Bešamel je základní bílá omáčka, krásně hladká a přitom hustá, která se často používá k zalití zapékaných jídel, ale je vhodná i jako základ některých omáček. Bešamel dovede dát jídlům jemnost, vláčnost a příjemnou chuť, zvlášť když ho dobře ochutíme oblíbeným kořením. S bešamelem mají pokrmy z trouby příjemnou konzistenci a nejsou vysušené.

reklama
Kuřecí lasagne s dýní a pestem
Kuřecí lasagne s dýní a pestem

Jak připravit základní bešamel

Jednoduchý bešamel připravíme z másla a hladké mouky. Máme pro vás postup na základní dávku bešamelu.

  1. Nejprve necháme v hrnci rozehřát 30 g másla.
  2. Přidáme 30 g hladké mouky a společně bez přestání mícháme.
  3. Jakmile vznikne jíška, zalijeme ji 500 ml studeného mléka.
  4. Bešamel osolíme a můžeme ho ochutit např. mletým muškátovým oříškem.
  5. Jíšku s mlékem povaříme cca 20 minut.
Lasagne z pěti druhů zeleniny
Lasagne z pěti druhů zeleniny

Jak bešamel ochutit a vylepšit

Aby byl zapékaný pokrm chuťově výraznější, je vhodné i bešamel dochutit nebo vylepšit. Máme pro vás několik tipů.

  • Na másle můžeme před přidáním hladké mouky nejprve osmahnout najemno nakrájenou cibuli.
  • Část mléka je možné pro lepší chuť nahradit smetanou.
  • Přidat je možné také strouhaný sýr, který v omáčce rozpustíme.
  • Na dochucení bešamelu je vhodné použít kromě muškátového oříšku nebo květu také mletý pepř, houbový či česnekový prášek nebo třený česnek.
  • Pokud omáčka není dostatečně hustá, pomůže jí rozmixování tyčovým mixérem.
Vegetariánské lasagne
Vegetariánské lasagne
reklama

Bešamel se výborně hodí na nejrůznější zapékané pokrmy, oceníte ho při zapékání zeleniny, brambor a těstovin, báječně se hodí na lasagne.

reklama
reklama
reklama