
Jak připravit bylinkové máslo? Jednoduchým způsobem vylepšíme naše pokrmy
Bylinkové máslo je snadné na přípravu, ale dokáže výtečně vylepšit naše jídla. Můžeme ho mazat na pečivo, dochutit jím zeleninu, brambory, těstoviny, grilované maso i ryby. Využijeme do něj různé bylinky, které máme rádi.
Bylinkové máslo je na přípravu snadné a rychlé, přesto dokáže velmi příjemně dochutit naše jídla. Ochucené máslo může být pokaždé trochu jiné - záleží na tom, pro jaké se rozhodneme bylinky. Můžeme dokonce namíchat více druhů.

Jak připravit bylinkové máslo
Provedeme vás jednoduchým postupem:
- Máslo si podáme s předstihem z ledničky, aby změklo a dobře se s ním pracovalo.
- Po změknutí máslo v misce metličkou vyšleháme, aby bylo jemné.
- Čerstvé bylinky opláchneme, necháme okapat a ještě je dobře osušíme, nejlépe papírovou nebo látkovou utěrkou.
- Tip: Nejoblíbenější bylinky do másla jsou petržel, libeček, pažitka, tymián i bazalka. Vhodný je také obyčejný česnek (rozmačkané stroužky) nebo listy medvědího česneku.
- Osušené bylinky najemno nasekáme.
- Poté bylinky nebo rozmačkaný česnek (případně kombinaci) přimícháme do připraveného másla. Máslo trochu osolíme, můžeme je i opepřit nebo okyselit malým množstvím citrónové šťávy.
- Z másla utvoříme válečky, které zabalíme do potravinářské fólie nebo alobalu a uložíme do chladna.

Jak používat bylinkové máslo
Máslo se dá po ztuhnutí pěkně krájet. Používáme ho po libosti na dochucování pokrmů. Výborně chutná s grilovanou zeleninou, můžete ho vyzkoušet např. s grilovanou kukuřicí nebo s pečenými bramborami. Hodí se k těstovinám a skvěle chutná na pečivu, dá se připravovat ke grilovanému masu. Vyzkoušejte také nakrojit bagety a do každého zářezu dejte trochu česnekového másla (nebo bylinkového) a bagety krátce zapečte.

Bylinkové máslo je výtečné na dochucování, přitom je jeho příprava velmi snadná a rychlá. Jemně nasekané bylinky můžete přimíchat i do pomazánkového másla a používat je k mazání pečiva.
Přejeme dobrou chuť.