Mnozí z nás masopustní oslavy zaznamenají teprve když potkají tradiční průvody masek, doprovázené veselým a bujarým doprovodem. Pro tyto tradiční oslavy je typické hodování, bujarost a veselí. Novoroční předsevzetí střídmého stravování jde přitom u mnoha z nás trochu stranou, nicméně po bouřlivém masopustu bude následovat podle církevního kalendáře postní období, trvající od Popeleční středy až do Velikonoc, tedy celkem 40 dnů.

reklama

4374 Těstoviny s uzeným masem a se zelím
Toprecepty

Co patří k masopustu

Lidové oslavy, které jsou typické pro závěr masopustu, se slaví především na venkově. Během masopustního období se často provádí zabijačky - jedná se o chladné období roku, což se při zpracování masa velmi dobře hodí, naopak v teple by maso rychle podléhalo zkáze. Venkovské domácnosti bývaly a leckdy ještě jsou po zabijačkách bohatě zásobené masem a tukem, vše je potřeba brzy a co nejlépe zpracovat. Pro masopust jsou proto typická tučná a kaloricky vydatná jídla.

51700 Moravské jitrnice

Zabijačkové speciality na našem stole

Během masopustu se v mnoha domácnostech připravují pokrmy z vepřového masa. Typickým jídlem je pečené maso s knedlíkem a s kysaným zelím. Oblíbená je tradiční zabijačková polévka, ale někdo dá přednost vydatnému guláši, třeba i segedinskému se zelím a sladkou paprikou. Kdo by si rád nedopřál alespoň jednou za čas jitrničky, jelita, ovar a škvarky. A co teprve vůně uzeného masa, ta dovede přilákat hodně mlsounů a na své si přijdou všichni jedlíci.

30113 Domácí škvarky a sádlo
Toprecepty

Boží milosti a koblihy jsou typické moučníky

Vzhledem k tomu, že po zabijačkách bývá v domácnostech hodně tuku, na řadu přichází moučníky, na jejichž přípravu je tuk potřeba. Naše babičky smažily především boží milosti a koblihy. Toto pečivo je nejchutnější co nejdříve po usmažení, dokud je krásně nadýchané.

  • Boží milosti se připravují z křehkého těsta, které je potřeba rozválet a vykrájet z něj různé tvary. Jednoduchou ozdobou je prokrojení nebo stočení těsta. Po usmažení se milosti obalují v cukru (ve směsi práškového a vanilkového).
  • Koblihy mohou být z těsta nakypřeného práškem do pečiva nebo z těsta kynutého. Kynuté kobližky chutnají naprosto báječně. Dobře vykynuté těsto rozdělíme na kousky, které ještě necháme dokynout a pak je smažíme v pořádné vrstvě oleje, nejlépe ve vyšším hrnci. Po usmažení je necháme okapat na ubrousku a pak je co nejdříve obalíme v cukru. Kdo chce, přidá marmeládovou náplň.
  • Moravské i jiné koláče se sice pečou po celý rok, ale nejvíce pro různé oslavy, hody a rodinné sešlosti. Velmi chutné jsou plněné tvarohovou nádivkou s rozinkami, ozdobené trochou marmelády nebo povidel a posypané máslovou drobenkou.
65643 Masopustní koblihy podle Mišky Kuličky
Toprecepty
reklama

Masopustní hody netrvají dlouho a jídlem se při nich nešetří. Po masopustu ale bude následovat střídmější období. Také brzy začnou zahradní práce a v zimě nabraná kila půjdou opět dolů.

reklama
reklama
reklama