Vaření rýže je velmi snadné a patří k základním kuchařským dovednostem každé hospodyňky. Máme pro vás několik rad, jak při vaření rýže postupovat, aby výsledek byl skvělý. Na přípravu obyčejné rýže počítejte cca půl hodiny času, proto tomu přizpůsobte i vaření všeho ostatního, co k obědu budete potřebovat.

reklama

6886 Čína z kuřecího masa s rýží (1)
Toprecepty

Jak uvařit přílohovou rýži

Na vaření přílohové rýže se výborně hodí dlouhozrnné druhy, které bývají po uvaření sypké. Můžete použít např. rýži parboiled nebo basmati, divokou i jasmínovou rýži. Postupujte podle následujících kroků:

  1. Rýži nasypte do síta (cedníku) s přiměřeně velkými otvory a propláchněte ji pod tekoucí studenou vodou. Proplachujte ji tak dlouho, dokud se nevyplaví škrob, předejdete tím slepení rýže během vaření.
  2. Rýži přesypte do hrnce, ve kterém ji budete vařit. Na 1 hrnek rýže dejte 2 hrnky horké vody. Množství vody možná budete muset upravit podle pokynů na obalu konkrétního druhu rýže.
  3. Rýži osolte, případně ji dochuťte. Můžete přidat několik hřebíčků (koření), rozkrojenou menší cibuli nebo koření kari a trochu oleje nebo másla. Zamíchejte.
  4. Bílou rýži vařte pod pokličkou při velmi mírné teplotě 15–20 minut, hnědou rýži 40–45 minut. Během vaření rýži nemíchejte, aby zůstala pevná a nadýchaná.
  5. Vařte jen tak dlouho, než rýže změkne a všechna voda vsákne. Uvařenou rýži nechte ještě 5 minut pod pokličkou dojít.
  6. Poté ji načechrejte zlehka vidličkou a můžete začít servírovat. Hotová rýže by měla být sice měkká, ale pevná.
22153 Vepřové plátky na kmíně s rýží
Toprecepty

Rýži servírujte tak, že ji nabíráte naběračkou, kterou nejprve vypláchnete studenou vodou a rýži do ní upěchujete. Na talíř pak vyklopíte úhledné kopečky, jak je vidět na některých fotografiích.

reklama

Mohlo by vás také zajímat, jak připravit rizoto nebo jak uvařit pohanku.

reklama
reklama
reklama