
Jak pracovat s horkovzdušnou fritézou. Poměrně levný přístroj toho zvládne hodně
Horkovzdušná fritéza je oblíbený elektrický pomocník do našich kuchyní. Obvykle si ji pořizujeme kvůli přípravě hranolků a různých pokrmů, které bychom jinak smažili na pánvi, v troubě nebo v obyčejné fritéze. Příprava jídel v horkovzdušné fritéze je šetrná, snadná, rychlá a také levná.
Horkovzdušná fritéza je pomocník, který se v kuchyni opravdu vyplatí a může přicházet ke slovu velmi často. I z toho důvodu je důležité její nákup dobře promyslet a zvážit všechny volitelné možnosti. Kromě fritování tato fritéza umí i dostatek dalšího, připravovat v ní můžete slané i sladké, masové, bezmasé, zeleninové a další pokrmy. S fritézou získáte snadno použitelného pomocníka, kterého budete mít stále po ruce - nezabere mnoho místa a může nahradit i jiné přístroje. Hodit se může také na chalupu nebo chatu, i tam oceníte jeho multifunkční schopnosti.

Horkovzdušná fritéza v našich domácnostech
Tím základním, proč si obvykle fritézu pořizujeme, je fritování. Můžete v ní za pomoci horkého vzduchu "usmažit" mnoho jídel, která jinak tukem přímo oplývají. Ku příkladu na přípravu hranolek v horkovzdušné fritéze vystačíte pouze s jednou lžící oleje. Je třeba počítat s tím, že chuť bude přece jen trochu jiná než při klasickém smažení, ale přesto velmi dobrá. V horkovzdušné fritéze lze připravit řízky, karbanátky, maso, brambory i zeleninu. Také buchty nebo třeba muffiny ve fritéze hravě připravíte.

Na co se zaměřit při nákupu horkovzdušné fritézy
Máme pro vás několik tipů:
- Při nákupu dobře zvažte velikost fritézy - fritéza s malou nádobou nebude početnější rodině stačit. Naopak příliš velká fritéza zabere v kuchyni více místa a nejspíš bude mít i vyšší spotřebu elektrické energie.
- Zajímavou volbou jsou fritézy s dvěma nádobami, které usnadňují přípravu více typů jídel současně. Nejenže umístíte pokrmy odděleně, ale také pro každou nádobu nastavíte odlišnou teplotu.
- Všímejte si délky přívodního kabelu. Příliš krátký vám bude komplikovat používání fritézy.
- Zajímat vás bude materiál nádoby - často ji budete čistit. Zajímavou volbou je fritéza, která má skleněnou nádobu. Některé fritézy mají průhlednou přední stranu - díky tomu můžete pozorovat, jak se jídlo zahřívá, i to je užitečné.
- Porovnejte si hlučnost, pohodlnost použití a bezpečnost.
- Oceníte srozumitelný návod a k zahození nebudou ani poskytnuté recepty, které vám usnadní seznámení s fritézou.
- V neposlední řadě - váš nový přístroj by se vám měl líbit.

Jak používat horkovzdušnou fritézu
Použití horkovzdušné fritézy je velmi snadné.
- Příprava jídel je rychlá, energeticky úsporná a také zdravější, protože pokrmy obsahují jen malé množství tuku.
- Při spuštění fritézy je potřeba nastavit vhodný čas a teplotu. Záleží vždy na konkrétním přístroji, nastavit si můžete také zvolený program.
- Pokud v ní připravujete řízek nebo cokoliv, co se má smažit, stačí povrch jídel pouze lehce postříkat olejem ve spreji nebo potřít.
- Díky horkému vzduchu jsou jídla z fritézy dobře osmažená ze všech stran, přesto se v průběhu tepelné úpravy doporučuje otočení nebo šetrné zamíchání (pokud jde o hranolky).
- Fritéza je multifunkční pomocník. Kromě fritování zvládne péct, rozpékat, ohřívat - před nákupem se ujistěte, co konkrétní fritéza dovede. Budete v ní rozpékat nebo ohřívat pečivo, péct topinky i sladké moučníky. Možná bude umět grilovat (umí jen některé) a nahradí při ohřívání mikrovlnnou troubu.

Horkovzdušná fritéza má potenciál být pomocníkem, který se v kuchyni opravdu vyplatí. Při výběru si kupte kvalitní produkt, který vám bude dobře a dlouho sloužit.