Banány jsou přirozeně sladké, proto jsou ideální k přislazování některých jídel. Když je použijeme na dozdobení kaší nebo pohárů, sníží se potřeba doslazovat. Při cestování není nic jednoduššího, než přibalit banán. Dobře vyzrálé ovoce příjemně chutná a naplní nás novou energií. Když koupíme banány, které ještě nemají dostatečně žlutou slupku, vůbec to nevadí, protože postupně během několika dnů dozrají. V kuchyni se uplatní i přezrálé banány, jejich sladkost je vyšší a dobře se hodí do těst nebo na výrobu zmrzlin. Pokud se nám podaří nakoupit více zralých banánů za akční cenu, snadno je po oloupání a nakrájení na větší kousky zmrazíme.

reklama
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Toprecepty

Na co se hodí zralé banány

Banánů není doma nikdy dost, jejich uplatnění a využití je opravdu široké. Máme pro vás několik tipů:

  • Smoothie si získaly velkou popularitu a není divu. Stačí dokonale rozmixovat oblíbené ovoce, případně zeleninu, přidat trochu oříšků a tekutinu, třeba rostlinné mléko. Chutná nám, když má smoothie příjemně sladkou chuť a právě v tom nám báječně pomohou banány.
  • Kdo by si rád nedal k snídani ovesnou nebo jinou kaši - zvlášť pokud ji ozdobíme nakrájeným banánem, bude chutnat výtečně.
  • Zmrzliny potřebují přisladit a banány jsou do nich skvělou alternativou. Snadno se mrazí a zmrzlinám nebo různým koktejlům dají tu správnou lahodnost.
  • Poháry nebo misky vytváříme podle vlastní fantazie, vybíráme ze surovin, které máme po ruce. U banánů si můžeme být jisti, že je to to pravé, co chuť těchto dobrot ještě pozvedne. Skvěle vyniknou zvlášť v kombinaci s tvarohem, zakysanou smetanou, šlehačkou a čokoládou.
Veganské banánové placičky
Veganské banánové placičky

Banány jsou oblíbenou součástí těst

Ti, kdo zrovna nemají po ruce vajíčka nebo je raději vynechávají, používají místo nich rádi do těst rozmačkané banány. Banány plní zároveň funkci sladidla - pokud je použijete, stačí těsto přisladit méně nebo dokonce vůbec. Přidat je můžete do lívanců, koláčů a palačinek. Vyzkoušejte je také do muffinů, inspiraci najdete v našich receptech. A co třeba takový banánový chlebíček? Pokud jednou ochutnáte, rádi se k němu budete vracet.

Nakrájený banánový chléb s polevou a banánovými chipsy na servírovacím talíři

Výtečné dezerty z banánů milujeme

Banány v syrovém stavu jsou ideální a chutnou součástí některých dezertů. Mezi nejoblíbenější dobroty patří Bebe střecha, složená z Bebe sušenek, naplněných tvarohovým krémem a banány, na povrchu politá čokoládovou polevou. Po ztuhnutí v chladu chutná naprosto dokonale. Vyzkoušejte také nakrájený banán namočený do rozpuštěné čokolády - jedná se o rychlý dezert, který ještě můžete dozdobit šlehačkou.

Banánové zmrzlinové poháry s polevou a pekanovými ořechy
Banánové zmrzlinové poháry s polevou a pekanovými ořechy

Banány vylepší oblíbená jídla

Banány se hodí nejen do těst, ale také na závěrečné zdobení oblíbených moučníků. Přidat je můžete do náplní, a to buď nakrájené na plátky nebo rozmačkané do krémů. Ozdobte jimi lívance a použijte je k plnění nasladko připravených palačinek a tortill nebo ke zdobení vaflí. Banány můžete využít také k slaným pokrmům, i těm dodají zajímavou a netradiční chuť, trochu exotickou.

Poháry s čokoládou, slaným karamelem, banánem a pusinkami

Ještě pro vás máme jeden tip na závěr. Vyzkoušejte banány nakrájet na šikmé řezy a jednoduše je osmažit na pánvi s rozpáleným olejem. Získáte ty nejjednodušší maličké "lívanečky", které báječně chutnají.

reklama

Přejeme dobrou chuť.

reklama
reklama
reklama