Ať už se vracíme z procházky, z lyžování nebo z práce, tak tím, na co se těšíme, je dobré jídlo a pití. V zimě je jasnou volbou pokrm, který nás příjemně zasytí a rozehřeje. Výhodou zahřívacích jídel, která se často připravují v jednom hrnci, je také to, že jednoduše nasytíme velkou rodinu i návštěvu. Snadno a poměrně levně uvaříme plný hrnec báječného jídla, ke kterému stačí podávat pečivo.

3826 Polévka z hlívy ústřičné à la dršťková (6)

Vydatné polévky pro zahřátí

Zahřeje každá polévka, ale v zimě nejraději volíme polévky luštěninové (čočkovou, hrachovou nebo fazolovou) a gulášové. Výtečná je tradiční kulajda, dýňová polévka nebo poctivá bramboračka s lesními houbami. Polévky naše babičky zahušťovaly zásmažkou nebo záklechtkou, ale dnes častěji používáme brambory nebo ovesné vločky, případně část rozmixované zeleniny z polévky.

375 Čočková polévka (5)
Toprecepty

Obědy, které zahřejí a zasytí

Když je venku teplo, vybíráme odlehčená a osvěžující jídla, ale v zimním období je pro nás nejlákavější poctivá tradiční kuchyně. Na řadě jsou chutné omáčky, ke kterým chystáme brambory, knedlíky, těstoviny nebo rýži. Mezi poklady naší kuchyně patří především svíčková, rajská a houbová omáčka. S chutí si dáme kuře na paprice nebo koprovku či špenát s vajíčkem. Knedlík a zelí s masem (i třeba sójovým) je první volbou pro každého milovníka naší kuchyně.

33615 Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý) (1)

Guláše na různé způsoby

Guláše se řadí mezi omáčky, ale přece jen jsou něčím jiné. Šikovné hospodyňky si poradí s ledajakou surovinou, kterou po náležitém ochucení zpracují na plný hrnec výtečného jídla. Kromě nejčastěji připravovaných gulášů z masa si rádi pochutnáme na guláši z luštěnin (fazole, cizrna, sója), z hub (hlíva ústřičná, lesní houby) nebo z brambor a uzeniny (buřtguláš). Jedním z nejoblíbenějších gulášů je segedínský, na který je potřeba kysané zelí. Základem gulášů bývá osmažená cibulka, kterou posypeme mletou paprikou (sladkou i pálivou) a po malé chvilce zalijeme vodou. Dále pokračujeme podle zvoleného receptu.

45070 Zeleninový guláš
Toprecepty

Ještě něco pro zahřátí

Jsou i další jídla, která nás příjemně zasytí. K snídani si uvaříme některou z tradičních kaší, které mají rády i naše děti. Ozdobíme ji nejen kakaem, ale i ovocem, oříšky, medem a kakaem nebo grankem. V troubě pečené maso i uvařená zelenina výborně doplní vařený oběd. K tomu všemu jistě přijde vhod hrnek horkého nápoje. Může to být pečený čaj, bílá káva, horká čokoláda i voňavý punč.

Showing 1 to 23 of 23 results

  • Jednoduché gulášové těstoviny z jednoho hrnce

    Jednoduché gulášové těstoviny z jednoho hrnce

    Získejte geniální chuť s minimálním úsilím s tímto gulášem z jednoho hrnce, připraveným z celozrnných penne, mletého masa a rajčat, který poskytuje tři z vašich pěti denních porcí zeleniny.

  • Jednoduchý jehněčí guláš

    Jednoduchý jehněčí guláš

    Nechte troubu udělat většinu práce za vás. Jehněčí guláš si během pár minut připravíte na plotně, pak přiklopíte poklicí a dáte péct. Tento voňavý pokrm si výborně rozumí s bramborovou přílohou, ideálně kaší. Ale chutná i s krajícem chleba, obzvlášť, pokud budete jehněčí guláš servírovat jako vydatnou večeři a na další vyvařování už nebude dostatek času.

  • Gulášová polévka

    Rychlá gulášová polévka

    Gulášová polévka je česká klasika, která zasytí a zahřeje. Hodí se na oběd i večeři. Když ji doplníte chlebem nebo houskou, klidně zastate celé jídlo. Pro naši rychlou alternativu jsme zvolili kombinaci mletého krútiho masa a pikantní klobásy. Díky tomu polévku připravíte rychle, ale typická chuť jí rozhodně chybět nebude.

  • Rychlý klobásový guláš

    K této večeři z jednoho hrnce není potřeba nic jiného než křupavý chléb k vytření bohaté rajčatové omáčky v talíři.

  • Kürbisgulasch - In einer hellen Schüssel wird das Kürbisgulasch getoppt mit Crème fraîche garniert

    Dýňový guláš

    Hokaido dýně se skvěle hodí i pro recept na guláš! Náš vegetariánský dýňový guláš s bramborami a paprikou je vylepšen mnoha kořením a bylinkami a díky crème fraîche na vrchu získává dokonalou krémovitost.

  • Bramborová polévka

    Bramborová polévka

    Pro krémovou bramborovou polévku vyzkoušejte tento recept na Zupa ziemniaczana, který pochází z Polska – je ideální na vydatný oběd nebo lehkou večeři.

  • Houbová polévka

    Houbová polévka

    Vyzkoušejte tuto krémovou houbovou polévku s jednoduše nakládanými houbami. Tento recept je velmi snadný a jistě se stane oblíbenou součástí podzimních obědů či večeří.

  • Hrášková polévka s potočnicí

    Hrášková polévka s potočnicí

    Sladký hrášek a peprná potočnice jsou k mání na začátku léta, ale polévku si můžete upravit tak, abyste ji mohli vařit po celý rok

  • Čočková polévka s kardamomem

    Čočková polévka s kardamomem

    V této jednoduché polévce hraje prim červená čočka, která je cenově příznivá a snadná na přípravu. Ve spojení s kokosovým mlékem a spoustou aromatického koření chutná naprosto skvěle a zahřeje vás během chladných dní.

  • Polévka s krůtím masem, fazolemi a pestem

    Polévka s krůtím masem, fazolemi a pestem

    Uvařte si sytou polévku, do které použijete krůtí mleté maso a zkombinujete jej s fazolemi cannellini, kapustou a pestem. Polévka, co zahřeje a zasytí. Podávejte ji nejlépe s křupavým chlebem.

  • Dvě misky krémové květákové polévky

    Krémová květáková polévka

    Pokud chcete, použijte stonky a listy květáku k přípravě této krémové květákové polévky a snižte plýtvání jídlem – listy polévce dodají světle zelenou barvu.

  • Kuřecí nudlová polévka s vejci

    Kuřecí nudlová polévka s vejci

    Jednoduchá a rychlá kuřecí polévka vás vždy postaví na nohy. Tato je s celozrnnými nudlemi, mladou kukuřičkou a rozkvedlaným vejcem. Čistý kuřecí vývar s několika málo ingrediencemi uvítáte především jako nenáročný recept na syté jídlo, které během náročného týdne přijde vhod.

  • Pikantní dýňová polévka

    Pikantní dýňová polévka

    Využijte sezónní dýně hned na začátku podzimu a vyzkoušejte tuto pikantní dýňovou polévku. Semínka můžete navíc opražit a přidat je jako ozdobu na každou porci hotové polévky.

  • Rajčatová polévka s těstovinami

    Rajčatová polévka s těstovinami

    Připravte si jednoduchou, cenově dostupnou rajčatovou polévku s těstovinami a cizrnou za pouhých 30 minut. Toto snadné vegetariánské jídlo je zdravé a dokonce nízkotučné.

  • Vydatná fazolová polévka

    Perfektní polévka pro chladné a dlouhé dny. Je zároveň vegetariánská a je také dobrým zdrojem vápníku, kyseliny listové a vitamínu C!

  • Zeleninová polévka

    Zeleninová polévka

    Zahřejte se během týdne touto výživnou, snadno připravitelnou polévkou plnou zeleniny. Můžete ji udělat veganskou, v závislosti na použitém vývaru. Podávejte s plátky křupavého chleba.

  • Zelná polévka

    Zelná polévka

    Zahřejte se aromatickou miskou zelné polévky, která je výrazná a barevná díky kopru, rajčatům a citronu.

  • česnečka s bramborami

    Rychlá domácí česnečka s bramborami

    Už naše maminky a babičky věděly, že česnečka je lék. Tato česká klasika vás zaručeně postaví na nohy. Až už vás zkolila chřipka, nebo pořádný mejdan. Posílí váš imunitní systém a je velmi jednoduchá a rychlá na přípravu. Ideální volba nejen pro chladné dny!

  • zelňačka

    Rychlá zelňačka jako od babičky

    Zelňačka je tradiční česká polévka, která je oblíbená nejen pro svou bohatou chuť, ale také pro své zdravotní benefity. Kysané zelí je bohaté na vitamíny a prospěšné bakterie, které podporují trávení a posilují imunitní systém. Tato polévka je ideální volbou nejen pro chladné dny a snadno se připravuje. Naši verzi zelňačky zvládnete pochopitelně do 30 minut.

  • Zimní polévka à la minestrone

    Zimní polévka à la minestrone

    Jednoduchá zimní polévka à la minestrone vás postaví na nohy, kdykoli budete potřebovat. Mějte v zásobě zeleninový vývar, konzervovaná rajčata a fazole a nějakou čerstvou zeleninu (my jsme použili mrkev a špenát). Punc dokonalosti dodává polévce lžíce pesta z červených paprik, ale můžete zkusit i klasické bazalkové.

Zobrazit více Jaké jídlo nás příjemně zahřeje? Polévky, omáčky i guláše jsou bezvadné
reklama
reklama
reklama
reklama