Houby v naší kuchyni: Ať už lesní nebo kupované, naše jídla úžasně obohatí
Houbaření je naším takřka národním sportem. Je pro nás velmi příjemné a zábavné na letních a podzimních procházkách objevovat malé i větší exempláře hub, sbírat je nadšeně do košíků a doma zpracovávat na různé dobroty. Máme pro vás tipy, jak lesní nebo kupované houby použít, do jakých jídel je dát, abyste si pochutnali a vyzkoušeli si i něco nového.
Z našich výprav do lesů sice nosíme celou řadu jedlých hub, ale většina houbařů sbírá jen několik druhů, které stoprocentně pozná. Hřibovité houby, lišky a bedle končí v našich košících nejčastěji. Na každou výpravu je dobré vzít kromě košíku také kapesní nůž a houby ještě v lese rovnou očistit, usnadníme si tím jejich čištění po příchodu domů. Navíc v lese je to přece jen zábavnější. Houby nikdy nedáváme do igelitových tašek, protože by se snadno mohly zapařit, pro naše zdraví by pak byly rizikové.
Po příchodu domů houby co nejdříve rozložíme a přebereme. Některé připravíme k jídlu hned, jiné připravíme na pozdější využití. Zřejmě nejoblíbenějším jídlem po výpravě unavených houbařů jsou houby připravené na tuku a kmíně. Jedná se o velmi rychlé, ale přitom výtečné jídlo. K houbám stačí podávat chléb. Jinou variantou oblíbených houbařských specialit je houbová smaženice. Na pánvi osmahneme cibulku, přidáme nakrájené houby a podusíme je, poté ještě pokrm doplníme vajíčky, která necháme zhoustnout. I smaženici podáváme s chlebem.
Mezi další oblíbená jídla z lesních hub patří houbová polévka a houbová omáčka. Houbové polévky se připravují obvykle s bramborami a kořenovou zeleninou. Jsou vydatné a dobře zasytí, přitom jsou na přípravu jednoduché. Houbové omáčky doplníme trochou smetany pro ještě lepší chuť a jemnost. Oblíbeným kořením do omáček je hlavně pepř. Výtečné omáčky chutnají s bramborami, knedlíkem, těstovinami nebo rýží.
Hrst podušených hub báječně a jednoduše zpestří těstoviny, rýži, bulgur nebo třeba polentu. Stačí je pouze přimíchat a doplnit chutně připravenou zeleninou. Volíme takovou, která má pěkné barvy a k houbám se chuťově hodí. Výborná je barevná paprika, především kapie. Vhodná je i kombinace s hráškem, mrkví a cukrovou kukuřicí. Rychlá jídla připravujeme ve stylu jednoduchých "rizot". Pokrm ještě při podávání dozdobíme nastrouhaným sýrem, plátkem rajčete, zelenou petrželí nebo i bazalkou.
Větší "úlovek" hub snadno zmrazíme na pozdější použití. Před mražením se obvykle doporučuje krátké povaření nebo podušení a následně rychlé ochlazení. Takto připravené houby zmrazíme po jednotlivých porcích a podle potřeby odebíráme. Příprava jídel je pak velmi rychlá a snadná. Houby můžeme také sušit (nejlépe v elektrické sušičce) a po usušení uchovávat ve sklenicích se šroubovacími uzávěry. Snadno si z nich připravíme houbový prášek - stačí je pouze rozmixovat a pak nasypat do skleničky. Prášek je výborné dochucovadlo jídel.
Pokud nemáme lesní houby, obdobným způsobem používáme např. žampiony nebo hlívu. Následující recepty vám ukážou různé možnosti zpracování hub, věříme, že si vyberete a ochutnáte.
Přejeme dobrou chuť.