Vlašské ořechy jsou nejen chutné, ale také zdravé. Můžeme je jíst přímo, ale jsou i báječnou a výživnou součástí mnoha jídel, především sladkých, ale také slaných. Jediné, co nám brání je používat a konzumovat častěji, je zdlouhavé louskání. Než získáme misku ořechových jader, přece jen to chvíli zabere. I tuto činnost můžete urychlit a s tím vám rádi poradíme.

reklama
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jak dostat ořechy rychle ze skořápek

Máme pro vás několik tipů, které vám pomohou.

  • Především si pořiďte co nejlepší louskáček, bez něho to půjde jen těžko. Kromě louskáčku se bude hodit ještě malý ostrý a špičatý nožík, který vám pomůže jádra dostat z rozlousknutých skořápek ven.
  • Obvykle se suché ořechy nejprve rozlouskají louskáčkem a pak za pomoci ostrého nožíku vylupují. Nejrychleji to jde, když máte více pomocníků, můžete zapojit i děti.
  • Tip 1: Když ořechy ve skořápkách nejprve zalijete vařící vodou a necháte je v ní asi 15 minut stát, přikryté pokličkou, pak vodu slijete, ořechy propláchnete studenou vodou a pustíte se do vylupování, půjde to daleko lépe. Při tomto postupu se ořechy snáze rozlupují a skořápky nelétají všude kolem. I vylupování jadýrek je snazší, navíc výsledkem jsou často krásná celá jádra, která můžete použít i na zdobení cukroví a moučníků.
  • Tip 2: Můžete postupovat i tak, že ořechy zalijete studenou vodou a necháte je v hrnci krátce povařit (cca 5 minut). Pak vodu slijte, ořechy propláchněte studenou vodou a můžete se hned pustit do vylupování. Postup je sice snadný, ale dejte pozor, ať ořechy vaříte opravdu jen chvilku, ať jádra nejsou uvařená.
  • Tip 3: Louskání ořechů můžete urychlit pomocí paličky. Dejte ořechy do nízké, ale pevné papírové krabice, přikryjte je starší utěrkou a přes ni ořechy paličkou "rozbijte", roztlučte. Tento postup je sice velmi rychlý, ale pokud jsou ořechy suché, snadno je rozdrtíte až příliš, vybírání jadýrek je pak zdlouhavé a ořechové kousky jsou příliš drobné, proto klepejte paličkou jen opatrně a krátce. Utěrka má ten význam, že díky ní nelétají skořápky všude kolem.
4190 Ořechy v karamelu (3)
reklama

Vyloupané vlašské ořechy používejte do sladkých krémů i pomazánek, kaší, drobného pečiva, do moučníků, ale i do salátů (ovocných a zeleninových). Dokonce i do polévky (např. do vývaru s nudlemi) můžete přidat několik ořechů, polévka pak bude mít příjemnou a výraznější chuť i barvu, s ořechy dokonce získá na výživnosti.

reklama
reklama
reklama