
Vejce jsou báječnou surovinou rychlé kuchyně. Když je máme doma, pokaždé něco vymyslíme
Vajíčka jsou ve většině domácností stále po ruce. Když nevíme, co rychlého k večeři, můžeme zvolit některou vaječnou rychlovku. Syté jídlo bude rychle připravené a pochutnáme si na něm. Ať už se jedná o vajíčka smažená či vařená, oblíbené palačinky, omelety či třeba topinky ve vajíčku.
Možná je to u vás také tak, že když nevíte co k večeři, vzpomenete si na vajíčka a hned je nějaký nápad. Někdo má vejce od vlastních slepic, jiný musí kupovat, přesto platí, že většina z nás je má stále k dispozici. Mnoho jídel si bez nich těžko dovedeme představit a nejraději je máme na jaře, když slepice začínají více nést. Vajíčka patří především k tradičním velikonočním svátkům, jsou symbolem jara a nového života.

Co rychlého připravit z vajec
Máme pro vás několik tipů na rychlá vaječná jídla.
- Míchaná vajíčka jsou jednoduchá a zvládnou je i větší děti. Když k nim přidáme trochu smetany, budou chutnat báječně krémově. Na talíři je posypejte nakrájenou pažitkou a přidejte k nim pár cherry rajčátek.
- Vaječné omelety vždy krásně ozdobíme čerstvou i sterilovanou zeleninou, výborně se k nim hodí cibule, kapie, rajčata, salát, rukola, špenátové listy nebo pórek. Nezapomeňte na trochu kečupu nebo ostré hořčice k ochucení. K omeletám stačí podávat krajíc chleba, ale výborné jsou i k bramborám.
- Vařená vajíčka můžeme jednoduše nakrájet na plátky a použít na zdobení chleba s máslem. Hodí se také skvěle na přípravu vajíčkových pomazánek, ke špenátu nebo třeba k fazolové či koprové omáčce.
- Zapečená vajíčka jsou výbornou dobrotou. Do malých misek z varného skla dáme nakrájenou papriku, cibuli, rajče, kousek nakrájené uzeniny a sýra. Na závěr ještě do každé misky vyklepneme vajíčko a misky dáme zapéct do trouby.
- Výborným jídlem je květákový mozeček. Na pánev dáme osmahnout nakrájenou cibuli, přidáme nakrájený a předem uvařený květák a po chvíli vše zalijeme rozšlehaným vajíčkem. Chvíli mícháme a podáváme s bramborami nebo s pečivem.
- Podobným způsobem připravíme knedlíky s vajíčkem, toto jídlo se báječně hodí, pokud máme z předešlého dne zbylé knedlíky.
- Rozšlehaná vajíčka můžeme používat na zalití zapékaných jídel z těstovin, zeleniny a brambor.
- Pokud vaříme polévku, kterou potřebujeme rychle zahustit, přidáme do ní rozšlehaná vajíčka a během pár minut máme hotovo. K některým polévkám se naopak hodí zvlášť uvařená nakrájená vajíčka, vyzkoušejte je třeba ke kulajdě.
- Dobrotou jsou rychlé topinky ve vajíčku. V misce s rozmíchanými vajíčky namáčíme plátky chleba a pak je osmažíme na pánvi s rozpáleným olejem. Takto připravené vaječné topinky skvěle chutnají, zvlášť když je doplníme kolečkem cibule a plátkem sterilované okurky.
- Vejce jsou vítaným pohoštěním pro návštěvu - můžeme je plnit, zdobit jimi chlebíčky nebo je přidávat do salátů.

Nechte si chutnat, určitě přijdete ještě na další rychlá vaječná jídla, která máte rádi.
Přejeme dobrou chuť.