Nakládaný sýr se dá koupit, ale cena je poměrně vysoká, navíc pokud si tuto dobrotu připravíme sami, bude vytvořená přesně podle našich představ. Použijeme nejen oblíbené sýry, ale také oblíbené koření, zeleninu a dochucovadla. Provedeme vás jednoduchým postupem, který si ale můžete sami upravit podle vlastní chuti.

reklama

62258 Nakládaný balkánský sýr se sušenými rajčaty (1)

Jak se dělá nakládaný sýr

Připravíme si sýr, který budeme nakládat. Osvědčenou volbou je balkánský sýr nebo hermelín, ale můžeme použít i další sýry. Vhodný je také eidam, romadur či niva.

  1. Sýry nakrájíme na kostičky. Velikost záleží na nás, menší kostky rychleji přijmou chuť koření.
  2. Do mísy dáme nakrájený sýr, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, dále koření (provensálské bylinky, pepř čtyř barev) a vše promícháme.
  3. Směs naskládáme do zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem. Můžeme přidat chilli papričky, sušená rajčata, plátky česneku i čerstvé bylinky (např. oregano), proužky papriky, olivy. Vše mírně stlačujeme, ale oparně, abychom sýr nerozmačkali.
  4. Tip: Stejným způsobem lze použít místo sýra nakrájené tofu, jen obyčejné neochucené.
  5. Obsah sklenice zalijeme olejem. Můžeme použít olivový nebo jiný, případně lze smíchat např. řepkový olej s olivovým, který je dražší.
  6. Povrch sýru musí být zalitý olejem. Pak sklenici uzavřeme a uložíme do chladna. Když sklenice necháme několik dnů uležet, chutě a vůně se skvěle propojí a prostoupí.
  7. Přibližně za tři dny můžeme začít sýry konzumovat, ale příliš dlouho je neskladujeme. Vydrží přibližně dva týdny, pokud je dříve nesníme.
62258 Nakládaný balkánský sýr se sušenými rajčaty (2)
reklama

Nakládaný sýr je báječnou chuťovkou pro sváteční příležitosti, ale je také výborným dárkem. Pokud se chystáme na návštěvu, můžeme skleničku této dobroty vzít s sebou, jako pozornost pro hostitele.

reklama
reklama
reklama