
Jak se dělá pesto z medvědího česneku? Aromatické listy snadno uchováme
Pesta jsou báječná - jejich využití je snadné a pohotové. Dají se připravit z různých bylinek a z listové zeleniny. Malá sklenička koupeného pesta není zrovna levná, ale přitom si snadno dokážeme připravit zásobu této pochoutky, která vydrží až do další sezóny. S pesty je vaření snazší - pokud zrovna nemáme nápad, co uvařit, tak stačí otevřít skleničku pesta, připravit těstoviny a za chvilku je oběd hotový.
Co je to vlastně pesto? Jedná se o další ze specialit, které jsou typické pro italskou kuchyni. Suroviny na pesto jednoduše rozmixujeme dohladka, upěchujeme do menší šroubovací sklenice, povrch zalijeme olejem, uzavřeme a uložíme do chladného prostředí, ideálně do ledničky. Trvanlivost pesta záleží na konkrétním složení - pokud do směsi přidáváme sýr, je trvanlivost kratší (cca 2 týdny), ale pokud sýr vynecháme, pesto vydrží podstatně déle.

Z čeho se připravuje pesto
Základem pesta jsou svěží mladé listy oblíbených rostlin, mezi nejoblíbenější patří bazalka, špenát, rukola, petržel, kopr a především medvědí česnek. Listů zvolené bylinky nepotřebujeme mnoho, podstatná je ale jejich čerstvost a kvalita. Listy dobře omyjeme a osušíme. Přidáme k nim sůl, olej (olivový nebo jiný, případně kombinaci olejů), citrónovou šťávu (není nutná) a někdy i ořechy nebo semena (např. piniová nebo jiná). Lze přidat také sýr (parmezán).

Jak sbírat medvědí česnek
Medvědí česnek je oblíbenou jarní bylinkou, která roste ve volné přírodě, ale můžeme ji pěstovat také na zahradě. Tato rostlina má ráda vlhčí a mírně zastíněné prostředí. Tam, kde se jí daří, vytváří na jaře velké koberce listů, které vydávají výrazné česnekové aroma. Sběr listů je snadný a nejlépe jde pomocí nůžek, listy rovnáme do prodyšné tašky nebo košíku a doma je brzy spotřebujeme. Co nespotřebujeme v den sběru, uložíme do chladna pro brzkou spotřebu nebo zpracujeme pro využití v delším časovém horizontu.

Na co se hodí medvědí česnek
Použití medvědího česneku je snadné. Listy používáme obdobným způsobem jako listy pažitky nebo mladé cibule, a to především zasyrova, ale lze je i tepelně upravovat.
- Čerstvé listy najemno nakrájíme a používáme k posypání vaječných jídel např. míchaných vajíček nebo vaječných omelet. Posypeme jimi uvařená jídla i polévky. Přidáváme je do pomazánek a salátů. Kdo chce, může listy jen tak "přikusovat" - jsou plné důležitých živin, které po zimě tolik potřebujeme.
- Medvědí česnek lze dávat do tepelně upravovaných jídel, používá se často obdobně jako špenátové listy. Pokud připravujeme klasický "špenát" k obědu, můžeme namíchat obyčejný špenát v poměru s medvědím česnekem 1:1.
- Listy snadno usušíme pomocí elektrické sušičky, nedáváme je do ní ve vyšší vrstvě. Po usušení je buď rozmačkáme nebo rozmixujeme a používáme na dochucování jídel. Můžeme je přidat do dochucovacích směsí, tyto listy také bývají atraktivní součástí některých prodávaných směsí.
- Listy se dají snadno mrazit a uchovat podle potřeby, přidáváme je do jídel, do kterých běžně dáváme česnek. Stačí menší množství. Česnek lze mrazit nakrájený najemno nebo rozmixovaný. Pokud česnek spaříme a po ochlazení rozmixujeme, lze ho mrazit a používat obdobně jako špenátové listy.
- Oblíbené a populární je především pesto z medvědího česneku, které má obdobné využití a snadnou přípravu jako ostatní pesta.

Jak udělat pesto z medvědího česneku
Na základní dávku pesta si připravíme 120 g listů medvědího česneku, 15 g soli a 100 ml kvalitního rostlinného oleje (ideálně panenského olivového).
- Listy česneku omyjeme a osušíme, pak je natrháme na kousky.
- Dáme je do misky a přidáme část oleje, rozmixujeme je tyčovým mixérem nebo jen najemno nasekáme nožem.
- Přidáme sůl, zbývající olej a zamícháme.
- Pesto dáme do vypařené skleničky (nejlépe s pomocí nálevky), dobře je upěchujeme, aby v něm nezůstaly vzduchové bublinky, zalijeme je vrstvičkou oleje, okraje skleničky v případě potřeby očistíme a skleničku uzavřeme.
- Pesto uložíme do ledničky a používáme podle potřeby. Po každém odebrání povrch zalijeme troškou oleje, aby pesto nepřicházelo do styku se vzduchem. Takto připravené pesto vydrží v lednici až do příští sezóny.

Jak používat pesto z medvědího česneku
Medvědí pesto používáme obdobně jako jiná pesta. Přidáváme ho do uvařených těstovin. Hodí se na topinky, do tortill, pomazánek i k dochucování zálivek. Je vhodné do zeleninových polévek i k pečeným bramborám, na pizzu nebo do rajčatové omáčky. Jednoduše ho dáme všude tam, kde bychom jinak použili česnek. S pestem je vaření a dochucování jídel snazší.