Jak louskat ořechy. Poradíme, jak je dostat co nejrychleji ven ze skořápky
Vlašské ořechy jsou pro nás nejsnadněji dostupné ze všech ořechů, velké stromy ořešáky rostou na mnoha našich zahradách. Jenže jejich louskání je pracné a zdlouhavé, navíc se nadělá kolem hodně nepořádku. Poradíme, jak ořechy snadno a rychle dostat ven ze skořápky.
Vlašské ořechy jsou nejen chutné, ale také zdravé. Můžeme je jíst přímo, ale jsou i báječnou a výživnou součástí mnoha jídel, především sladkých, ale také slaných. Jediné, co nám brání je používat a konzumovat častěji, je zdlouhavé louskání. Než získáme misku ořechových jader, přece jen to chvíli zabere. I tuto činnost můžete urychlit a s tím vám rádi poradíme.
Jak dostat ořechy rychle ze skořápek
Máme pro vás několik tipů, které vám pomohou.
- Především si pořiďte co nejlepší louskáček, bez něho to půjde jen těžko. Kromě louskáčku se bude hodit ještě malý ostrý a špičatý nožík, který vám pomůže jádra dostat z rozlousknutých skořápek ven.
- Obvykle se suché ořechy nejprve rozlouskají louskáčkem a pak za pomoci ostrého nožíku vylupují. Nejrychleji to jde, když máte více pomocníků, můžete zapojit i děti.
- Tip 1: Když ořechy ve skořápkách nejprve zalijete vařící vodou a necháte je v ní asi 15 minut stát, přikryté pokličkou, pak vodu slijete, ořechy propláchnete studenou vodou a pustíte se do vylupování, půjde to daleko lépe. Při tomto postupu se ořechy snáze rozlupují a skořápky nelétají všude kolem. I vylupování jadýrek je snazší, navíc výsledkem jsou často krásná celá jádra, která můžete použít i na zdobení cukroví a moučníků.
- Tip 2: Můžete postupovat i tak, že ořechy zalijete studenou vodou a necháte je v hrnci krátce povařit (cca 5 minut). Pak vodu slijte, ořechy propláchněte studenou vodou a můžete se hned pustit do vylupování. Postup je sice snadný, ale dejte pozor, ať ořechy vaříte opravdu jen chvilku, ať jádra nejsou uvařená.
- Tip 3: Louskání ořechů můžete urychlit pomocí paličky. Dejte ořechy do nízké, ale pevné papírové krabice, přikryjte je starší utěrkou a přes ni ořechy paličkou "rozbijte", roztlučte. Tento postup je sice velmi rychlý, ale pokud jsou ořechy suché, snadno je rozdrtíte až příliš, vybírání jadýrek je pak zdlouhavé a ořechové kousky jsou příliš drobné, proto klepejte paličkou jen opatrně a krátce. Utěrka má ten význam, že díky ní nelétají skořápky všude kolem.
Vyloupané vlašské ořechy používejte do sladkých krémů i pomazánek, kaší, drobného pečiva, do moučníků, ale i do salátů (ovocných a zeleninových). Dokonce i do polévky (např. do vývaru s nudlemi) můžete přidat několik ořechů, polévka pak bude mít příjemnou a výraznější chuť i barvu, s ořechy dokonce získá na výživnosti.