Je málo dnů, během kterých nemáme brambory alespoň v nějaké formě na talíři. A není divu. Těžko bychom hledali jinou surovinu, která je tak variabilní a univerzálně použitelná jako brambory. Výtečně se hodí do polévek, které krásně zahustí. Jsou skvělou přílohou, která se dá připravit v mnoha variantách a různými způsoby. Brambory mohou být dokonce hlavním jídlem, a to vůbec ne odbytým nebo nouzovým - vždy si na nich opravdu pochutnáme. Brambory ale dovedou ještě daleko více. Naše babičky je přidávaly do těst na moučníky a dokázaly z nich upéct báječné placky podle celé řady receptů. Bramboráky nebo bramborové knedlíky jsou ještě dnes nejmilejšími jídly mnohých z nás.

Zapečené nové brambory s medvědím česnekem

Brambory nesmí chybět v polévkách

Brambory jsou ideální a důležitou surovinou do mnoha polévek, stačí je oloupat a nakrájet na kostičky. Nejedná se jen o bramborové polévky, ale také luštěninové nebo zeleninové. Nadrobno nakrájené brambory jsou uvařené velmi rychle, stačí jim podobný čas jako přidané zelenině. Potřebujete polévku rychle zahustit? I v této situaci ochotně "poslouží" brambora. Stačí ji najemno nastrouhat a přidat, během chvilky je hustota akorát, ani nemusíte čekat, než se zavaří jíška čí záklechtka. Jiným rychlým způsobem zahušťování polévek je menší část uvařených brambor na konci vaření rozmačkat pomocí mačkadla na brambory.

1069 Bramboračka (2)

Brambory jsou báječnou přílohou

Potřebujete rychlou přílohu? A po čem v takové situaci obvykle sáhnete? Příprava brambor je naprosto rychlou záležitostí. Oloupat a uvařit, co jednoduššího si představit. Vlastně si můžete vybrat z několika způsobů, jak brambory upravit jako přílohu, a pokaždé budou chutnat trochu jinak. Jednoduché vařené, nakrájené nebo rozmačkané mačkadlem na brambory, případně zpracované na bramborovou kaši (i ta je velmi rychlá), kterou můžete ještě nastavit - třeba uvařenými krupkami. Pokud spěcháte, umyté brambory stačí uvařit ve slupce - na loupačku. Doplněné osmaženou cibulkou a hrnkem mléka chutnají báječně. A co třeba bramborové hranolky nebo brambory pečené v troubě? Nic složitého.

Nové brambory s mátou

Brambory jako hlavní chod

Velkou oblibu si získaly pokrmy z jednoho pekáčku, ve kterých právě brambory hrají důležitou roli. Stačí je opět oloupat, nakrájet, narovnat na pekáček, ochutit a omastit. Krátký pobyt v troubě z nich dokáže vykouzlit velkou dobrotu. Když k nim strávníkům přidáte hrnek mléka nebo kefíru a trochu zeleniny, všichni si jídlo jaksepatří užijí. Ovšem stačí drobné úpravy, přidat na pekáč ještě několik dalších surovin, a zvládneme jednoduchým a rychlým způsobem vytvořit celou řadu odlišných jídel skvělých chutí.

54069 Brambory zapečené s brynzou

Brambory jako součást salátů

Brambory uvařené ve slupce ochladíme ve studené vodě a oloupeme. Pomocí kráječe je nakrájíme nadrobno a přidáme další suroviny. Stačí k nim přisypat nakrájenou sterilovanou zeleninu a doplnit chutnou zálivkou, nicméně předem uvařená vajíčka salát ještě vylepší. I bramborový salát může být rychlou záležitostí, zvlášť když ho nepřipravujeme velkou mísu jako o Vánocích. Výhodou je, že se podává vychlazený, proto se báječně hodí i třeba do práce.

Bramborovy salat
Bramborovy salat

Brambory jsou skvělé do těst

Nejrůznější těsta na sladká i slaná jídla bývala oblíbenou doménou našich babiček. Některá jsou poměrně rychlá a když si vlastnosti bramborových těst vyzkoušíme, můžeme pak i sami experimentovat. K bramborám to tak nějak patří, protože nám jich běžně trochu zůstane z hlavního jídla a pak je potřeba zbytky nějak zužitkovat. Stačí je nastrouhat nebo rozmačkat a přidat podle potřeby. Ani pověstné bramboráky nejsou nijak složité - opět za předpokladu, že nepotřebujeme nasytit velkou rodinu. Stačí nastrouhat brambory, přidat několik ingrediencí a usmažit.

295 Švestkové knedlíky z bramborového těsta (1)

V následujících receptech hrají brambory důležitou roli. Ať už si vyberete polévku, přílohu nebo hlavní chod, nepůjde o nic složitého.

Přejeme dobrou chuť.

Showing 1 to 15 of 15 results

  • Bramborová polévka

    Bramborová polévka

    Pro krémovou bramborovou polévku vyzkoušejte tento recept na Zupa ziemniaczana, který pochází z Polska – je ideální na vydatný oběd nebo lehkou večeři.

  • bramboračka se zeleninou

    Rychlá bramboračka se zeleninou

    Česká klasika pro všechny milovníky hub. Pokud stejně jako my milujete houby, potom je bramboračka ideální cestou, jak si na nich pochutnat. Tento chutný vývar se zeleninou a houbami připravíte zaručeně do 30 minut. Naše verze bramboračky je totiž nejen snadná, ale také opravdu rychlá.

  • česnečka s bramborami

    Rychlá domácí česnečka s bramborami

    Už naše maminky a babičky věděly, že česnečka je lék. Tato česká klasika vás zaručeně postaví na nohy. Až už vás zkolila chřipka, nebo pořádný mejdan. Posílí váš imunitní systém a je velmi jednoduchá a rychlá na přípravu. Ideální volba nejen pro chladné dny!

  • Bramborová kaše se sýrem a slaninou

    Bramborová kaše se sýrem a slaninou

    Bramborové kaše s křupavou slaninou a sýrem je jednoduchý a hřejivý pokrm, který vás pohladí na duši i na jazyku. Hodí se jako příloha k pečenému a dušenému masu.

  • Bramborovo-květáková kaše se sýrem

    Bramborovo-květáková kaše se sýrem

    Bramborová kaše s květákem a čedarem se skvěle hodí ke klobásám či párkům, k telecímu nebo kuřecímu masu. Výtečně doprovodí i grilovanou zeleninu.

  • Dokonalé pečené brambory

    Dokonalé pečené brambory

    Ultimátní recept na křupavé, do zlatava vypečené brambory aneb jak přeměnit klasickou přílohu ze standardní na naprosto senzační!

  • Bramborový salát s jogurtem

    Náš recept na bramborový salát s jogurtem je jednoduchý na přípravu a vyžaduje jen pár ingrediencí. Dresing z jogurtu, hořčice, soli a pepře je nádherně svěží. Ředkvičky, okurky a pažitka dodají salátu špetku barvy a chuti.

  • Bramborový salát s mátou

    Bramborový salát s mátou

    Svěží bramborový salát s mátou a jarní cibulkou, který představuje odlehčenou variantu klasického „vánočního“ salátu. Místo majonézy v něm figuruje bílý jogurt a rozhodně si ho můžete připravit i jindy než pouze na Štědrý den.

  • Bramborové knedlíky s jahodami

    Bramborové knedlíky s jahodami

    Jahodové knedlíky s bramborami jsou skvelým nápadem na sladkou, výživnou večeři. Podávejte je přelité smetanou nebo oslazeným jogurtem. Skvěle chutnají i v tradiční verzi máslem a strouhankou.

  • Snídaňové lívance z brambor a jarní cibulky

    Snídaňové lívance z brambor & jarní cibulky

    Irskem inspirované bramborové lívance si můžete dát ke snídani, na brunch nebo jako nevšední přílohu k masu. Společně se sázeným vejcem a vypečenou slaninou chutnají naprosto božsky.

Zobrazit více brambory recepty
reklama
reklama
reklama
reklama