Nápoje pro zahřátí navodí příjemnou atmosféru. Při chladném počasí nás krásně prohřejí
Když přijdeme z procházky nebo z jiné zimní výpravy, tak jsme celí prokřehlí, a tehdy je ta pravá chvíle pro lahodný zahřívací nápoj. Jistě si hned každý některý z nich představujete, ale abyste na žádný nezapomněli, připravili jsme pro vás malý "zahřívací" přehled.
Některé nápoje ocení celá rodina a pochutnají si na nich i menší děti, jiné jsou určené výhradně pro dospělé, protože obsahují přidaný alkohol. Většina nápojů alkohol může, ale nemusí obsahovat, záleží tedy na nás, jakou verzi si vybereme. Je velmi příjemné sednout si blízko roztopených kamen, třeba se ještě zabalit do deky, a zahřívat si zkřehlé ruce od pořádného hrnku teplého čaje nebo jiného chutného pití. K tomu ještě pěknou knihu nebo hezký film a zimní idylka je nám na dosah.
Oblíbené zahřívací nápoje
Nápoj by měl být při podávání opravdu horký, vlažný by nebyl pro zahřátí to pravé. Co si vyberete nejraději?
- Bylinkový nebo jiný čaj přijde k chuti vždy. Připravíte ho z vlastnoručně nasbíraných nebo koupených bylinek, dobře chutná i vhodně zvolený čaj ze sáčku. Zaměřit se můžete na čaje, které zvyšují imunitu a pomáhají při nachlazení.
- Pečený čaj je báječnou dobrotou, která se podává nejen v restauracích, ale snadno si ji připravíte sami doma. Základem je v troubě pečené ovoce, doplněné voňavým kořením a také cukrem, případně trochou alkoholu.
- Horké kakao, čokoláda, granko a podobné nápoje určitě uvítají nejen děti, ale i mnozí dospělí, hlavně ženy.
- Příjemně zahřeje hrnek bílé nebo černé kávy, variant jejich přípravy je celá řada.
- Mezi nejoblíbenější zahřívací nápoje ovšem patří punč, ať už nealkoholický nebo s trochou alkoholu. Krásně voní díky koření, přidat můžete např. hřebíček, badyán a skořici. Když horký punč doplníte šťávou z čerstvých citrusů (pomerančů, citrónů i mandarinek) nebo džusem a ovocem z konzervy, rozhodně si pochutnáte. Do alkoholického punče patří červené víno, přidává se i rum.
- Možná dáte přednost grogu pro jeho jednoduchou a rychlou přípravu. Základem je obvykle rum, který se zalije horkou vodou. Grog se přislazuje a ochucuje citrónovou šťávou.
- Vyhledávané je také svařené červené víno, nazývá se "svařák", s typickým kořením (hřebíček, skořice, badyán).
- Populárním nápojem je italské bombardino, které si mnozí z nás spojují hlavně s lyžováním na sjezdovkách. V tomto případě ohřáté mléko smícháte s horkým alkoholem (vaječný koňak a whisky) a ve sklenicích ozdobíte šlehačkou.
Přejeme příjemné chvíle s rodinou a přáteli, třeba právě u chutného zahřívacího nápoje.