
Jak připravit bešamel? Hustá bílá omáčka je skvělá do zapékaných pokrmů
Hustší bešamel se používá jako pojivo do nejrůznějších zapékaných jídel a slaných nákypů. Jeho příprava je snadná a jeho chuť můžeme po libosti vylepšit. Poradíme vám, jak bešamel připravit.
Bešamel je základní bílá omáčka, krásně hladká a přitom hustá, která se často používá k zalití zapékaných jídel, ale je vhodná i jako základ některých omáček. Bešamel dovede dát jídlům jemnost, vláčnost a příjemnou chuť, zvlášť když ho dobře ochutíme oblíbeným kořením. S bešamelem mají pokrmy z trouby příjemnou konzistenci a nejsou vysušené.

Jak připravit základní bešamel
Jednoduchý bešamel připravíme z másla a hladké mouky. Máme pro vás postup na základní dávku bešamelu.
- Nejprve necháme v hrnci rozehřát 30 g másla.
- Přidáme 30 g hladké mouky a společně bez přestání mícháme.
- Jakmile vznikne jíška, zalijeme ji 500 ml studeného mléka.
- Bešamel osolíme a můžeme ho ochutit např. mletým muškátovým oříškem.
- Jíšku s mlékem povaříme cca 20 minut.

Jak bešamel ochutit a vylepšit
Aby byl zapékaný pokrm chuťově výraznější, je vhodné i bešamel dochutit nebo vylepšit. Máme pro vás několik tipů.
- Na másle můžeme před přidáním hladké mouky nejprve osmahnout najemno nakrájenou cibuli.
- Část mléka je možné pro lepší chuť nahradit smetanou.
- Přidat je možné také strouhaný sýr, který v omáčce rozpustíme.
- Na dochucení bešamelu je vhodné použít kromě muškátového oříšku nebo květu také mletý pepř, houbový či česnekový prášek nebo třený česnek.
- Pokud omáčka není dostatečně hustá, pomůže jí rozmixování tyčovým mixérem.

Bešamel se výborně hodí na nejrůznější zapékané pokrmy, oceníte ho při zapékání zeleniny, brambor a těstovin, báječně se hodí na lasagne.