Listové těsto je báječné pro rychlé pečení sladkých i slaných dobrot
Listové těsto je oblíbeným těstem na přípravu sladkého i slaného pečiva naší kuchyně. Výhodou je, že si je můžeme koupit už hotové, mražené nebo chlazené, a pak po libosti používat. Poradíme, jak z něj péct, aby výsledky byly dokonalé.
Listové těsto připravíme i sami prokládáním dvou těst, v tom případě raději uděláme více dávek naráz a část uložíme do ledničky na další dny nebo rovnou zmrazíme. Mražení listového těsta je snadné a právě díky tomu se dá běžně koupit. Většina hospodyněk si ráda práci s těstem "odpustí" a koupí si osvědčený polotovar. Hodí se mít stále několik balíčků těsta v mrazničce pro různé příležitosti. Zmrazit můžeme i těsto, které koupíme jako chlazené - prodloužíme tím jeho trvanlivost.
Jak připravit listové těsto na plech
Mražené těsto včas vyndáme, aby rozmrzlo. Ideální je pozvolné rozmražení při pokojové teplotě. Rozmrazené těsto zpracujeme a upečeme. Jedná se o ideální těsto pro začínající a nezkušené hospodyňky.
- Těsto rozválíme na podložce nebo na vále, k podsypání použijeme hladkou mouku, dáme ale pozor, abychom ji zbytečně do těsta nevpracovali.
- Rozválené těsto použijeme např. na rychlou pizzu, jablečný závin, šátečky, pizza šneky nebo třeba na jednoduché tyčinky, posypané solí a kmínem.
- Připravené tvary z listového těsta klademe na plech vypláchnutý studenou vodou nebo vyložený papírem na pečení.
- Kousky na plechu je vhodné před pečením opatrně propíchat třeba vidličkou nebo jiným nástrojem, pečivo pak bude pěkně naskakovat a po upečení bude mít správný a očekávaný tvar.
- Ještě před pečením kousky potřeme vajíčkem, díky tomu budou mít po upečení pěknou a zlatavou barvu. Dáme si záležet i na potření různých spojů.
Jak péct z listového těsta
Pečení je snadné a rychlé, pokud se držíme několika pravidel.
- Plech vložíme do předehřáté trouby - pečení bude probíhat zpočátku prudce, aby pečivo dobře naskočilo a získalo pěkný tvar.
- Po chvíli teplotu snížíme (asi po deseti minutách) a pečivo pak dopékáme už jen pozvolna.
- Zbytečného otvírání trouby se vyvarujeme, a to zvláště v prvních minutách pečení. Pokud bychom troubu otvírali, teplota uvnitř by se snížila a pečivo by nejspíš dobře nenaskočilo
- Ke konci pečení dáme pozor, abychom pečivo nespálili. Stačí chvilka nepozornosti a povrch může příliš ztmavnout.
Listové těsto se výborně hodí pro slané i sladké pečení. Rozválené těsto jednoduše naplníme, stočíme nebo jiným způsobem uzavřeme, potřeme vajíčkem a upečeme. Během chvilky tímto způsobem připravíme jednoduché a chutné pohoštění pro naše nejbližší i pro návštěvu. Z listového těsta vykouzlí efektní kousky vcukuletu i začínající kuchtíci.
Přejeme dobrou chuť.