Přílohy připravujeme často k omáčkám a masovým jídlům. Někdy ovšem příloha sama o sobě může být dostatečná k zasycení a pochutnání. Třeba bramborové hranolky s kečupem jsou sice přílohou, ale zvlášť děti si na nich rády občas pochutnají. Volba konkrétní přílohy často závisí na stravovacích návycích, které máme naučené od dětství. Některé kombinace nám mohou připadat nepatřičné, ale jinému strávníkovi naopak naprosto vyhovující. Správná příloha by se měla hodit k hlavnímu chodu nejen chutí, ale také strukturou.

reklama
Těstoviny s cuketou, brokolicí a citronovou gremolatou
Těstoviny s cuketou, brokolicí a citronovou gremolatou

Jaké jsou nejoblíbenější přílohy

Máme pro vás tipy na ty nejčastěji používané, které je možné ještě vzájemně kombinovat.

  • Milovanou a častou přílohou jsou brambory. Nemusí to být zdaleka jen brambory vařené, ale také pečené nebo uvařené jako bramborová kaše. Občas si rádi upečeme nebo usmažíme bramborové hranolky. Podívejte se, jak připravit výtečný bramborový salát.
  • Těstoviny si vaříme, když máme málo času a potřebujeme něco opravdu rychlého. Je jich mnoho druhů, proto ani tato příloha nemusí být jednotvárná a pořád stejná. K těstovinám lze podávat nejrůznější omáčky, můžeme je přidávat do salátů a dokonce také zapékat. Podívejte se, jak uvařit těstoviny al-dente.
  • Knedlíky jsou typickou přílohou naší kuchyně. Většina z nás to s jejich množstvím nechce přehánět, ale k některým jídlům jsou prostě nejlepší. Připravujeme je hlavně k omáčkám nebo k pečenému masu a zelí.
  • Rýže je tradiční a na přípravu snadnou přílohou. Sortiment nabízený v obchodech se stále rozšiřuje, proto můžeme vybírat mezi různými druhy. Běžně se používá bílá rýže, ale mnozí si rádi dopřejí rýži natural, která obsahuje více důležitých živin. Populární je rýže basmati a také jasmínová.
  • Pečivo stačí jen nakrájet a naservírovat, tato příloha se nikdy nepřejí a k některým jídlům je úplně nejlepší. Chléb báječně chutná ke gulášům, salátům i hustým polévkám.

Domácí pečené hranolky

Přílohy nemusí být pořád stejné

Za vyzkoušení a častější používání určitě stojí i méně tradiční přílohy. Našemu jídlu dodají barevnost, výbornou chuť a také výživné látky.

  • Zeleninu, podávanou jako přílohu, můžeme k jídlu jednoduše uvařit nebo také podusit. Popularitu si získala grilovaná zelenina, která představuje v dobré úpravě labužnický zážitek. Jednoduchou přílohou jsou nejrůznější saláty, jejichž důležitou složkou je právě zelenina.
  • Luštěniny jsou samy o sobě velmi výživné. Jako přílohu nejčastěji používáme čočku, obyčejnou i červenou nebo belugu, hrách, fazole a cizrnu. Podívejte se, jak správně vařit luštěniny.
  • Kuskus je oblíbenou a rychlou přílohou studentů a moderních hospodyněk. Po zalití horkou vodou stačí jen chvilku počkat a můžeme servírovat. Podívejte se, jak připravit kuskus k jídlu.
  • Bulgur se připravuje podobně jako rýže a podobné je i jeho použití. Výborně chutná s troškou kari, toto koření mu dává nejen příjemnou chuť, ale také barvu.
  • Pohanka je výživná a ceněná obilovina, kterou lze použít jako méně obvyklou přílohu. Při vaření postupujeme podle toho, o jaký typ pohanky se jedná. Podívejte se, jak správně uvařit pohanku.
Špagety s rajčatovou omáčkou a mořskými plody
reklama

Jaké přílohy jsou vaše nejoblíbenější? Nejlepší je přílohy střídat, náš jídelníček pak bude pestrý.

reklama
reklama
reklama