Polévky jsou základním kamenem mnoha kuchyní po celém světě, ať už jsou podávané jako předkrm, hlavní chod nebo dokonce i jako dezert. Exotické polévky přinášejí na stůl neobvyklé chutě, vůně a ingredience, které nabízejí nevšední kulinářský zážitek. A mnohé z nich si můžete připravit přímo doma.
Tom Yum je jednou z nejznámějších thajských polévek, charakteristická svou pikantní a kyselou chutí. Základ polévky tvoří vývar z kuřecího nebo rybího masa, dochucený citronovou trávou, galangalem, kaffirovými listy a limetkovou šťávou. Do polévky se přidávají houby, rajčata a krevety nebo kuřecí maso.
Vietnamská Pho
Pho je tradiční vietnamská nudlová polévka, která se stala populární po celém světě. Základem je silný hovězí nebo kuřecí vývar, který se připravuje s kořením jako je skořice, anýz a kardamom. Do vývaru se přidávají rýžové nudle, tenké plátky masa, cibule, bylinky (jako je koriandr a thajská bazalka) a klíčky. Polévka se dochucuje limetkou, čerstvým chilli a rybí omáčkou.
Japonská Miso polévka
Miso polévka je nedílnou součástí japonské kuchyně. Základem polévky je dashi, což je vývar připravený z ryb a mořských řas. Do vývaru se přidává miso pasta, která polévce dodává charakteristickou slanou chuť a jemně krémovou konzistenci. Polévka se často doplňuje tofu, mořskými řasami a jarní cibulkou. Miso polévka je jednoduchá na přípravu a velmi výživná.
Mexická Pozole
Pozole je tradiční mexická polévka, která se často podává při slavnostních příležitostech. Základem je vývar z vepřového nebo kuřecího masa, do kterého se přidává hominy (šrotem upravená kukuřice). Polévka se dochucuje chilli, česnekem a různými bylinkami. Při podávání se polévka doplňuje čerstvou zeleninou, jako je ředkvička, zelí, avokádo a limetka, a posypává se sýrem.
Marocká Harira
Harira je tradiční marocká polévka, která se často podává během ramadánu. Základem je vývar z rajčat a cizrny, obohacený o čočku, rýži nebo nudle. Polévka je dochucená směsí koření, jako je kurkuma, zázvor, skořice a koriandr. Harira je často podávaná s citronem a datlemi.
Indická Mulligatawny
Mulligatawny je polévka s kořeny v jižní Indii, která byla ovlivněna britskou kuchyní během koloniální éry. Polévka je založena na vývaru z kuřecího nebo jehněčího masa, do kterého se přidávají čočka, rýže, jablka a kokosové mléko. Dochucuje se kořením jako je kari, kurkuma a zázvor.
Sytá vegetariánská polévka z batátů neboli sladkých brambor, která je ozvláštněná pikantní pastou chipotle z uzených chilli papriček. Ve spojení s crème fraîche, čerstvým koriandrem a křupavou houstičkou získáte večeři, která vás zahřeje a dokonale zasytí.