Česnek je výborný a prospěšný především v syrovém stavu, používáme ho do pomazánek nebo k potírání topinek z opečeného chleba. Do polévek, vydatných gulášů a některých jídel česnek přidáváme až na poslední chvíli, aby se zbytečně dlouho tepelně neupravoval. Někdy se stane, že koupíme zdánlivě pěkný česnek, ale když začneme vylupovat stroužky, zjistíme, že jsou nekvalitní a část musíme vyhodit. Při nakupování česneku se proto vyplatí opatrnost.

reklama

garlic-545223
Pixabay, Congerdesign

Jak vybrat kvalitní česnek

Při nákupu si všímáme více znaků.

  1. Paličky by měly být na omak pevné a přiměřeně těžké, příliš lehké mohou značit vysušenost.
  2. Ověříme si, že jednotlivé stroužky nejsou změklé, podle toho poznáme, že česnek nevysychá a nehnije. Stroužky mají být pevné a tvrdé.
  3. Slupky by měly být hladké a čisté. Nesmí být vlhké a plesnivé.
  4. Stroužky by neměly ani rašit, chuť by pak již nebyla tak dobrá.
  5. Všímáme si také vůně, pozor dáme především na plesnivost, která je z nekvalitního česneku často cítit.
  6. Česnek má při domácím zpracování výrazné česnekové aroma, pokud však takto výrazně voní již při nákupu, nejspíš byly stroužky mechanicky poškozeny a nebudou trvanlivé. Raději si proto koupíme česnek pouze s jemnou a méně výraznou vůní.

Koupený česnek skladujeme v suchu, temnu a chladnu. V teplém a vlhkém prostředí stroužky brzy začnou rašit.

garlic-635375
Pixabay, Ulrike Mai
reklama

Pro ty, kdo mají česnek rádi, platí, že doporučené množství u receptů mohou trochu navýšit. Vůně jídla pak bude ještě výraznější.

reklama
reklama
reklama