Hranolky jsou chutnou přílohou, kterou milují především naše děti a také mládež. Dospělí si už sice více hlídají přísun kalorií, ale i oni si rádi občas na hranolkách pochutnají. Přípravu bramborových hranolků nám usnadní horkovzdušná fritéza, do které stačí dát jen minimální množství oleje. Právě proto si tato fritéza získala velkou popularitu a pro milovníky smažených jídel je výbornou volbou.

reklama
Rychlé pečené kuře a domácí hranolky s kyjevským máslem
Rychlé pečené kuře a domácí hranolky s kyjevským máslem

Jak připravit bramborové hranolky

Postup krájení a přípravy brambor je snadný, pro začátečníky máme několik rad.

  1. Brambory, nejlépe typu B nebo C, okrájíme a omyjeme.
  2. Poté je nakrájíme na hranolky. Snažíme se udržet stejný tvar, aby kousky byly stejně velké. Můžeme také použít kráječ s mřížkou, který se k tomuto účelu prodává.
  3. Tip: Stejná velikost nakrájených brambor má nejen estetický důvod, ale je důležitá také proto, aby byly všechny hranolky hotové za stejně dlouhou dobu.
  4. Nakrájené hranolky vkládáme do hrnce se studenou vodou, abychom je zbavili části škrobu, a čistou vodou je několikrát propláchneme - hranolky pak budou křupavější. Podobný účinek má krátké blanšírování, stačí 4–5 minut.
  5. Potom brambory necháme okapat a ještě je osušíme na papírové nebo látkové utěrce.

Plech s batátovými a kohlrabi hranolky s mističkou wasabi majonézy.

Jak upéct nebo usmažit hranolky

Nejlepší jsou pěkně křupavé hranolky, které podáváme jako chutnou přílohu k mnoha jídlům nebo jen dáme do misky a dochutíme kečupem, tatarkou nebo oblíbeným dresinkem.

  • Klasické smažení probíhá v hlubší pánvi nebo ve fritéze s větším množstvím oleje. Hranolky smažíme po menších dávkách, aby si zachovaly pěkný vzhled, pevnost a křupavost. Po usmažení hranolky necháme okapat na papírové utěrce, zbaví se tak přebytečného množství tuku.
  • Osušené hranolky rozložíme na plech a promícháme je s trochou oleje (vhodný je slunečnicový i řepkový) a poté je upečeme v předehřáté troubě při teplotě 180–200 °C.
  • Můžeme je také dát do horkovzdušné fritézy, přidat malé množství oleje a zapnout přístroj. Během tepelné úpravy je opatrně promícháme.
  • Výtečné hranolky získáme z horkovzdušné fritézy s otočnou lopatkou - lopatka během tepelné úpravy hranolky pozvolna míchá, aby byly usmažené (upečené) rovnoměrně ze všech stran.
Masivní pecní hranolky
reklama

Ještě horké hranolky si každý strávník posolí až na talíři, podle vlastní chuti. Výborně chutnají se zeleninovými i masovými jídly, můžeme je připravit ke špenátu i k žampionové omáčce. Možností je mnoho.

reklama
reklama
reklama