Dýně v naší kuchyni
Dýně používáme v kuchyni po celý rok, ale nejvíce přece jen patří k podzimu. Díky jemné a příjemné chuti se hodí k využití naslano i nasladko, můžeme je vařit, dusit, smažit, péct i zapékat. Dají se z nich připravovat báječné placičky, péct sladké koláče i připravovat slané pomazánky. Příprava dýní k jídlu je snadná. Stačí je oloupat, zbavit měkkého vnitřku se semeny a zpracovat podle receptu - obvykle nastrouhat, nakrájet nebo po rozvaření rozmixovat. V posledních letech si získává stále více příznivců dýně hokaido, kterou není potřeba loupat. Její slupka je jemná, proto se běžně konzumuje. Z této dýně stačí pevnou lžící vydlabat část se semeny, během chvilky je pak připravená k zpracování.
Dýňové polévky
Připravujeme je z dýní nejčastěji. Jsou jednoduché a rychlé, zvlášť pokud použijeme dýni, kterou není potřeba loupat. Pro lepší chuť polévky je vhodné dýni předem upéct v troubě, ale stačí ji rovnou uvařit. K dýni se mohou přidat brambory nebo mrkev pro ještě intenzivnější barvu. Po uvaření polévku stačí rozmixovat a dochutit. Mezi nejoblíbenější druhy koření patří kari, které zvýrazní barvu polévky. O výbornou chuť se postará také česnek. Na talíři polévku ozdobíme trochou smetany a posypeme praženými dýňovými semínky. Podívejte se na tipy, jak připravovat rychlé zeleninové polévky.
Pečená dýně
Jedná se o velmi rychlý způsob přípravy dýní, výsledkem je přitom pokrm s báječnou chutí. Dýni (opět nejlépe hokaido) stačí jednoduše nakrájet na měsíčky a narovnat na plech. Posolit, posypat kořením a pokapat olejem. Pak už jen vložit do rozehřáté trouby a za chvíli máme upečeno. Dýně z trouby výborně chutná s bramborou kaší nebo s rýží, ale můžeme ji podávat jen s chlebem. Část pečené dýně se vyplatí rozmixovat na pomazánku, chutná totiž báječně. Podívejte se ještě na další recepty na tepelnou úpravu zeleniny.
Dýňové moučníky a dezerty
Do těst na dýňové moučníky stačí obvykle přidat nastrouhanou dýni, podobně jako se do jiných těst přidávají strouhaná jablka nebo cuketa. Dýně se postarají o příjemnou vláčnost i pěknou barvu a konzistenci. Dýně jsou vhodné nejen do těst, ale i do náplní koláčů. Kandovaná sušená dýně je skvělá do perníku na plechu. A pokud máte dýni zavařenou nasladko, využijete ji do jednoduchých a rychlých pohárů i na ochucení sladkých snídaňových kaší. Inspirujte se dalšími tipy na rychlé koláče na plech.
Další možnosti využití dýní
Dýně jsou výborným základem různých karbanátků a placiček, ty pak mají výbornou chuť a lákavou barvu. Výborně se hodí do omáček a chutných pomazánek. Dýně se jednoduše skladují, jsou dokonce krásné na pohled a dají se použít jako vkusná výzdoba. Pak je máme pořád po ruce a když je potřeba, za chvilku je z nich uvařená polévka nebo upečená dobrota, ať už nasladko nebo naslano.