Jak připravit kuskus k jídlu. Výtečnou přílohu můžete mít během několika minut
Kuskus je báječnou a na přípravu jednoduchou přílohou nebo samostatným jídlem, stačí k němu přidat trochu zeleniny, posypat ho sýrem nebo doplnit masem. Chutná naslano i nasladko. Výtečně se hodí i jako zavářka do polévek.
Kuskus je chutná těstovina, nejčastěji získaná z pšenice, přičemž výživná je především celozrnná varianta. Využití kuskusu je naprosto univerzální a jednoduché. Můžeme ho připravit naslano i nasladko, jíst zatepla i zastudena. Máme pro vás několik rad k jeho snadné přípravě a také tipů, jak kuskus podávat. Poradíme, k čemu se nejvíce hodí.
Jak připravit kuskus k jídlu
Příprava kuskusu vyniká jednoduchostí a pokud si jeho chuť zamilujete, můžete zařadit tuto těstovinu pravidelně do jídelníčku, a to především ve dnech, kdy se vám času nedostává.
- Kuskus nevařte, ale jen zalijte horkou vodou (nebo jinou tekutinou, např. vývarem) a nechte 5–8 minut pod pokličkou nabobtnat. Řiďte se přesně podle pokynů na sáčku.
- Tekutinu přidejte v tomto poměru: na 1 díl kuskusu dejte 1,6 dílu tekutiny.
- Celozrnný kuskus potřebuje k nabobtnání trochu více času, přibližně 10–12 minut.
- Pokud recept doporučuje přidat koření a olej, přidejte je ještě před tekutinou a vmíchejte dobře do kuskusu, aby byla obalena zrnka.
- Po odměřeném čase kuskus jemně načechrejte vidličkou a můžete servírovat.
Chutné varianty přípravy kuskusu
Máme pro vás několik tipů:
- Kuskus může používat jako výtečnou zavářku do polévky, stačí ho jen přisypat, zamíchat a za pár minut polévku podávat.
- Je také skvělým samostatným jídlem. Výborně chutná připravený ve stylu "rizoto". Stačí k němu přidat uvařenou a na kostičky nakrájenou zeleninu, kuřecí maso nebo třeba žampióny, zamíchat, a na talíř dávat kopečky, které posypete nastrouhaným sýrem.
- Kuskus je výbornou přílohou k omáčkám, dušené zelenině i masu.
- Výborně se hodí do salátů.
- Připravíte z něj skvělou sladkou kaši, kterou ochutíte a ozdobíte podobně jako třeba kaši ovesnou.
- Můžete z něj připravit báječné nákypy a dezerty.
- Kuskus můžete také zapékat v troubě, přidávat do karbanátků a různých placiček. Můžete ho využít i k plnění paprik nebo zelných listů.
- Hodí se dokonce do pomazánek.
Kuskus má sám o sobě neutrální chuť, proto jej upravte tak, jak potřebujete. Na talíři jídlo krásně ozdobte, buď barevnou zeleninou nebo ovocem.
Nechte se inspirovat recepty z našeho receptáře a pochutnejte si.