Cookies a další drobné pečivo: Jak připravit těsto a tvarovat sušenky
Drobné pečivo se v každé rodině peče trochu jinak a recepty se předávají z generace na generaci. Při pečení vzpomínáme na milované maminky a babičky, přitom se naší kuchyní line lahodná vůně vanilky, oříšků, skořice a čokolády. A my tak pomáháme vytvářet krásné vzpomínky zase našim dětem.
Drobné cookies, sušenky a perníčky tvoříme jen z několika surovin, které ale musí být v tom správném poměru. Základem bývá mouka, někdy přidáváme i ovesné vločky, dále vejce, cukr a tuk. Na ochucení a doladění doplníme především koření, čokoládu, kakao, kokos, mleté ořechy, sušené ovoce a kandované ovoce. Všechny suroviny dobře zpracujeme, aby vzniklo hladké a jemné těsto. Postup doporučeného zpracování se může lišit recept od receptu.
Nejlepší křehké těsto
Oblíbeným těstem na drobné pečivo je těsto křehké, a to zvlášť linecké. Z tohoto těsta pečeme výborné dobroty, které mají na svátečním stole důležitou roli. Kdo by neznal typická slepovaná kolečka nebo hvězdičky, spojené lahodnou marmeládou a na povrchu lehce pocukrované. Křehké těsto připravujeme v míse nebo na vále a do mouky zapracujeme tuk, který by neměl být příliš rozměklý. Půjde to dobře, když ho nejprve nakrájíme na menší kousky. Na pomoc si můžeme vzít elektrický robot nebo domácí pekárnu.
Jak z těsta vykrajovat tvary
Zpracované těsto zabalíme do mikrotenové fólie a uložíme do chladna, necháme ho alespoň hodinu (nebo až do dalšího dne) odpočinout, a pak se můžeme pustit do vykrajování zvolených tvarů. Pokud hodně spěcháme, tak lze dát těsto na půl hodiny do mrazničky a tím celý proces trochu urychlit. Dále postupujeme takto:
- Těsto rozválíme válečkem na pomoučněné podložce nebo vále, a to tak, aby mělo po celé ploše stejnou sílu.
- Začneme vykrajovat vhodné tvary. K tomu nám výtečně poslouží vykrajovátka, ale postačí i radýlko nebo nůž, v tom případě vytvoříme obdélníčky, čtverečky nebo trojúhelníčky.
- Vykrajovátka před vykrajováním pomoučníme, aby se na ně těsto nelepilo.
- Snažíme se, abychom celou plochu těsta dobře využili. Pokud totiž zůstanou nevyužité kousky, musíme je znovu zpracovat a rozválet, přitom se do těsta obvykle dostane více mouky, než je žádoucí.
- Vykrájené pečivo narovnáme na plech vyložený pečicím papírem. Dále se řídíme konkrétním receptem - je-li třeba, tak potřeme tvary rozšlehaným vajíčkem, případně je posypeme semínky.
Jak tvarovat sušenky, cookies
Některé druhy drobného pečiva formujeme jiným způsobem. Příkladem jsou drobné sušenky s ovesnými vločkami, které tvoříme velmi jednoduše, a to tak, že lžičkou nabíráme z misky hromádky, které klademe na pečicí papír. Mezi jednotlivými hromádkami necháme dostatečné rozestupy, aby se při pečení vzájemně neslepily.
A co dobrého upéct? Nechte se inspirovat i méně tradičními recepty z našeho receptáře a vyzkoušejte pro změnu něco neobvyklého.