Kořenová zelenina v naší kuchyni: Výtečně chutná zasyrova i tepelně upravená
Kořenová zelenina je poměrně levná, navíc ceněná kvůli obsahu živin. Nejedná se zdaleka jen o mrkev a celer, ale také o kořenovou petržel, červenou řepu i nejrůznější odrůdy ředkviček a ředkví. Patří sem i méně známé druhy jako např. vodnice a tuřín. Kuchyňská příprava této zeleniny je poměrně rychlá, zvlášť když si ji doneseme ze supermarketu nebo jen podáme z mrazničky.
Kořenová zelenina se snadno pěstuje i v chladnějších oblastech, navíc se většina druhů dá koupit v průběhu celého roku. Některé druhy se hodí ke konzumaci zasyrova i po tepelné úpravě (mrkev, celer, petržel i červená řepa), jiné jsou nejlepší zasyrova, ale k vaření se příliš nehodí (ředkve a ředkvičky). Druhy vhodné k tepelné úpravě snadno zmrazíme a používáme v průběhu celého roku podle potřeby, ale ředkve, ředkvičky, vodnici a tuřín používáme hlavně zasyrova, k mražení a tepelné úpravě se již hodí méně, ačkoliv ani ta není vyloučená.
Saláty z kořenové zeleniny
Kořenovou zeleninu očistíme, některé druhy stačí oškrábat, jiné raději okrájíme (celer). Očištěnou zeleninu nastrouháme najemno nebo nahrubo a používáme do rozmanitých salátů. Můžeme ji kombinovat s dalšími druhy zeleniny. Vhodně ji doplňují např. ořechy, které můžeme kvůli změknutí předem namáčet. Mezi kořenovou zeleninou zvlášť vyniká mrkev, která je skvělá do salátů buď samostatně nebo v kombinaci s ovocem či zeleninou. Mrkvový salát s jablky je oblíbený hlavně mezi dětmi díky příjemně nasládlé chuti. Některá kořenová zelenina (mrkev, petržel a celer) je po uvaření takřka nepostradatelná v bramborovém salátě, kterému dává tu správnou chuť.
Pomazánky z kořenové zeleniny
Kořenovou zeleninu lze jednoduše nastrouhat, nejlépe najemno, a smíchat s dalšími ingrediencemi. Zvlášť oblíbená je pomazánka z celeru a mrkve, doplněná jemně nakrájenou cibulkou a zakysanou smetanou či majonézou. Svou chutí se přirovnává k pomazánce "humrové" a výtečně se hodí i k namazání chlebíčků pro slavnostní příležitosti. Výborná je pomazánka z červené řepy, ta se připravuje buď z řepy vařené nebo syrové, ale pokaždé dobře očištěné a oloupané. Chutná je kombinace řepy se zakysanou smetanou (nebo majonézou) a křenem, případně s pomazánkovým máslem.
Polévky z kořenové zeleniny
Kořenová zelenina je nedílnou součástí mnoha polévek, ať už bramborových, s těstovinami nebo s různými dalšími zavářkami. Jedná se především o důležitou trojici - mrkev, kořenová petržel a celer. Stačí tuto zeleninu jiným způsobem nakrájet a polévka je pokaždé trochu jiná. Zeleninu do polévky buď krájíme nebo strouháme, případně ji můžeme v hotové polévce rozmixovat, výsledkem bude báječná krémová polévka. Ke kořenové zelenině přidáváme i další druhy zeleniny (např. květák, zelený hrášek, růžičková kapusta, brokolice, fazolové lusky) a brambory. Zajímavou a populární polévkou je boršč, jehož podstatnou součástí je červená řepa. Při přidávání vodnice a tuřínu do polévek je potřeba být opatrní, ne každému jejich chuť totiž vyhovuje.
Hlavní jídla s kořenovou zeleninou
Možností uplatnění kořenové zeleniny je celá řada. Zeleninu, obvykle s dalšími surovinami, můžeme vařit, dusit, zpracovat na kaši (např. mrkvová kaše), péct a zapékat. Nastrouhanou zeleninu lze přidávat do karbanátků a nejrůznějších placiček. Kořenovou zeleninu považujeme za něco "obyčejného", ale bez ní by naše vaření bylo o mnoho ochuzené. Těžko si představit např. svíčkovou omáčku bez mrkve, petržele a celeru.
Pro inspiraci jsme pro vás vybrali některé recepty z našeho receptáře, můžete je s námi vyzkoušet.
Přejeme dobrou chuť.