Listové těsto připravíme i sami prokládáním dvou těst, v tom případě raději uděláme více dávek naráz a část uložíme do ledničky na další dny nebo rovnou zmrazíme. Mražení listového těsta je snadné a právě díky tomu se dá běžně koupit. Většina hospodyněk si ráda práci s těstem "odpustí" a koupí si osvědčený polotovar. Hodí se mít stále několik balíčků těsta v mrazničce pro různé příležitosti. Zmrazit můžeme i těsto, které koupíme jako chlazené - prodloužíme tím jeho trvanlivost.

reklama
2795 Jablkový závin z listového těsta

Jak připravit listové těsto na plech

Mražené těsto včas vyndáme, aby rozmrzlo. Ideální je pozvolné rozmražení při pokojové teplotě. Rozmrazené těsto zpracujeme a upečeme. Jedná se o ideální těsto pro začínající a nezkušené hospodyňky.

  1. Těsto rozválíme na podložce nebo na vále, k podsypání použijeme hladkou mouku, dáme ale pozor, abychom ji zbytečně do těsta nevpracovali.
  2. Rozválené těsto použijeme např. na rychlou pizzu, jablečný závin, šátečky, pizza šneky nebo třeba na jednoduché tyčinky, posypané solí a kmínem.
  3. Připravené tvary z listového těsta klademe na plech vypláchnutý studenou vodou nebo vyložený papírem na pečení.
  4. Kousky na plechu je vhodné před pečením opatrně propíchat třeba vidličkou nebo jiným nástrojem, pečivo pak bude pěkně naskakovat a po upečení bude mít správný a očekávaný tvar.
  5. Ještě před pečením kousky potřeme vajíčkem, díky tomu budou mít po upečení pěknou a zlatavou barvu. Dáme si záležet i na potření různých spojů.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jak péct z listového těsta

Pečení je snadné a rychlé, pokud se držíme několika pravidel.

  1. Plech vložíme do předehřáté trouby - pečení bude probíhat zpočátku prudce, aby pečivo dobře naskočilo a získalo pěkný tvar.
  2. Po chvíli teplotu snížíme (asi po deseti minutách) a pečivo pak dopékáme už jen pozvolna.
  3. Zbytečného otvírání trouby se vyvarujeme, a to zvláště v prvních minutách pečení. Pokud bychom troubu otvírali, teplota uvnitř by se snížila a pečivo by nejspíš dobře nenaskočilo
  4. Ke konci pečení dáme pozor, abychom pečivo nespálili. Stačí chvilka nepozornosti a povrch může příliš ztmavnout.
74782 Listové bublinky se šlehačkou

Listové těsto se výborně hodí pro slané i sladké pečení. Rozválené těsto jednoduše naplníme, stočíme nebo jiným způsobem uzavřeme, potřeme vajíčkem a upečeme. Během chvilky tímto způsobem připravíme jednoduché a chutné pohoštění pro naše nejbližší i pro návštěvu. Z listového těsta vykouzlí efektní kousky vcukuletu i začínající kuchtíci.

1842 Listové šátečky s brokolicí
reklama

Přejeme dobrou chuť.

reklama
reklama
reklama