Drobné cookies, sušenky a perníčky tvoříme jen z několika surovin, které ale musí být v tom správném poměru. Základem bývá mouka, někdy přidáváme i ovesné vločky, dále vejce, cukr a tuk. Na ochucení a doladění doplníme především koření, čokoládu, kakao, kokos, mleté ořechy, sušené ovoce a kandované ovoce. Všechny suroviny dobře zpracujeme, aby vzniklo hladké a jemné těsto. Postup doporučeného zpracování se může lišit recept od receptu.

reklama

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nejlepší křehké těsto

Oblíbeným těstem na drobné pečivo je těsto křehké, a to zvlášť linecké. Z tohoto těsta pečeme výborné dobroty, které mají na svátečním stole důležitou roli. Kdo by neznal typická slepovaná kolečka nebo hvězdičky, spojené lahodnou marmeládou a na povrchu lehce pocukrované. Křehké těsto připravujeme v míse nebo na vále a do mouky zapracujeme tuk, který by neměl být příliš rozměklý. Půjde to dobře, když ho nejprve nakrájíme na menší kousky. Na pomoc si můžeme vzít elektrický robot nebo domácí pekárnu.

Snadné sušenky
Snadné sušenky

Jak z těsta vykrajovat tvary

Zpracované těsto zabalíme do mikrotenové fólie a uložíme do chladna, necháme ho alespoň hodinu (nebo až do dalšího dne) odpočinout, a pak se můžeme pustit do vykrajování zvolených tvarů. Pokud hodně spěcháme, tak lze dát těsto na půl hodiny do mrazničky a tím celý proces trochu urychlit. Dále postupujeme takto:

  • Těsto rozválíme válečkem na pomoučněné podložce nebo vále, a to tak, aby mělo po celé ploše stejnou sílu.
  • Začneme vykrajovat vhodné tvary. K tomu nám výtečně poslouží vykrajovátka, ale postačí i radýlko nebo nůž, v tom případě vytvoříme obdélníčky, čtverečky nebo trojúhelníčky.
  • Vykrajovátka před vykrajováním pomoučníme, aby se na ně těsto nelepilo.
  • Snažíme se, abychom celou plochu těsta dobře využili. Pokud totiž zůstanou nevyužité kousky, musíme je znovu zpracovat a rozválet, přitom se do těsta obvykle dostane více mouky, než je žádoucí.
  • Vykrájené pečivo narovnáme na plech vyložený pečicím papírem. Dále se řídíme konkrétním receptem - je-li třeba, tak potřeme tvary rozšlehaným vajíčkem, případně je posypeme semínky.
Ovesné sušenky s rozinkami
Ovesné sušenky s rozinkami

Jak tvarovat sušenky, cookies

Některé druhy drobného pečiva formujeme jiným způsobem. Příkladem jsou drobné sušenky s ovesnými vločkami, které tvoříme velmi jednoduše, a to tak, že lžičkou nabíráme z misky hromádky, které klademe na pečicí papír. Mezi jednotlivými hromádkami necháme dostatečné rozestupy, aby se při pečení vzájemně neslepily.

Talíř sušenek s bílou polevou na vrchu, umístěný na mřížce
reklama

A co dobrého upéct? Nechte se inspirovat i méně tradičními recepty z našeho receptáře a vyzkoušejte pro změnu něco neobvyklého.

reklama
reklama
reklama