Kuřecí maso je v naší kuchyně opravdu jedinečné a všestranně použitelné. Kuře můžeme buď upéct v celku nebo použít pouze některé jeho části pro konkrétní úpravu. V troubě pečené kuře bývá v mnoha rodinách typickým a oblíbeným svátečním obědem, někdy se připravuje s nádivkou, ale častěji jen tak samotné. Na upečení kuřete sice musíme chvíli počkat, ale přesto se jedná o poměrně jednoduchý oběd, jehož příprava nás příliš nezaměstná. Jako přílohy se hodí především brambory nebo rýže, ale k některým úpravám jsou výborné knedlíky, těstoviny a gnocchi. Kuře doplníme pečenou nebo dušenou zeleninou, na ozdobu použijeme také syrovou.

reklama

6886 Čína z kuřecího masa s rýží (1)
Toprecepty

Kuře na mnoho způsobů

Kuřecí maso je ideální pro nejrůznější varianty kuchyňských úprav. Dalo by se to říct i jinak - kuřecí maso se dá připravit na všechny způsoby a pokaždé je výsledek skvělý. Máme pro vás několik tipů.

  • Upečte celé kuře a podávejte je s vhodnou přílohou. Oblíbený oběd se hodí na sváteční dny.
  • Uvařte kuřecí vývar z kuřecího masa a kostí, s přídavkem zeleniny. Vývar použijete jako základ polévek a výtečných omáček.
  • Saláty s kuřecím masem výborně chutnají a strávníky dobře zasytí. Kuřecí maso a těstoviny doplňujeme zeleninou a chutným dresinkem, přidat můžeme také olivy.
  • Kuřecí maso je vhodné nejen k pečení v troubě, ale také k vaření, dušení, smažení v trojobalu i ke grilování.
  • Kuřecí maso se výborně hodí do rizot, k jejichž doplnění použijeme oblíbenou zeleninu (např. hrášek, mrkev a kukuřici) a také sýry.
  • Kuřecí maso si snadno připravíme a zabalíme na svačinu, ať už na výlet nebo do práce. Nachystejte si oblíbený sendvič nebo tortillu s kuřecím masem, dresinkem a zeleninou.
  • Kuře na paprice je jedním z nejoblíbenějších jídel naší kuchyně. Smetanová omáčka ochucená mletou paprikou chutná velmi dobře, vhodnou přílohou jsou nejen knedlíky, ale také těstoviny.
  • Kuřecí maso je báječné se zeleninou a žampiony, výborně se hodí k odlišným druhům kuchyňského zpracování.

51582 Kuřecí řízek s hořčicí, obalený v česnekové strouhance (1)

Kuře v naší kuchyni

Kupujte vždy kvalitní maso a opatrně s ním zacházejte. Všechny části kuřete se dají v kuchyni velmi dobře zužitkovat a nic nemusí přijít nazmar.

  • Pokud potřebujeme mít oběd rychle hotový, obvykle dáme přednost jen prsní části, která je nejen libová a velmi chutná, ale také nejvhodnější k rychlé kuchyňské úpravě. Při delší tepelné úpravě se libové maso vysušuje.
  • Šťavnatější jsou stehna, která obvykle pečeme nebo dusíme, ale můžeme je také zbavit kosti a usmažit v trojobalu.
  • Kuřecí křídla na sobě sice nemají mnoho masa, ale přesto jsou oblíbená pro rychlé grilování. Šťavnatější budou, když je předem naložíme do marinády s výraznou chutí.
  • Skelet a krk se používají na oblíbený vývar, také malá játra nám přijdou k chuti - můžeme je upéct společně s celým kuřetem, ale také je lze zpracovat jako základ knedlíčků do polévky.
44925 Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
reklama

Přejeme zajímavou inspiraci, povedené vaření a hlavně dobrou chuť.

reklama
reklama
reklama