel to "své". Máme pro vás několik tipů, na co se při výběru zaměřit. Připomeneme si to, na co bychom neměli zapomenout.

reklama
9382 Šlehaná pomazánka na jednohubky (5)

Co připravit na pohoštění

Záleží na situaci, pro kterou pohoštění připravujeme.

  • Nejběžněji chystáme chlebíčky, kanapky, jednohubky a nejrůznější chuťovky. Když jsou rozdílně ozdobené, tak si každý strávník může vybírat po libosti to, na co má zrovna chuť. Takové občerstvení podáváme ve formě "švédského stolu".
  • Oblíbené jsou nejrůznější dobroty z listového těsta, které dopředu upečeme a připravíme naslano nebo nasladko. Zvlášť oblíbené jsou šneky z listového těsta, plněné naslano.
  • Mezi nejoblíbenější speciality, které je potřeba včas připravit, patří nakládané sýry, tatarák a utopenci.
  • Kromě jídel, která vyžadují čas na přípravu, se zásobíme tyčinkami, chipsy, oříšky a krekry, které stačí nasypat do misek a máme hotovo.
  • Někdy je na místě vařené jídlo, které vystačí pro více strávníků. Může to být např. guláš nebo hustá polévka.
  • Oblíbené jsou grilované pokrmy, které chystáme především pro venkovní posezení v průběhu teplého období roku.
  • Kromě jídla připravíme také dostatek nádobí - talířů, tácků, příborů a servírovacího načiní, skleniček, hrnků, případně papírových tácků a dalších pomůcek.
  • V neposlední řadě je potřeba nachystat nápoje. Může se jednat o různé koupené láhve s pitím (např. ochucené minerálky) nebo také potřeby na přípravu horkých nápojů. Pamatujeme na děti, aby i ony měly nejen co jíst, ale také co pít. Pokud plánujeme společný přípitek, obstaráme si včas vhodný nápoj.

9298 Pomazánka na obložené chlebíčky z vařených brambor (5)

Chlebíčky, kanapky a jednohubky

Uvedené tři možnosti se liší hlavně velikostí.

  1. Jednohubky jsou nejpracnější na přípravu, protože jsou nejmenší a z táců rychle ubývají. Kanapky jsou trochu větší, připravujeme je např. z šikmo krájeného pečiva.
  2. Chlebíčky se sice připravují rychleji, protože jsou největší, ale hosté se brzy zasytí. Ještě by rádi ochutnávali, ale již na to nemají "kapacitu".
  3. Nakoupíme si na vše dostatek pečiva. Kromě bílého pečiva je možné použít i pečivo celozrnné, které také chutná výborně. Je lepší, když nám něco zůstane, než mít nedostatečnou zásobu.
  4. Pečivo lze zdobit různými způsoby, připravíme si především pomazánky, nejlépe několik druhů, které mažeme na pečivo. Oblíbenou možností je pomazánka bramborová, která se používá jako základ chlebíčků a dále se zdobí sýrem, uzeninou, vařeným vajíčkem a zeleninou. Žádané jsou především tyto pomazánky - sýrová, česneková, tuňáková, vajíčková a další.
  5. Namazané pečivo dále zdobíme zeleninou a dalšími surovinami (především sýrem, uzeninami, vařenými vajíčky, olivami) podle možnosti a vhodnosti - vždy podle konkrétní použité pomazánky. Zdobení stačí sice jednoduché, ale mělo by být pěkně barevné, aby jídlo bylo lákavé na pohled.
9382 Šlehaná pomazánka na jednohubky (4)
reklama

Přejeme, ať se vám pohoštění povede a prožijete příjemný čas s těmi nejbližšími.

reklama
reklama
reklama