Možností, jak připravit bramborový salát, je mnoho, každá rodina má svůj osvědčený recept, ke kterému se ráda vrací. Na Vánoce nebo když chystáme řízky na sváteční oběd, nám přijde k chuti oblíbený bramborový salát, který, přestože se v detailech liší, si zachovává typickou podobu. Přesně tento salát je oblíbeným jídlem pro pěkné rodinné chvíle, a přestože je jeho obvyklá příprava pracnější, dá se snadno urychlit např. použitím sterilované zeleniny, která se prodává nakrájená přesně na potřebnou velikost.

reklama

30656 _Bramborový_ salát bez brambor - z cukety (2)

Jak připravit brambory na salát

Základem salátu jsou samozřejmě brambory, nejvhodnější jsou brambory typu A, které jsou pevné a nerozváří se.

  • Uvařit brambory můžete v hrnci ve vodě, ale vhodnější je vaření brambor v páře, tento způsob v nich zachová více živin.
  • Současně vařte brambory podobné velikosti, aby byly hotové za stejný čas.
  • Brambory nechte ve slupce, oloupete je až po uvaření a vychladnutí.
  • Vařte je pouze tak dlouho, aby změkly, ale přitom si zachovaly pevnost - nevařte je zbytečně dlouho.
  • Po uvaření brambory nechte vychladnout, a protože chladnou pomalu, uvařte je včas.
  • Tip: Chladnutí urychlíte tak, že uvařené brambory několikrát propláchnete studenou vodou.

30656 _Bramborový_ salát bez brambor - z cukety (1)

Jednoduchý bramborový salát

Do typického bramborového salátu, který se u nás podává jako příloha k řízkům, budete potřebovat kromě uvařených a nakrájených brambor následující suroviny:

  • zeleninu - uvařenou nebo sterilovanou (domácí či koupenou), vhodná je především kořenová zelenina, zelený hrášek, cibule (krátce spařená) a cukrová kukuřice
  • uvařená vajíčka
  • kousek nakrájené uzeniny nebo také sýr

Tip: Pokud si chcete ušetřit práci s chystáním salátu, kupte si sterilovanou salátovou zeleninu, která je už nadrobno nakrájená - příprava salátu pak bude velmi rychlá.

9611 Bramborový salát (bez zeleniny) (1)

Co by v salátu nemělo chybět

Potřebujete také něco, co suroviny krásně spojí a propojí. Obvykle připravujeme chuťově vyladěnou zálivku (dresink), kterou po důkladném promíchání všech surovin zamícháme do salátu. Do zálivky dáváme majolku nebo jogurt (obyčejný či smetanový), hořčici (může být pikantní), sůl a pepř. Zálivku je možné trochu přisladit, přidat do ní pár kapek oleje, doplnit ji lákem ze sterilovaných okurek a po libosti ještě dochutit. Při dokončování salát ochutnávejte a počítejte s tím, že se po rozležení jeho chuť trochu zvýrazní.

30656 _Bramborový_ salát bez brambor - z cukety (3)
reklama

Podívejte se na další recepty na saláty, jistě objevíte takové, které vás zaujmou a obohatí váš obvyklý "repertoár". Jednoduché recepty se výborně hodí i na běžné dny, kdy máme méně času na přípravu jídla.

reklama
reklama
reklama