Bylinkové máslo je na přípravu snadné a rychlé, přesto dokáže velmi příjemně dochutit naše jídla. Ochucené máslo může být pokaždé trochu jiné - záleží na tom, pro jaké se rozhodneme bylinky. Můžeme dokonce namíchat více druhů.

reklama

Máslo z medvědího česneku

Jak připravit bylinkové máslo

Provedeme vás jednoduchým postupem:

  1. Máslo si podáme s předstihem z ledničky, aby změklo a dobře se s ním pracovalo.
  2. Po změknutí máslo v misce metličkou vyšleháme, aby bylo jemné.
  3. Čerstvé bylinky opláchneme, necháme okapat a ještě je dobře osušíme, nejlépe papírovou nebo látkovou utěrkou.
  4. Tip: Nejoblíbenější bylinky do másla jsou petržel, libeček, pažitka, tymián i bazalka. Vhodný je také obyčejný česnek (rozmačkané stroužky) nebo listy medvědího česneku.
  5. Osušené bylinky najemno nasekáme.
  6. Poté bylinky nebo rozmačkaný česnek (případně kombinaci) přimícháme do připraveného másla. Máslo trochu osolíme, můžeme je i opepřit nebo okyselit malým množstvím citrónové šťávy.
  7. Z másla utvoříme válečky, které zabalíme do potravinářské fólie nebo alobalu a uložíme do chladna.

8210 Grilovaná kukuřice s bylinkovým máslem
Toprecepty

Jak používat bylinkové máslo

Máslo se dá po ztuhnutí pěkně krájet. Používáme ho po libosti na dochucování pokrmů. Výborně chutná s grilovanou zeleninou, můžete ho vyzkoušet např. s grilovanou kukuřicí nebo s pečenými bramborami. Hodí se k těstovinám a skvěle chutná na pečivu, dá se připravovat ke grilovanému masu. Vyzkoušejte také nakrojit bagety a do každého zářezu dejte trochu česnekového másla (nebo bylinkového) a bagety krátce zapečte.

45715 Brambory na loupačku s bylinkovým nebo tvarůžkovým máslem
Toprecepty

Bylinkové máslo je výtečné na dochucování, přitom je jeho příprava velmi snadná a rychlá. Jemně nasekané bylinky můžete přimíchat i do pomazánkového másla a používat je k mazání pečiva.

reklama

Přejeme dobrou chuť.

reklama
reklama
reklama