Knedlíky připravujeme především k tradičním omáčkám české kuchyně. Třeba taková svíčková je bez knedlíků těžko představitelná, ovšem k rajské omáčce můžeme připravit také těstoviny nebo rýži, ke kuřeti na paprice chutnají těstoviny nebo gnocchi. Ale co třeba zelí s pečínkou, v tom případě to bez knedlíků prostě nejde. Alespoň jednou za čas si na knedlíku rádi všichni pochutnáme. V nouzi se domácí knedlíky dají nahradit knedlíkem kupovaným, ale přece jen, to není ono.

reklama
15312 Domácí houskový knedlík (1)

Rychlý knedlík s práškem do pečiva

Velmi snadné je připravit knedlík nakypřený práškem do pečiva. Vodu do většího hrnce ohřejeme v rychlovarné konvici, mezitím připravíme těsto.

  1. Potřebujeme 1 kg polohrubé mouky, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 4–5 rohlíků, sůl a vodu.
  2. Do mísy dáme mouku s práškem do pečiva a solí, promícháme a přidáme vajíčka a vodu. Vody dáme jen tolik, aby vzniklo husté těsto. Nakonec přimícháme na kostky nakrájené rohlíky.
  3. Tip 1: Část mouky snadno nahradíme moukou celozrnnou. Vyzkoušet můžete také všechnu polohrubou mouku nahradit moukou špaldovou, knedlíky s ní chutnají výborně, jsou tmavší a výživnější.
  4. Z tohoto množství těsta hned vymodelujeme navlhčenýma rukama 6 podlouhlých knedlíků, které dáme vařit do vroucí vody. Po vložení do hrnce je podebereme, aby se nepřichytily ke dnu.
  5. Knedlíky vaříme pozvolna 25 minut. Během vaření je otočíme. Pokličku necháme zavřenou, ale na jedné straně ji podložíme vařečkou, dáváme pozor, aby při varu voda nezačala utíkat.
  6. Hotové knedlíky hned po vytažení vložíme do kráječe a rozkrájíme na plátky.
  7. Nejlepší jsou samozřejmě hned po uvaření, ale snadno je ohřejeme v páře. Při ohřívání v mikrovlnné troubě jsme opatrní, abychom je příliš nevysušili.
  8. Knedlíky podle tohoto receptu se snadno mrazí, můžeme je pak mít kdykoliv po ruce.
  9. Tip 2: Množství použitých vajíček můžete snížit, knedlíky se i tak povedou. A pokud chcete, aby měly krásně žlutou barvu, přidejte do těsta trochu kurkumy.
  10. Knedlíky podle uvedeného receptu se výborně hodí k omáčkám, ke špenátu i k masu se zelím.

20547 Bramborové knedlíky staročeské
Toprecepty

Jednoduché bramborové knedlíky

Oblíbené jsou také bramborové knedlíky, které se k některým jídlům hodí ještě více než obyčejné. Skvěle chutnají např. ke špenátu s vajíčkem nebo plátkem masa. Vyzkoušejte oblíbený recept na knedlíky našich babiček.

  1. Potřebujeme 1 kg vařených brambor, 1 lžičku soli, 1 vejce, 30 dkg dětské krupičky a 3 lžíce Solamylu (jemného bramborového škrobu).
  2. Uvaříme si předem brambory ve slupce a po vychladnutí je nastrouháme najemno, jde to dobře i mačkadlem na brambory.
  3. K bramborám přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto.
  4. Nenecháváme ho stát, protože stáním řídne, ale hned tvoříme knedlíky, které dáme vařit do vroucí vody.
  5. Pozvolna je vaříme cca 20 minut.
  6. Hned po uvaření knedlíky rozkrájíme v kráječi na plátky.
10475 Houskové knedlíky (2)
Toprecepty

Věříme, že uvedené recepty ocení i začátečníci. Příprava knedlíků podle nich je opravdu snadná a rychlá.

reklama

Přejeme dobrou chuť.

reklama
reklama
reklama