Jak připravit rychlou kaši z ovesných vloček? Báječně chutná k snídani
Ovesné vločky se pomalu, ale jistě staly důležitou součástí našich snídaní. můžeme je konzumovat jako müsli nebo z nich připravit rychlou kaši. Obě možnosti jsou dobré a oblíbené. Poradíme vám s přípravou jednoduché, ale výtečné kaše.
Snídaně je důležitým jídlem dne, přesto na ni mnozí z nás zapomínají a spěchají hned po probuzení za různými pracovními povinnostmi. Prospívá nám, když si na snídani uděláme čas a vychutnáme si ji. Kaše představují oblíbenou, jednoduchou, ale také levnou variantu snídaně. Populární jsou především kaše z ovesných vloček, které zvládneme uvařit opravdu bleskově.
Jaké koupit vločky na kaši
Ovesné vločky se vyplatí mít doma nakoupené do zásoby, příprava snídaně s nimi je pak velmi rychlá a snadná. Můžete si koupit i směs vloček z dalších obilovin, vaše snídaně pak získá ještě další "rozměr". Vločky skladujte v suchu a chladnu. Když se rozhodnete uvařit kaši, během několika minut budete servírovat chutnou a výživnou snídani. Poradíme, jak připravit výživnou ovesnou kaši a jak ji ozdobit nebo čím ji doplnit.
Jak připravit rychlou ovesnou kaši
Začátečníky provedeme jednoduchým postupem:
- Do menšího hrnce dejte suché ovesné vločky. Na osobu stačí 3–5 lžic, podle toho, jací jste jedlíci. Přidejte také trošku soli, která bude mít za úkol zvýraznit sladkou chuť kaše.
- Zalijte vločky tekutinou. Můžete použít vodu nebo mléko. Mléko si zvolte kravské nebo rostlinné, krabicové nebo doma připravené. Pokud použijete vodu, přidejte po chvíli ještě sušené mléko (obyčejné nebo např. sójové) a zamíchejte, kaše pak bude chutnější a výživnější. Při použití kravského mléka ji pečlivě míchejte, kaše je totiž náchylnější k připalování.
- Tip: Pokud použijete na zalití vloček horkou vodu z rychlovarné konvice, vaření kaše bude o to rychlejší.
- Kaši můžete přisladit, ale není to nutné. Když ji až na talíři dostatečně ozdobíte a ochutíte, bude sladká i tak.
- Vločky krátce povařte, během několika minut začne kaše houstnout. Občas ji zamíchejte a pokud vám připadá příliš hustá, přilijte trochu tekutiny. Někdo má raději kaši řídkou, jiný hustší.
- Jakmile je kaše dostatečně hustá, můžete ji hned servírovat na talíř. Kaše je nejlepší teplá, ale můžete ji jíst i zastudena. Počítejte s tím, že během chladnutí postupně ještě zhoustne.
Jak ozdobit ovesnou kaši
Při zdobení zapojte svou fantazii a řiďte se svou vlastní chutí. Využijte především tyto možnosti zdobení a ochucování:
- Kaši oslaďte cukrem nebo medem, případně oblíbeným sirupem.
- Pokud nechce používat sladidlo, přidejte pro sladkou chuť lahodné čerstvé ovoce např. banány, kaki, hrozny nebo hrušky.
- Kaši výborně doplní také sušené ovoce, především rozinky, švestky, datle a fíky. Sušené ovoce můžete buď nakrájet nebo předem namočit. Datle výborně chutnají, když je rozmixujete s trochou tekutiny.
- Na ochucení použijte kakao, granko, svatojánský chlebíček, skořici, ořechové máslo, strouhaný kokos nebo mleté nebo strouhané ořechy. Občas si na kaši můžete dopřát i strouhanou čokoládu.
- Kaši můžete ozdobit a doplnit celými ořechy a semínky i nejrůznějším ovocem (čerstvým i mraženým).
Máte ještě další nápady, jak kaši vylepšit? Určitě ano. Nebojte se experimentovat a připravte si kaši tak, aby vám chutnala. Podstatné je, aby váš začátek dne byl příjemný a naplnil vás elánem a energií.
Přejeme dobrou chuť.