Luštěniny znamenají pro domácnost mnoho výhod. Dají se koupit za akční ceny do zásoby, protože jsou velmi trvanlivé. K dispozici je kromě oblíbené čočky více dalších druhů luštěnin, jedná se především o hrách, cizrnu, sóju a fazole, přičemž fazole existují v celé řadě variant. Ty se liší nejen velikostí, ale i zbarvením. Kromě suchých luštěnin, které se snadno skladují v suchu a pokud možno v chladu, si můžeme koupit i luštěniny zavařené ve sklenicích nebo v plechovkách. I ty se dobře skladují, jedná se celkově o mimořádně oblíbené a dlouhodobě skladovatelné potraviny.

reklama

Salát ze zelené čočky s uzeným tofu

Luštěniny se v kuchyni vyplatí

Suché luštěniny vyjdou samozřejmě levněji - za málo peněz získáme více. Někdy se ale hodí i luštěniny sterilované, a to především když pospícháme a potřebujeme rychle uvařit něco dobrého a vydatného. Když se rozhodneme pro vaření suchých luštěnin, můžeme jich rovnou uvařit více a část zmrazit po dávkách, které později využijeme např. do polévek, gulášů nebo pomazánek. Budeme je pak mít v mrazničce nachystané k rychlé a pohotové přípravě jídla.

Salát z čočky a červené papriky
Salát z čočky a červené papriky

Jak nejlépe uvařit luštěniny

Začátečníkům by se mohl hodit jednoduchý postup:

  1. Luštěniny nejprve přebereme, zvláště u čočky si dáme záležet. Vybereme všechny příměsi, někdy to mohou být malé kamínky nebo jiná semena.
  2. Přebrané luštěniny dáme do síta (cedníku) a dobře propláchneme pod tekoucí vodou.
  3. Potom je zalijeme studenou vodou a necháme nějakou dobu namočené - postup je popsaný níže. Luštěniny nabobtnají a snáze se díky tomu uvaří.
  4. Slijeme vodu, ve které se luštěniny namáčely, a uvaříme je do změknutí. Přidat můžeme oblíbené bylinky, které pokrm nejen příjemně dochutí, ale také předchází nadýmání (např. saturejku, bazalku, majoránku). Vhodné je i koření (např. bobkový list), ale sůl přidáme až po změknutí.
  5. Pokud se tvoří při vaření na povrchu pěna, odstraňujeme ji.
  6. Po změknutí luštěniny použijeme podle potřeby.
  7. Tip: Velkým pomocníkem při vaření luštěnin je pomalý hrnec - i když v něm vaření trvá několik hodin, nijak nás to "nezaměstná". Jinou oblíbenou možností je vaření v tlakovém hrnci, v něm naopak luštěniny uvaříme za velmi krátkou dobu.

karbanátky z červené čočky
Dall-e - AI generated

Jak namáčet luštěniny

Namáčení se před vařením luštěnin doporučuje, ale není nutné ve všech případech.

  • Namáčení přináší dvě výhody. Vaření je pak rychlejší a luštěniny nezpůsobují nadýmání - to za předpokladu, že vodu, ve které jsme je namáčeli, vylijeme. Látek, které nadýmání způsobují, se tímto způsobem z větší části zbavíme.
  • Namáčení některých luštěnin je ale důležitější než u jiných. Fazole, cizrna a sója potřebují delší vaření, proto se namáčení předem vyplatí. Čočka je uvařená i bez namáčení poměrně rychle a pokud vás nadýmání netrápí, není namáčení nutné. Každopádně čočku stačí namočit na dvě hodiny, ale větší luštěniny raději namáčíme na celou noc.
  • Oblíbená je červená čočka, kterou není potřeba namáčet vůbec, přesto je velmi rychle uvařená a nenadýmá, proto se doporučuje i pro vaření dětem.
  • Při namáčení postupujeme tak, že přebrané luštěniny zalijeme studenou vodou a necháme je v ní podle potřeby. Čočku na kratší dobu (2 hodiny), ale ostatní luštěniny obvykle namáčíme večer pro vaření následující den.
Čočková polévka s kardamomem
reklama

Z luštěnin připravujeme nejen polévky a jídla typu "čočka nakyselo", ale také různé kaše, pomazánky, placičky, karbanátky, zapékaná jídla i pomazánky. Luštěniny se uplatní v celé řadě jídel, dodají jim výživnou hodnotu a výbornou chuť.

reklama
reklama
reklama