Pomazánky jsou vítaným pohoštěním. Možnosti jejich složení jsou nekonečné
Jakou připravit pomazánku? Záleží na tom, pro koho je určená. Jiné pomazánky chystáme dětem a jiné dospělým, zvláště mužům, kteří si potrpí na pikantní chutě. Pomazánky se také odlišují podle příležitostí, na které je chystáme. Výborné jsou k snídani i večeři, hodí se dokonce i na oběd, když jsme někde na cestách nebo v práci. Pomazánky vždy potěší.
Pomazánka k snídani bude obvykle jiná, než ta, kterou chystáme na oslavu nebo večírek. Při hostinách si rádi dáme česnekovou pomazánku, ale před cestou do práce nebo do školy je něco takového takřka nepřípustné. Máme pro vás jednoduchý přehled pomazánek, mnohé z nich se hodí nejen na sváteční chvíle, pro návštěvy a na slavnostní posezení, ale i do běžných dnů.
Sýrové pomazánky
Sýrové pomazánky připravujeme rádi a často. Suroviny jsou snadno dostupné, ačkoliv při větším počtu strávníků budou dražší. Pozitivní je ale to, že sýrové pomazánky mají vždy úspěch. Možností je mnoho a zapojit lze vlastní fantazii, i když jako základ vezmeme osvědčený recept. Sýry jsou vhodné tvrdé, které jednoduše nastrouháme, i tavené. Přidat lze hustý jogurt, tvaroh, zakysanou smetanu, pomazánkové máslo nebo majonézu. Trocha zeleniny k doplnění je vždy na místě. Může to být nadrobno nakrájená cibulka nebo pórek, utřený česnek či nakrájená kapie.
Vaječné pomazánky
Vaječné pomazánky mají úspěch pokaždé. Vajíčka obvykle předem vaříme, ale lze použít i vejce usmažená. Uvařená vajíčka nadrobno nakrájíme a přidáme ostatní suroviny. Obvykle pomazánkové máslo, zakysanou smetanu, jemně nakrájenou cibuli. Na zdobení vajíčkových pomazánek použijeme především nakrájenou pažitku a cibulovou nať.
Rybičkové pomazánky
Rybičkové pomazánky jsou velmi jednoduchým, ale také velmi oblíbeným řešením. Použít můžeme např. sardinky nebo tuňáka, a pokud máme doma v zásobě konzervy, rybičková pomazánka se dá připravit takřka kdykoliv. K rybičkám se výborně hodí pomazánkové máslo a zakysaná smetana, ale lze použít i např. smetanový sýr a další sýry. Nezapomeňte na nakrájenou cibuli a při zdobení se u těchto pomazánek skvěle uplatní naťová petržel a také citrón.
Uzeninové pomazánky
Uzeninové pomazánky jsou oblíbeným a častým řešením, přičemž uzeniny lze jednoduše kombinovat se sýry, vajíčky i zeleninou. Stačí trochu jemně nakrájeného salámu nebo třeba šunky přidat do pomazánky a hned získá jiný chuťový rozměr. Pokud máte uzeniny rádi, možností jejich využití je mnoho. Vegetariáni je rádi nahradí např. uzeným tofu nebo uzeninou, která maso neobsahuje.
Tvarohové pomazánky
Tvarohové pomazánky jsou velmi rychlé a vyjdou levněji než pomazánky sýrové. Jednoduchost tvarohových pomazánek je báječná. Stačí k tvarohu přidat nakrájenou cibuli, sladkou mletou papriku a pár kapek olivového oleje. I takto jednoduchá pomazánka se výborně hodí např. k mazání na topinky, řádně očesnekované.
Houbové pomazánky
Houbové pomazánky připravujeme hlavně v sezóně lesních hub, ale dají se připravit kdykoliv, protože houby se dají koupit celoročně, navíc je máme z léta často uložené v zásobě. Houbová pomazánka může obsahovat jemně nakrájené a osmahnuté houby na cibulce, ponechané v celku, ale také lze použít tyčový mixér a vznikne během chvilky lahodná paštika. Určitě si na takové pomazánce také pochutnáte, zvlášť když ji doplníte vajíčky a kořením.
Masové pomazánky
Masové pomazánky jsou častým a osvědčeným řešením, patří sem především paštiky, ale také např. pomazánka škvarková, nejlépe z podomácku připravených škvarků. Možností je mnoho a tímto způsobem lze snadno využít zbylé kousky masa od předchozího jídla. Příprava je jednoduchá, použití snadné, masové pomazánky se hodí na svačinu i do práce.
Drožďové pomazánky
Droždové pomazánky chutnají velmi dobře. Když se to tak vezme, možná mnohé strávníky překvapí, že z obyčejného droždí může vzniknout velmi chutná pomazánka. Možností postupu je více. Droždí, osmažené na cibulce, lze smíchat ještě na pánvi s vajíčky nebo po vychladnutí jen s trochou másla. Na ochucení stačí jen sůl, protože kvasnice jsou po osmažení chuťově výrazné, ale kdo chce, přidá třeba mletý pepř. Drožďové pomazánky jsou skvělé na svačinu nebo večeři.
Zeleninové pomazánky
Zeleninové pomazánky chutnají výtečně a dají se připravit z různých druhů zeleniny, kterou předem můžeme podusit nebo jen nastrouhat. Velmi oblíbená je tepelně upravená pomazánka cuketová, která se báječně hodí na topinky, ale zrovna tak výborně chutná pomazánka ze strouhaného celeru a mrkve, která se hodí i na setkání s přáteli.
Luštěninové pomazánky
Luštěninové pomazánky jsou levné, snadné, rychlé. Můžeme je připravovat z různých druhů luštěnin a pokaždé budou chutnat trochu jinak. Zřejmě nejznámější je cizrnový hummus, ale dobrou volbou jsou i pomazánky z čočky, sóji a fazolí. Můžeme do nich dát luštěniny z plechovky nebo předem uvařené a zmražené, tím si ušetříme čas s přípravou. Na vaření luštěnin je výborným pomocníkem pomalý hrnec - i když se v něm luštěniny vaří déle, nemusíme je hlídat.
Znáte ještě další typy pomazánek? Určitě ano. Můžete se podívat ještě na naše recepty a některou netradiční pomazánku vyzkoušet.
Přejeme dobrou chuť.