Jak udělat bramborový salát. Oblíbená příloha nemusí být složitá na přípravu
Bramborový salát se báječně hodí jako příloha především k řízkům, ať už masovým, houbovým, zeleninovým nebo sýrovým. Výtečně chutná také ke karbanátkům. Ovšem vánoční řízky z kapra si mnozí z nás bez bramborového salátu ani nedovedou představit.
Možností, jak připravit bramborový salát, je mnoho, každá rodina má svůj osvědčený recept, ke kterému se ráda vrací. Na Vánoce nebo když chystáme řízky na sváteční oběd, nám přijde k chuti oblíbený bramborový salát, který, přestože se v detailech liší, si zachovává typickou podobu. Přesně tento salát je oblíbeným jídlem pro pěkné rodinné chvíle, a přestože je jeho obvyklá příprava pracnější, dá se snadno urychlit např. použitím sterilované zeleniny, která se prodává nakrájená přesně na potřebnou velikost.
Jak připravit brambory na salát
Základem salátu jsou samozřejmě brambory, nejvhodnější jsou brambory typu A, které jsou pevné a nerozváří se.
- Uvařit brambory můžete v hrnci ve vodě, ale vhodnější je vaření brambor v páře, tento způsob v nich zachová více živin.
- Současně vařte brambory podobné velikosti, aby byly hotové za stejný čas.
- Brambory nechte ve slupce, oloupete je až po uvaření a vychladnutí.
- Vařte je pouze tak dlouho, aby změkly, ale přitom si zachovaly pevnost - nevařte je zbytečně dlouho.
- Po uvaření brambory nechte vychladnout, a protože chladnou pomalu, uvařte je včas.
- Tip: Chladnutí urychlíte tak, že uvařené brambory několikrát propláchnete studenou vodou.
Jednoduchý bramborový salát
Do typického bramborového salátu, který se u nás podává jako příloha k řízkům, budete potřebovat kromě uvařených a nakrájených brambor následující suroviny:
- zeleninu - uvařenou nebo sterilovanou (domácí či koupenou), vhodná je především kořenová zelenina, zelený hrášek, cibule (krátce spařená) a cukrová kukuřice
- uvařená vajíčka
- kousek nakrájené uzeniny nebo také sýr
Tip: Pokud si chcete ušetřit práci s chystáním salátu, kupte si sterilovanou salátovou zeleninu, která je už nadrobno nakrájená - příprava salátu pak bude velmi rychlá.
Co by v salátu nemělo chybět
Potřebujete také něco, co suroviny krásně spojí a propojí. Obvykle připravujeme chuťově vyladěnou zálivku (dresink), kterou po důkladném promíchání všech surovin zamícháme do salátu. Do zálivky dáváme majolku nebo jogurt (obyčejný či smetanový), hořčici (může být pikantní), sůl a pepř. Zálivku je možné trochu přisladit, přidat do ní pár kapek oleje, doplnit ji lákem ze sterilovaných okurek a po libosti ještě dochutit. Při dokončování salát ochutnávejte a počítejte s tím, že se po rozležení jeho chuť trochu zvýrazní.
Podívejte se na další recepty na saláty, jistě objevíte takové, které vás zaujmou a obohatí váš obvyklý "repertoár". Jednoduché recepty se výborně hodí i na běžné dny, kdy máme méně času na přípravu jídla.