
Karbanátky, placičky, placky či omelety: Báječně se hodí na svačinu i oběd do práce
Vymyslet pokaždé něco trochu jiného na oběd do práce či na výlet, to není úplně jednoduché. Výborné jsou nejrůznější pomazánky a saláty do krabičky, ale osvědčenou možností jsou také nejrůznější domácí placky a placičky nebo karbanátky. Stačí k nim přidat trochu pečiva a čerstvé zeleniny, na výborné jídlo se pak určitě budeme těšit.
Karbanátky se dají snadno připravit dopředu, vložit mezi dva krajíce chleba nebo do jiného pečiva, třeba do rozkrojené bagety nebo do stočené tortilly a zabalit. Ozdobit a doplnit je můžeme po libosti čerstvou zeleninou, díky které bude naše jídlo ještě výživnější. Některé karbanátky nebo placičky se velmi snadno mrazí, proto si jich můžeme připravit více, část zamrazit a postupně podle potřeby odebírat.

Z čeho připravit placičky či karbanátky
Postup přípravy vůbec nemusí být složitý. Jednoduše v misce smícháme všechny suroviny podle zvoleného receptu.
- Základem bývá často mleté maso, ale vhodné jsou také luštěniny (např. fazole, sója) nebo zelenina (kapusta, kořenová zelenina i kysané zelí).
- Výbornou alternativou je také falafel, který se připravuje z předem dostatečně dlouho namočených luštěnin (cizrna).
- Dále většinou nechybí složka pro lepší soudržnost, často to bývají vajíčka.
- Ještě je potřeba něco pro zahuštění, obvykle přidáváme strouhanku, předem navlhčené rohlíky, ale také krupici nebo některou mouku (pšeničnou, pohankovou i luštěninovou) či třeba nadrcené kukuřičné lupínky a jemné ovesné vločky.
- Oblíbenou složkou je strouhaný sýr. Hned po usmažení jsou karbanátky díky němu vláčné, ale výbornou chuť dá i vychladlým karbanátkům, které naopak krásně zpevní.
- Připravenou směs je potřeba řádně ochutit, aby nám placičky či karbanátky opravdu chutnaly. Základem je sůl a přidat můžeme některé druhy koření nebo kořenící směsi. Záleží na našich preferencích, dobrou volbou je koření na pizzu, pro pěknou barvu je možné přidat trochu kurkumy nebo rovnou kari pro ještě výraznější chuť. Nezapomeňte také na rozmačkaný česnek.

Jak tvarovat placičky a karbanátky
Připravenou směs obvykle necháme chvíli odležet, zvlášť pokud jsme přidali ovesné vločky, které potřebují trochu nabobtnat.
- Vhodný tvar placiček získáme většinou velmi snadno. Obvykle stačí lžící nabrat potřebné množství směsi a rovnou upravit na pánev s rozpáleným olejem nebo na plech vyložený pečicím papírem.
- Precizněji připravené karbanátky získáme, když navlhčenýma rukama odebíráme kousky, které po vytvarování ještě obalujeme ve strouhance (nebo dokonce v trojobalu).
- Pokud karbanátků chystáme více, pomůže nám při odměřování porcovač na zmrzlinu. Všechny karbanátky pak budou stejně velké.

Jak smažit placičky a karbanátky
Postup při smažení je naprosto jednoduchý.
- Na pánev dáme olej, který dobře rozehřejeme. Teprve pak do něj dáváme placičky nebo karbanátky, které smažíme z obou stran pěkně dozlatova. Po usmažení je pokládáme na ubrousek nebo na papírovou utěrku, abychom je zbavili přebytečného tuku. Část karbanátků je možné hned po vychladnutí zmrazit na příště.
- Pokud se chceme vyhnout smažení na pánvi, protože tento postup nepatří mezi nejzdravější, můžeme místo smažení zvolit pečení v troubě na plechu. Plech vyložíme pečicím papírem, na něj vyskládáme placičky nebo karbanátky a upečeme. Aby to, co pečeme, nebylo příliš vysušené, přidáme k surovinám např. na tuku osmaženou cibulku nebo jen trochu oleje. Jakmile karbanátky na plechu zpevní, ještě je otočíme. Ke konci pečení horní stranu potřeme olejem a necháme je už pouze malou chvilku v troubě.

Co podávat k placičkám a karbanátkům
Uvažovali jsme nad přípravou jednoduchého a chutného oběda do práce, v tom případě je nejpraktičtější k placičkám i karbanátkům mít pečivo. Ale pokud je chystáme k jídlu na doma, obvykle zvolíme jinou přílohu. Mohou to být brambory na různé způsoby. Velmi vhodná je bramborová kaše, ale také bramborový salát. A pro změnu můžete vyzkoušet uvařené těstoviny s rajskou omáčkou a chutnými placičkami, i tato kombinace je výtečná.