Obvyklým postupem přípravy polévek je uvařit hlavní suroviny a podle potřeby vše zahustit, k tomu se nám ale nabízí celá řada možností - od těch jednoduchých, které zvládneme během malé chvilky, po trochu složitější. K odlišným druhům polévek se často hodí také odlišný způsob zahuštění. V některých situacích, když nás čeká ještě vydatný další chod, není žádoucí, aby nás polévka příliš zasytila, ale občas připravujeme polévku jako hlavní jídlo a k ní podáváme třeba jen pečivo - v tom případě je vydatnost polévky důležitá.

Pikantní dýňová polévka

Jak zahustit polévku

Začátečníkům představíme ty nejpoužívanější postupy a zaměříme se zvlášť na ty nejrychlejší. Polévku můžeme jednoduše zahustit také tím, že do ní přidáme vhodnou zavářku.

  • Zásmažka nebo záklechtka: Tyto tradiční způsoby zahušťování počítají s moukou a potřebují v polévce řádně povařit.
  • Brambory: Jsou velmi často používanou součástí polévek. Kromě toho, že je přidáváme nakrájené na kostičky, tak také polévky snadno zahustíme nastrouhanou bramborou, kterou v nich krátce povaříme.
  • Strouhaná nebo rozmixovaná zelenina: Jednoduchým způsobem zahuštění polévek je část polévky rozmixovat tyčovým mixérem, případně rozmačkat mačkadlem na brambory. Pokud rozmixujeme všechnu polévku, výsledkem bude "krémová" polévka, která je krásně hustá.
  • Obiloviny: Polévky velmi dobře a jednoduše zahustí přidané obiloviny - každá z nich potřebuje jinou dobu vaření. S množstvím to raději nepřeháníme, aby polévky nebyly příliš husté. Stačí přidat hrst jemných ovesných vloček a během chvilky polévka zhoustne.
  • Luštěniny: Přidané luštěniny polévky krásně zahustí a také zvýší jejich výživnou hodnotu. Rychlostí uvaření vyniká červená čočka a pokud potřebujete rychlé řešení, můžete sáhnout po luštěninách z plechovky.
  • Koupené zavářky: Tento způsob používáme velmi často. Stačí mít připravené oblíbené nudle nebo jinou drobnou zavářku, kterou do polévky ve vhodnou dobu zavaříme. Řídíme se časem, který je uvedený na sáčku s použitou zavářkou.
  • Doma připravené zavářky: Do této skupiny patří nejen pracnější knedlíčky, ale také jednoduché nočky nebo kapání, na které si během chvilky připravíme těstíčko do misky nebo hrnečku a jednoduše ho zavaříme. Receptů na kapání je celá řada, těstíčko můžeme obohatit kořením, vhodná je např. kurkuma, která mu dá pěknou barvu. Zvlášť jednoduchou zavářkou je v hrnku rozšlehané a osolené vejce, které zavaříme do polévky.
  • Vložky do polévek: Vložky připravujeme zvlášť a do polévek je vkládáme většinou až při podávání. Kromě svátečních svítků a celestýnských nudlí to jsou také oblíbené krutony. Ty si buď sami připravíme, tzn. jednoduše opečeme na malé kostičky nakrájené pečivo, nebo si je koupíme už hotové.
Gulášová polévka
Dall-e - AI generated

Na talíři ještě polévku pěkně ozdobíme a doladíme podle zvoleného receptu. Obvykle každé polévce prospěje jemně nakrájená čerstvá zeleninová nať, k některým polévkám se hodí trochu smetany (např. k dýňové) nebo i strouhaný sýr (rajčatová polévka).

Showing 1 to 16 of 16 results

  • Houbová polévka

    Houbová polévka

    Vyzkoušejte tuto krémovou houbovou polévku s jednoduše nakládanými houbami. Tento recept je velmi snadný a jistě se stane oblíbenou součástí podzimních obědů či večeří.

  • Polévka s krůtím masem, fazolemi a pestem

    Polévka s krůtím masem, fazolemi a pestem

    Uvařte si sytou polévku, do které použijete krůtí mleté maso a zkombinujete jej s fazolemi cannellini, kapustou a pestem. Polévka, co zahřeje a zasytí. Podávejte ji nejlépe s křupavým chlebem.

  • Gulášová polévka

    Rychlá gulášová polévka

    Gulášová polévka je česká klasika, která zasytí a zahřeje. Hodí se na oběd i večeři. Když ji doplníte chlebem nebo houskou, klidně zastate celé jídlo. Pro naši rychlou alternativu jsme zvolili kombinaci mletého krútiho masa a pikantní klobásy. Díky tomu polévku připravíte rychle, ale typická chuť jí rozhodně chybět nebude.

  • Zelná polévka

    Zelná polévka

    Zahřejte se aromatickou miskou zelné polévky, která je výrazná a barevná díky kopru, rajčatům a citronu.

  • zelňačka

    Rychlá zelňačka jako od babičky

    Zelňačka je tradiční česká polévka, která je oblíbená nejen pro svou bohatou chuť, ale také pro své zdravotní benefity. Kysané zelí je bohaté na vitamíny a prospěšné bakterie, které podporují trávení a posilují imunitní systém. Tato polévka je ideální volbou nejen pro chladné dny a snadno se připravuje. Naši verzi zelňačky zvládnete pochopitelně do 30 minut.

  • Zeleninová polévka

    Zeleninová polévka

    Zahřejte se během týdne touto výživnou, snadno připravitelnou polévkou plnou zeleniny. Můžete ji udělat veganskou, v závislosti na použitém vývaru. Podávejte s plátky křupavého chleba.

  • Pikantní dýňová polévka

    Pikantní dýňová polévka

    Využijte sezónní dýně hned na začátku podzimu a vyzkoušejte tuto pikantní dýňovou polévku. Semínka můžete navíc opražit a přidat je jako ozdobu na každou porci hotové polévky.

  • Bramborová polévka

    Bramborová polévka

    Pro krémovou bramborovou polévku vyzkoušejte tento recept na Zupa ziemniaczana, který pochází z Polska – je ideální na vydatný oběd nebo lehkou večeři.

  • Cuketová polévka s rajčaty

    Cuketová polévka s rajčaty

    Pokud hledáte nový způsob, jak zužitkovat záplavu cuket, potom si tento recept zaručeně zamilujete. Cuketová polévka s rajčaty se skvěle hodí i do mrazáku. Můžete tak mít po ruce vždy super zdravé jídlo.

  • Hrášková polévka s potočnicí

    Hrášková polévka s potočnicí

    Sladký hrášek a peprná potočnice jsou k mání na začátku léta, ale polévku si můžete upravit tak, abyste ji mohli vařit po celý rok

  • Čočková polévka s kardamomem

    Čočková polévka s kardamomem

    V této jednoduché polévce hraje prim červená čočka, která je cenově příznivá a snadná na přípravu. Ve spojení s kokosovým mlékem a spoustou aromatického koření chutná naprosto skvěle a zahřeje vás během chladných dní.

  • Kuřecí nudlová polévka s vejci

    Kuřecí nudlová polévka s vejci

    Jednoduchá a rychlá kuřecí polévka vás vždy postaví na nohy. Tato je s celozrnnými nudlemi, mladou kukuřičkou a rozkvedlaným vejcem. Čistý kuřecí vývar s několika málo ingrediencemi uvítáte především jako nenáročný recept na syté jídlo, které během náročného týdne přijde vhod.

  • Rajčatová polévka s rýží

    Rajčatová polévka s rýží

    Tato nízkotučná polévka je skvělá pro využití rýže a pesta - je to vydatný a sytý hlavní chod.

  • Rukolová polévka

    Recept na tuto polévku je důkazem, že rukola umí ještě víc než saláty nebo oblohu na pizzu. Zelené listy skvěle chutnají například i jako horká polévka – spolu s bramborami, smetanou a parmazánem. Rukolovou krémovou polévku báječně završí celozrnná bageta.

  • Zimní polévka à la minestrone

    Zimní polévka à la minestrone

    Jednoduchá zimní polévka à la minestrone vás postaví na nohy, kdykoli budete potřebovat. Mějte v zásobě zeleninový vývar, konzervovaná rajčata a fazole a nějakou čerstvou zeleninu (my jsme použili mrkev a špenát). Punc dokonalosti dodává polévce lžíce pesta z červených paprik, ale můžete zkusit i klasické bazalkové.

Zobrazit více Jak zahustit polévky? Máme různé možnosti, výsledkem jsou vydatné a chutné polévky
reklama
reklama
reklama
reklama