
Jak připravit jednoduché a rychlé knedlíky? Vyzkoušejte osvědčené recepty
Knedlíky jsou k některým jídlům nenahraditelné. Bez nich to není ono, proto se hodí znát dobré recepty, na které se v případě potřeby můžeme spolehnout. A protože nám jde o rychlé vaření, které nám nezabere mnoho času, vybrali jsme pro vás dva recepty, podle kterých se knedlíky zaručeně povedou a hotové budou během chvilky.
Knedlíky připravujeme především k tradičním omáčkám české kuchyně. Třeba taková svíčková je bez knedlíků těžko představitelná, ovšem k rajské omáčce můžeme připravit také těstoviny nebo rýži, ke kuřeti na paprice chutnají těstoviny nebo gnocchi. Ale co třeba zelí s pečínkou, v tom případě to bez knedlíků prostě nejde. Alespoň jednou za čas si na knedlíku rádi všichni pochutnáme. V nouzi se domácí knedlíky dají nahradit knedlíkem kupovaným, ale přece jen, to není ono.

Rychlý knedlík s práškem do pečiva
Velmi snadné je připravit knedlík nakypřený práškem do pečiva. Vodu do většího hrnce ohřejeme v rychlovarné konvici, mezitím připravíme těsto.
- Potřebujeme 1 kg polohrubé mouky, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 4–5 rohlíků, sůl a vodu.
- Do mísy dáme mouku s práškem do pečiva a solí, promícháme a přidáme vajíčka a vodu. Vody dáme jen tolik, aby vzniklo husté těsto. Nakonec přimícháme na kostky nakrájené rohlíky.
- Tip 1: Část mouky snadno nahradíme moukou celozrnnou. Vyzkoušet můžete také všechnu polohrubou mouku nahradit moukou špaldovou, knedlíky s ní chutnají výborně, jsou tmavší a výživnější.
- Z tohoto množství těsta hned vymodelujeme navlhčenýma rukama 6 podlouhlých knedlíků, které dáme vařit do vroucí vody. Po vložení do hrnce je podebereme, aby se nepřichytily ke dnu.
- Knedlíky vaříme pozvolna 25 minut. Během vaření je otočíme. Pokličku necháme zavřenou, ale na jedné straně ji podložíme vařečkou, dáváme pozor, aby při varu voda nezačala utíkat.
- Hotové knedlíky hned po vytažení vložíme do kráječe a rozkrájíme na plátky.
- Nejlepší jsou samozřejmě hned po uvaření, ale snadno je ohřejeme v páře. Při ohřívání v mikrovlnné troubě jsme opatrní, abychom je příliš nevysušili.
- Knedlíky podle tohoto receptu se snadno mrazí, můžeme je pak mít kdykoliv po ruce.
- Tip 2: Množství použitých vajíček můžete snížit, knedlíky se i tak povedou. A pokud chcete, aby měly krásně žlutou barvu, přidejte do těsta trochu kurkumy.
- Knedlíky podle uvedeného receptu se výborně hodí k omáčkám, ke špenátu i k masu se zelím.

Jednoduché bramborové knedlíky
Oblíbené jsou také bramborové knedlíky, které se k některým jídlům hodí ještě více než obyčejné. Skvěle chutnají např. ke špenátu s vajíčkem nebo plátkem masa. Vyzkoušejte oblíbený recept na knedlíky našich babiček.
- Potřebujeme 1 kg vařených brambor, 1 lžičku soli, 1 vejce, 30 dkg dětské krupičky a 3 lžíce Solamylu (jemného bramborového škrobu).
- Uvaříme si předem brambory ve slupce a po vychladnutí je nastrouháme najemno, jde to dobře i mačkadlem na brambory.
- K bramborám přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto.
- Nenecháváme ho stát, protože stáním řídne, ale hned tvoříme knedlíky, které dáme vařit do vroucí vody.
- Pozvolna je vaříme cca 20 minut.
- Hned po uvaření knedlíky rozkrájíme v kráječi na plátky.

Věříme, že uvedené recepty ocení i začátečníci. Příprava knedlíků podle nich je opravdu snadná a rychlá.
Přejeme dobrou chuť.