Brambory jsou báječnou surovinou, která se v naší kuchyni uplatní mnoha způsoby. Jednoduše by se dalo říct, že pokud máme brambory doma, je stále co vařit. Tak to alespoň měly naše babičky. My dnes máme k dispozici více variant surovin, proto i naše strava bývá často pestřejší a brambory vnímáme trochu jinak. Přesto brambory mají i v naší kuchyni důležité místo. Poradíme vám, na co se při jejich nákupu zaměřit, abychom byli spokojeni s jejich chutí.

reklama
Zapečené nové brambory s medvědím česnekem

Jen kvalitní brambory patří na náš stůl

Při nákupu brambor se zaměříme především na jejich kvalitu. Rozhodně nekupujeme brambory poškozené a takové, které vykazují známky plísní nebo hniloby. Je už na nás, jestli si brambory obstaráme podle potřeby, jen na nejbližší dny, nebo jestli koupíme rovnou několik pytlů a zásobíme se na celou zimu. Druhá varianta je skvělá, ale pouze v případě, že máme vhodné místo na uložení brambor. Brambory nesmí namrznout, pak by zesládly, ale vhodná není ani vyšší skladovací teplota, při které začínají předčasně klíčit. Ideální teplota pro jejich skladování je tedy 2–6 °C. Zároveň musí být brambory přikryté prodyšným materiálem, aby nezelenaly. Pokud máme možnost vhodného uložení brambor, ušetříme později čas při nakupování.

Vějířové brambory
Vějířové brambory

Jaké jsou varné typy brambor

Tím dalším a důležitým, čeho bychom si měli všímat při nákupu, je varný typ konkrétních brambor. Odrůdy brambor dělíme do třech základních typů, ve kterých by se měla vyznat každá hospodyňka. Na obalech brambor, které kupujeme, bývá uvedeno, o jaký typ se jedná.

  1. Varný typ A - brambory jsou pevné, málo moučnaté a nerozváří se. Můžeme je vařit ve slupce a skvěle se hodí na bramborový salát.
  2. Varný typ B - brambory jsou méně pevné, trochu více moučnaté a trochu měkčí než brambory typu A. Jsou tak trochu "mezi" typem A a C, proto je jejich použití více všestranné. Hodí se na přípravu příloh a můžeme je vařit ve slupce.
  3. Varný typ C - brambory tohoto typu jsou nejvíce moučné a měkké. Rychle se vaří a též se brzy začnou rozvářet. Výtečně se hodí do bramborové kaše a také do bramborového těsta. Snadno se rozmačkají a nezůstávají v nich kousky.
  4. Kromě výše uvedených typů mohou být brambory značeny A-B nebo B-C, dělící čára mezi jednotlivými typy není totiž až tak pevná.
Bramborový salát s tuňákem, fazolkami a edamame
Bramborový salát s tuňákem, fazolkami a edamame
reklama

Z brambor můžeme připravit celou řadu výborných jídel. Jednoduchých a rychlých i trochu složitějších. Podívejte se, co rychlého připravit z brambor do dalšího článku.

reklama
reklama
reklama