
Jak uvařit rýžovou kaši nasladko. Děti i dospělí si na ni rádi pochutnají
Sladká rýžová kaše patří k oblíbeným a jednoduchým jídlům, na které máme pěkné vzpomínky z našeho dětství. Kromě toho, že je základem pro báječný nákyp s jablky, můžeme ji servírovat na talíře a po libosti ochutit. Pokud máte rádi ovesnou kaši, můžete ji občas vyměnit za kaši rýžovou.
Pro vaření rýžové kaše doporučujeme použít kulatozrnnou rýži, která se k tomuto účelu výborně hodí. Během vaření postupujte odlišně než při vaření přílohové rýže - v tomto případě totiž nepotřebujete, aby rýže byla sypká a nadýchaná, ale právě naopak. Jde vám o získání příjemné kašovité konzistence.

Jak uvařit rýžovou kaši nasladko
Postupujte podle následujících kroků:
- Na 250 g rýže budete potřebovat 1/4 litru vody a 3/4 litru mléka, obyčejného nebo rostlinného. Vždy se však řiďte podle údajů na obalech rýže.
- Rýži nejprve propláchněte studenou vodou, ale jen krátce, aby se nevyplavil všechen škrob.
- Poté rýži zalijte horkou vodou s troškou soli, která paradoxně slouží pro zvýraznění sladké chuti.
- Vařte rýži na mírném ohni a po 5 minutách přilijte vařící mléko. Pokud používáte rostlinné mléko v prášku, tak přilijte vodu a přisypte přiměřené množství prášku - v horké vodě se během chvilky krásně rozpustí.
- Rýžovou kaši vařte pozvolna při mírné teplotě a během vaření ji často míchejte, ráda se totiž připaluje. V případě potřeby dolijte tekutinu, abyste dosáhli očekávané hustoty.
- Před dokončením kaši přislaďte. Můžete použít obyčejný a také vanilkový cukr, který se postará o příjemnou chuť. Oblíbeným sladidlem je med, který ale zbytečně nevařte.
- Uvařenou kaši nechte alespoň 5 minut dojít v hrnci.
- Na talíři kaši dochuťte skořicí, kakaem, strouhanou čokoládou nebo Grankem. Můžete ji přisladit a polít rozpuštěným máslem nebo omastit rostlinným olejem.
- Po libosti kaši ozdobte čerstvým nebo kompotovaným ovocem. Vhodné jsou banány, jahody, borůvky, mandarinky nebo cokoliv, co máte rádi.

Jaké další kaše rádi vaříte? Oblíbenou snídaní je kaše z jemných ovesných vloček. Její příprava je o něco rychlejší, proto se báječně hodí, když máte málo času.