Vaření v páře je jednoduché a poměrně rychlé. Nejčastěji tímto způsobem vaříme zeleninu, která si zachová krásnou barvu a svěžest, také vitamíny a další důležité látky, které se jinak zbytečně vyluhují do vody. Navíc po uvaření v páře zelenina mnohem lépe chutná. Je křupavá a lahodná. V páře ale můžeme vařit i brambory, knedlíky nebo dokonce maso, včetně rybího.

reklama
Teplá jarní zelenina
Teplá jarní zelenina

Jak vařit v páře

Z reklam nejspíš znáte různé parní hrnce na vaření v páře a pokud tímto způsobem plánujete častěji vařit, mohou pro vás být užitečné. Jde to však poměrně jednoduše i s vybavením, které nejspíš máte k dispozici. Pro vaření v páře se nejčastěji používají tyto možnosti:

  1. Vaření na pařáčku: Tento postup je jednoduchý a nevyžaduje kromě pařáčku nic mimořádného. Pařáčky obvykle pasují do hrnců různých velikostí, dají se totiž podle potřeby upravit (roztáhnout) na potřebnou velikost.
  2. Vaření v nástavci pro vaření v páře: Nástavec se dává na klasický hrnec a může se koupit samostatně nebo jako komplet. Při tomto způsobu nepřibývá v kuchyni žádné zbytečné nádobí navíc. Hrnec i nástavec se dají prakticky kombinovat, nástavec se dá využít i jinými způsoby.
  3. Elektrický parní hrnec: Toto zařízení umožňuje současné vaření různých potravin ve více patrech, tedy např. brambor, zeleniny, masa, případně rýže. Prodávají se modely od různých výrobců, v různých tvarech a velikostech. Přístroj přece jen v kuchyni zabere více místa než předchozí řešení. Před nákupem se vyplatí přečíst si recenze.
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Jak vařit v páře na pařáčku

Postup je velmi jednoduchý a mnozí z nás ho běžně používají na ohřev knedlíků. Vaření potravin je na něm zrovna tak jednoduché. Máme pro vás několik tipů.

  • Pařáček z nerezového materiálu, s malými otvory, si můžete koupit v prodejně s domácími potřebami.
  • Vložte ho do hrnce, pod něj dejte vodu, které musí být tolik, aby se sice pařáčku dotýkala, ale nepřesahovala ho.
  • Pařáček můžete potřít olejem, aby se k němu potraviny nepřichytávaly, nebo na něj můžete položit pečicí papír, který vystřihnete do tvaru hrnce. Pokud papír na několika místech propíchnete, bude otvory snáze odcházet pára.
  • Na pařáček narovnejte potraviny, určené k napařování. Může to být zelenina, ale i něco jiného. Jednotlivé kusy by měly být stejně velké, aby napařování probíhalo rovnoměrně a vše se dovařilo současně.
  • Během vaření nechte hrnec uzavřený pokličkou, aby pára mohla potraviny ohřívat a neutíkala ven. Jakmile začne voda vařit, teplotu zmírněte a nechte ohřev pozvolna působit.
  • Pomocí nožíku snadno zjistíte, zda už jsou brambory nebo zelenina dostatečně uvařené. Vše by si mělo zachovat křupavost a svěžest, proto nevařte příliš dlouho.
  • Pokud vaření probíhá déle, dejte pozor, aby se všechna voda nevypařila. Podle potřeby ji dolévejte - použijte raději horkou vodu, aby se ohřev zbytečně nepřerušoval.
  • Hotové pokrmy dochuťte, zeleninu můžete doplnit chutným dresinkem nebo dále zpracovat.
reklama

Na páře můžete vařit docela často, a jakmile si tento způsob přípravy oblíbíte, nejspíš se vám zalíbí, a zjistíte, že šetří nejen váš čas, elektrickou energii a potřebnou vodu, ale především je šetrný k vašemu zdraví.

reklama
reklama
reklama