
Koblihy jsou typickým masopustním moučníkem. Poradíme, jak je připravit
Koblihy se sice dají v obchodech koupit po celý rok, ale v našich domácnostech se připravují tradičně právě v masopustním období. Správně by měly být krásně nadýchané, s bílým proužkem po obvodu, doplněné chutnou náplní z marmelády, lahodné a co nejméně mastné.
Koblihy jsou typické pro masopustní období, které považujeme za svátky dobrého jídla. Masopust začíná po svátku Tří králů, ten je 6. ledna, a končí Popeleční středou. K masopustu samozřejmě patří také venkovské zabijačky, jedná se tedy o období, kdy v našich domácnostech bývalo a bývá dostatek tuku. Právě tuk je totiž důležitý při smažení koblih, potřebovat ho budeme větší množství, koblihy v něm musí při smažení doslova plavat.

Koblihy z různých těst
Koblihy se připravují z různých těst, jak už to tak u různých moučníků bývá. Tradiční koblihy, které známe od našich babiček a které všichni milujeme, se připravují z kynutého těsta. Jejich chuť je výtečná, ale přece jen je jejich příprava časově náročnější. Hospodyňky, které mají málo času, ale přesto si přejí vykouzlit tuto lahodnou dobrotu, častěji sáhnou po receptech časově méně náročných. Rychlé koblihy snadno připravíme na sváteční snídani a můžeme je podávat ještě teplé.

Jaké koblihy udělat, když spěcháme
Koblihy, které se kypří práškem do pečiva, jsou hotové během chvilky. Odpadne totiž čekání na vykynutí těsta. Můžeme snadno a rychle připravit koblížky tvarohové, jogurtové nebo třeba šlehačkové. I tyto koblihy chutnají velmi dobře, nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, podávané co nejdříve po usmažení. Z připraveného těsta tvarujeme malé kuličky, které postupně usmažíme v rozehřátém tuku. Koblihy během smažení krásně naskočí.

Jak udělat tvarohové koblihy
Koblihy z tvarohového těsta jsou velmi rychlé - nakypříme je kypřicím práškem do pečiva.
- Na 1 dávku si připravíme 250 g tvarohu, 200 g polohrubé mouky, 4 vejce, 1 balíček kypřicího prášku a 2 lžíce rumu. Dále budeme potřebovat olej na smažení a cukr na obalování.
- Mouku smícháme s práškem do pečiva.
- V míse rozšleháme vejce a přidáme k nim tvaroh, mouku s práškem do pečiva a rum.
- Lžičkou odebíráme kousky těsta, které vkládáme do rozpáleného tuku a smažíme z obou stran dozlatova.
- Co nejdříve po usmažení koblihy obalujeme v cukru.
Nejedná se o typické kynuté koblihy s bílým proužkem po obvodu, ale přesto jsou velmi chutné. Podávejte je co nejdříve po usmažení, dokud jsou krásně nadýchané.

Jak naplnit koblihy marmeládou
Koblihy bývají obvykle naplněné trochou výtečné marmelády, která jejich chuť ještě vylepší. Marmeládu do nich můžeme dávat ještě před smažením nebo až po usmažení. Pokud se rozhodneme pro první možnost, může se stát, že marmeláda bude při smažení z koblih vytékat. Jednodušší je marmeládu dávat do koblih až po usmažení, třeba za pomoci cukrářského sáčku s dlouhou koblihovou špičkou.

Jak správně smažit koblihy
Při smažení koblih se vyplatí dbát na osvědčené rady našich babiček:
- Koblihy smažíme v hrnci s olejem. Oleje potřebujeme mít dostatek, protože koblihy v něm musí plavat. Jakmile je spodní strana pěkně zbarvená, koblihy obrátíme a dokončíme smažení z druhé strany. Přitom vznikne typický světlý proužek.
- Olej by měl být dobře rozpálený, ale ne příliš horký. Pokud by byl horký příliš, koblihy by se snadno spálily na povrchu a uvnitř by zůstaly syrové. Naopak v nedostatečně rozehřátém oleji koblihy příliš nasáknou tukem, což také není žádoucí.
- Do koblih se přidává trochu rumu z toho důvodu, že napomáhá snížit množství tuku, kterým koblihy nasáknou.
- Hned po usmažení necháme koblihy krátce okapat, třeba na papírové utěrce nebo na ubrousku, ale pak je hned obalíme v cukru. Pokud je obalíme ještě dokud jsou horké, cukr k nim krásně přilne. Do práškového cukru se přidává trochu vanilkového cukru, případně i malé množství skořice.
- Koblihy rovnáme na podnos pouze do jedné vrstvy, aby se vzájemně nepomačkaly a nepřišly o krásný nadýchaný tvar.

Přejeme, ať se vám vaše koblihy krásně povedou.