Správně uvařit těstoviny "na skus" nebo také "al dente" znamená, že nejsou blátivé a slepené, ale při kousnutí cítíme, že do nich opravdu koušeme, zachovávají si pevnost a správný tvar. Jsou chutné a přesně takové, jaké mají být. Vaření těstovin na skus je snadné, ale je potřeba vědět, jak na to. S tím vám rádi poradíme.

reklama
těstoviny se špenátem a rajčaty

Jak uvařit těstoviny al dente

Při vaření těstovin se řídíme podle pokynů na sáčku a dodržíme několik pravidel:

  1. Do hrnce dáme dostatečné množství vody, kterou uvedeme do varu. Postup můžeme urychlit tak, že vodu ohřejeme v rychlovarné konvici. Na 100 g suchých těstovin je potřeba 1 litr vody, těstoviny varem zvětší objem, hodně "navaří", k tomu potřebují dostatek prostoru.
  2. Při vaření těstovin je potřeba přidat dostatek soli, kterou pak těstoviny vsáknou. Na litr vody se doporučuje dát půl lžíce soli.
  3. Těstoviny vkládáme do vody, která dostatečně vaří a co nejrychleji ji opět uvedeme do varu. Hrnec přitom necháme odkrytý, protože jinak by těstoviny snadno vzkypěly a voda by přetekla.
  4. Jakmile voda opět začne vařit (po vložení těstovin), teplotu již zmírníme a těstoviny dovaříme po dobu, kterou doporučuje návod.
  5. Během vaření těstoviny občas promícháme, aby se neslepily.
  6. Jakmile jsou těstoviny dostatečně uvařené, tedy stále pevné, hned je scedíme. Nenecháváme je stát zbytečně ve vodě.
  7. Scezené těstoviny zakápneme trochou oleje a hned promícháme.

Dále už postupujeme podle zvoleného receptu.

Citronové těstoviny s artyčoky a olivami
Citronové těstoviny s artyčoky a olivami

Těstoviny se dají připravit na celou řadu způsobů, a to nasladko i naslano. Zvlášť děti milují těstoviny dochucené sladkou posypkou a doplněné ovocem. Výborným "studentským" jídlem jsou těstoviny s rajčatovou omáčkou, sypané strouhaným sýrem. Možností je ale daleko více, inspiraci najdete v našem receptáři.

Přejeme, ať se vám těstoviny daří připravit "al dente", abyste si na nich opravdu pochutnali.

reklama

Dobrou chuť.

reklama
reklama
reklama