Jak naplnit tortillu. Jednoduché jídlo můžete servírovat během chvilky
Tortilly jsou báječné chlebové placky, které si sice můžeme i sami upéct, ale většinou je kupujeme jako polotovar a pak je pouze naplníme - každý podle své vlastní chuti a přání. Tortilly mohou chutnat pokaždé trochu jinak, stejně jako plněná bageta nebo klasický namazaný chléb.
Tortilly se výborně hodí jako rychlý oběd nebo večeře. Pokud si je bereme do práce už naplněné, před jídlem je krátce ohřejeme v mikrovlnné troubě - budou pak chutnější, ale nicméně ohřívání není nutné. Tortilly se dají koupit ve více verzích, někdo dá přednost celozrnným, jiný raději koupí obyčejné. Nejlepší je mít doma po ruce vždy několik balíčků tortill, jsou totiž trvanlivé a občas se dají koupit v akci, navíc jsou pohotově připraveným jídlem, když zrovna na nic jiného nemáme čas. Dokonce potěší i nečekanou návštěvu.
Jak naplnit tortilly
Plnit je můžeme zeleninou, olivami, salátem, sýry i masem. Máme pro vás několik tipů:
- Často do tortill dáváme hustou omáčku, kterou si buď sami připravíme na sporáku nebo také koupíme. Může být např. rajčatová a postačí i kečup. Omáčky by nemělo být příliš, aby z tortill po stranách nevytékala. Omáčka by měla být nejen dostatečně hustá, ale také pikantní, chuťově zajímavá.
- Báječnou možností je potřít tortilly před plněním pestem, buď domácím nebo koupeným, skvělé je bazalkové, ale vhodné je i z medvědího česneku. Na pesto pak naskládáme další zvolené suroviny.
- Mezi nejoblíbenější druhy zeleniny na plnění tortill patří pórek, cibule, barevné papriky (zvlášť vhodné jsou červené kapie) a rajčata. Na dochucení se hodí česnek. Zeleninovou směs před plněním tortill krátce podusíme.
- Přidat můžeme také podušené houby, lesní nebo kupované. Osvědčenou možností je použít do tortill žampióny z plechovky, přidat můžeme i konzervované luštěniny nebo kukuřici. Vše z uvedeného doplní do tortill krásnou barevnost a budou ve výsledku ještě chutnější a také výživnější.
- Do tortill je možné přidávat i kousky čerstvé zeleniny, krásné jsou listy hlávkového nebo ledového salátu. Zvlášť ledový vydrží dlouho svěží. Vyzkoušet můžete také listy kozlíčku polníčku, špenátu a rukoly, všechny se dají běžně koupit v čerstvém stavu. Nebojte se ani nastrouhané čerstvé kořenové zeleniny a nakrájených natí (petržel, pór).
- Velmi oblíbeným přídavkem do tortill jsou kousky masa, zvlášť chutné je v nich maso kuřecí, jehož příprava se vyznačuje rychlostí. Maso dopředu tepelně upravíme a řádně ochutíme. Do tortill se hodí dobře také kousky tuňáka nebo plátky šunky i další uzeniny. Vegetariáni si do nich mohou dát předem osmahnuté a ochucené sójové nudličky nebo kostky.
- Všechny tortilly výtečně doplní sýr, vhodné jsou různé druhy, buď nakrájené na plátky nebo nastrouhané.
- Do tortill na doladění chuti často přidáváme i dresinky, jejichž součástí je např. majonéza, kečup, hořčice nebo zakysaná smetana.
- Do tortill bez obav můžeme zužitkovat různé menší zbytky z lednice, samozřejmě čerstvé a kvalitní. Podstatné je, aby se tortilly dobře jedly a chutnaly nám. Vše záleží na naší fantazii.
Jak podávat tortilly
Naplněné tortilly obvykle krátce zapečeme, aby se všechny suroviny chuťově propojily a sýr rozpustil. Zapékat je můžeme buď v troubě nebo např. v kontaktním grilu. Hlídáme je, aby nám neztmavly příliš, stačí opravdu malá chvilka. Tortilly podáváme ještě teplé, buď na talíři nebo v kvalitním papírovém ubrousku či proužku z pečicího papíru.
Tip: Tortilly se dají plnit i nasladko, třeba jablky, obdobně jako náš klasický štrúdl. Podáváme je po krátkém zapečení. Jinou variantou je naplnit tortilly pomazánkou a podávat bez tepelné úpravy, vyzkoušejte je třeba potřené křenovým pomazánkovým máslem a nakrájené na proužky - získáte tak báječnou chuťovku a rychlovku pro návštěvu.
Příprava tortill je velmi variabilní a může být úžasně nápaditá. Nechte se inspirovat výběrem z našich receptů.