Ovesnou kaši připravujeme nejčastěji z jemných ovesných vloček, které zalijeme horkou vodou nebo mlékem a krátce povaříme. Můžeme zvolit také kompromis - polovinu vody a polovinu mléka. Mnozí z nás se kravskému mléku vyhýbají a dávají přednost alternativním nápojům. Pokud na vaření kaše použijeme vodu, přidáme k ní trochu sušeného sójového nebo pohankového mléka v prášku. Vhodné je též mléko krabicové, které se dá koupit v různých druzích - pohankové, sójové, ovesné, mandlové i jiné. Co se týče mléka, u dalších druhů kaší postupujeme obdobně.

15332 Kaše z ovesných vloček (2)

Rýžová kaše s vůní skořice

Výborná je rýžová kaše, na jejíž uvaření už budeme potřebovat trochu více času. Obvykle na kaši volíme rýži kulatozrnnou, která je po uvaření krásně nadýchaná a jemná, výtečně se hodí i na nákypy. Rýži vaříme pozvolna a na talíři ji dochutíme skořicí nebo kakaem a medem. Vybrat si ale můžeme cokoliv jiného podle vlastních preferencí. Kaše vždy doplňujeme čerstvým, kompotovaným nebo sušeným ovocem. Zvlášť oblíbené jsou banány, které jsou zároveň skvělým sladidlem.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA Toprecepty

Pohanková kaše posypaná ořechy

K snídani se báječně hodí kaše pohanková a pokud máme světlou pohanku, bude ji stačit jen velmi kratičce provařit a potom nechat půl hodiny docházet, nejlépe pod peřinou. Pohanková kaše je velmi výživná, ale chuťově méně obvyklá. Výborně se k ní hodí hruškový i švestkový kompot, kakao, strouhané ořechy, případně kokos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Toprecepty

Jáhlová kaše se švestkami a rozinkami

Jáhlová kaše chutná zase úplně jinak. Vaření je potřeba důkladné a pokud doma máme pomalý hrnec, v případě jáhel jej můžeme využít. Chuťově je lze velmi dobře nakombinovat se švestkami, meruňkami nebo jablky. Pokud jáhel uvaříme více, z části lze připravit velmi chutný nákyp (jahelník).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Toprecepty

Kuskus pro rychlé vaření

Ten, kdo spěchá, může k snídani nachystat velmi rychlý kuskus nasladko. Stačí jej pouze zalít horkou vodou a po chvíli chutně ozdobit. Kuskus je oblíbenou surovinou moderních hospodyněk a používá se jako rychlá příloha na doplnění slaných jídel - můžeme ho jednoduše posypat strouhaným sýrem a ozdobit dušenou zeleninou.

69705 Kuskus nasladko
Toprecepty

Krupičná kaše nás vrátí do dětství

Klasikou je kaše krupičná, mnozí z nás na ní vyrostli. Je snadná, chutná a mnohokrát osvědčená. Přestože častěji sáhneme po výživnější ovesné kaši, i na tu krupičnou nemusíme zanevřít. Dříve se zdobila především kakaem (nebo grankem), cukrem a rozpuštěným máslem. Dnes obvykle na zdobení používáme, stejně jako u jiných kaší, strouhané ořechy, semínka a nakrájené lahodné ovoce.

1327 Krupicová kaše
Toprecepty

Máte ještě jiné oblíbené kaše? Při snídani si na nich jistě pochutnáte. Jen je nezapomeňte pěkně ozdobit. Nejenže tím budou lákavější, ale také výživnější.

reklama
reklama
reklama
reklama