Jak ozdobit chlebíčky a jednohubky? Jednoduše, rychle, snadno a také krásně
Říká se, že jídlo jíme i očima, a pro chlebíčky a celkově pro jídla studené kuchyně, která jsou určená pro slavnostní nebo sváteční pohoštění, to platí dvojnásob. Lákavé a krásně ozdobené jídlo je důležitou součástí úspěchu připravených dobrot.
Chlebíčky a jednohubky milujeme kvůli skvělé chuti a správně zvoleným pomazánkám i jejich kombinacím. Když si ale dáme záležet na jejich zdobení a úpravě, bude výsledek opravdu dokonalý a tím pádem pak bude pohoštění nejen lákavé, ale přímo neodolatelné. Na zdobení lze využít celou řadu surovin. Je pěkné, když jsou zvolené suroviny pestré a každý si najde pro sebe to pravé.
Oblíbené pomazánky na pohoštění
Nejprve si připravíme vhodné pomazánky, vybereme je s ohledem na rodinu a případné hosty. Každý by měl mít k dispozici to, co má rád. Pamatujeme na specifické chutě jednotlivých účastníků. Ne každý si potrpí na pomazánky s česnekem nebo s pikantní chutí, někdo se zase vyhýbá mléčným produktům, jiný uzeninám. Pokud mají být všichni spokojeni, je na konkrétní požadavky potřeba myslet. Pomazánky je možné jednoduše mazat, ale můžeme je také nastříkat pomocí cukrářské zdobičky.
Jak zdobit chlebíčky a jednohubky
Zvolíme také vhodné pečivo. Někteří dají přednost bílému pečivu (veka, rohlíky), jiní si raději dopřejí celozrnné pečivo. V úvahu přichází použít místo pečiva např. kolečka nakrájená z okurek. Zdobení je vždy originální a jedinečné. Méně může znamenat více, chlebíčky by neměly být "přeplácané", všímáme si barevnosti a kontrastů. Ke zdobení se hodí různé suroviny:
- plátky sýru, šunky a salámů - lze je ozdobně položit, stočit, poskládat do vějířků či kornoutků nebo ruliček
- plátky natvrdo uvařených vajíček
- sterilovaná zelenina - především okurky a kapie
- olivy, zvlášť s červenou papričkou uvnitř vypadají efektně
- čerstvá plodová zelenina nakrájená na plátky či proužky - okurky, rajčata, papriky
- listová zelenina např. kousek salátu (i ledového), rukola, kozlíček polníček, špenát
- kořenová zelenina např. nastrouhaná mrkev, plátky ředkviček
- zelené natě např. petržel, bazalka, cibulová nebo pažitková nať
- ovoce - hodí se hlavně na jednohubky (hrozny vinné révy, kousek mandarinky nebo kompotovaného ananasu, plátek citrónu na rybičkovou pomazánku)
- poloviny vlašských ořechů
Pohoštění pro děti
Trochu jinak pohoštění chystáme pro dospělé a jinak pro děti. Co se týče jídla pro děti, volíme "hravější" zdobení, do příprav můžeme zapojit i děti. V tom případě nehledíme až tak na dokonalý výsledek, ale na to, aby z činnosti děti měly radost a chlebíčky zdobily tím, co mají opravdu rády a nebudou to pak sundávat a odkládat.
Přejeme, ať se pohoštění povede.
Dobrou chuť.