Palačinky jsou někdy "strašákem" pro začínající hospodyňky, které mají obavy, že se jim nepovedou pěkné tenké tvary nebo že se tato dobrota bude trhat či připalovat. Základem je však mít správný a osvědčený recept, a pak se práce daří. Přesně takové recepty jsme pro vás vybrali, tak se směle můžete pustit do díla. Nejprve ale pro vás máme několik rad. A nebojte, pokud palačinky nechystáte pro mnoho strávníků, je to docela rychlovka.

5494 Francouzské palačinky

Jak připravit těsto na palačinky

Těstu na palačinky vždy dejte náležitou péči. Neznamená to, že vám příprava musí trvat dlouho, právě naopak. Podstatné je ale správně odměřit suroviny a nic nepřidávat od oka. Spolehlivá váha je v tomto případě důležitá. Všechny suroviny dobře smíchejte, aby těsto neobsahovalo hrudky. Máte dvě možnosti, jak toho dosáhnout - buď nejprve dejte jen málo tekutiny, všechny ostatní suroviny důkladně promíchejte, a pak teprve doplňte zbývající tekutinu, nebo použijte k míchání těsta tyčový mixér. Výsledkem bude naprosto dokonalé těsto bez hrudek. A ještě jedna rada - těsto připravte s půlhodinovým předstihem, díky tomu mouka nasákne tekutinu a palačinky budou zdařilejší.

5494 Francouzské palačinky (1)

Jak smažit palačinky

Dobrým pomocníkem je velká kvalitní pánev, na kterou dáme jen nepatrné množství oleje. Olej je důležitý hlavně před první palačinkou, která má tendenci k trhání nebo přichytávání. Při další palačince už je pánev správně rozpálená a palačinky se dělají krásně. Tukem šetřete, málo mastné palačinky jsou nejen chutnější, ale také zdravější. Hotové palačinky rovnejte na velký talíř na sebe, zůstanou déle teplé. Můžete je také přikrýt alobalem.

5494 Francouzské palačinky (3)

Palačinkovač je skvělý pomocník

Výborným pomocníkem při smažení palačinek je palačinkovač. Tento elektrospotřebič se dá koupit v různých provedeních a pokud máte palačinky rádi, vyplatí se. Palačinky z něj vypadají báječně a netrhají se. Navíc jsou často větší než z obyčejné pánve, proto jich stačí usmažit méně. Pro jednoho strávníka obvykle stačí 1–2 palačinky, ale při smažení na pánvi jich mnozí spořádají více. S palačinkovačem šetříte nejen svůj čas, ale také tuk, který obvykle není vůbec potřeba.

5494 Francouzské palačinky (4)

Čím plnit palačinky nasladko

Plnění a zdobení palačinek je rozsáhlou kapitolou samo o sobě, možností je totiž opravdu hodně. Nejjednodušší sladkou náplní je lahodná marmeláda, ale chutnat vám budou také palačinky s tvarohovou náplní, nutellou nebo dušenými jablky. Naplněné a stočené palačinky ozdobte ještě čerstvým ovocem, šlehačkou nebo zakysanou smetanou. Povrch můžete posypat strouhanou čokoládou, atraktivní možností je chuťově zajímavý toping. Jednoduše řečeno zapojte naplno svou fantazii a nebojte se i netradičních možností.

51948 Hrnkové palačinky

Čím plnit palačinky naslano

Zřejmě nejoblíbenější slanou náplní je dušený špenát, doplněný strouhaným sýrem. Variant plnění je však daleko více. Výtečné jsou náplně z nejrůznější syrové nebo dušené zeleniny a luštěnin, přidat můžete oblíbené sýry - buď strouhané, krájené nebo zpracované do ochucených pomazánek. Skvělou možností je také houbová smaženice nebo masová náplň. Při plnění palačinek využijete i uzeniny. Nebojte se experimentovat, inspirací vám mohou být i plněné tortilly.

3995 Francouzské palačinky (crepes) se sýrovo-špenátovou náplní

Podívejte se ještě na konkrétní recepty pro přípravu báječných palačinek, na své si přijdou i vegetariáni. Uvidíte, že palačinky vůbec nemusí znamenat dvě hodiny u sporáku, ale už za chvilku můžete servírovat lahodnou dobrotu.

Přejeme dobrou chuť.

Showing 1 to 19 of 19 results

  • Klasické palačinky

    Klasické palačinky

    Tento spolehlivý recept na klasické palačinkové těsto vás nikdy nezklame. Je univerzální, takže je jen na vás, zda palačinky budete podávat se sladkou či se slanou náplní.

  • Palačinky bez mléka

    Jednoduché palačinky bez mléka

    Vynechejte mléko a nahraďte ho kokosovým nebo jiným rostlinným nápojem. Získáte chutné palačinky , které si s vámi dají i lidé s intolerancí mléka nebo laktózy.

  • Americké palačinky

    Jednoduché americké palačinky

    Jednoduché, nadýchané palačinky v americkém stylu jsou skvělé, když potřebujete nasytit davy. Zdobte je ovocem, džemem nebo polijte sirupem. Odvážnější mohou přidat plátky křupavé slaniny.

  • Jablečné americké palačinky se skořicovým máslem a sirupem

    Jablečné americké palačinky se skořicovým máslem a sirupem

    Chutná vám jablečný štrúdl? Pak vás jistojistě okouzlí i tyhle voňavé palačinky v americkém stylu, jejichž těsto je neuvěřitelně nadýchané a vláčné díky nastrouhaným jablkům. V kombinaci se skořicovým máslem jde o luxusní dobrotu, která se stane oblíbeným pokrmem třeba na pomalý víkendový brunch.

  • Palačinky na americký způsob s kompotem z lesních plodů s vanilkou

    Palačinky na americký způsob s kompotem z lesních plodů s vanilkou

    Začněte den s nadýchanými palačinkami ve stylu amerických pancakes a uvidíte, že budete mít snové ráno! Teplý kompot ze směsi lesního ovoce s nimi neuvěřitelně ladí, ale nezapomeňte do něj přidat vanilkový extrakt, který mu dodává úplně nový rozměr dokonalosti.

  • Palačinky s borůvkami

    Palačinky s krémovým sýrem a borůvkami

    Palačinky s borůvkami v sobě ukrývají lahodné ovoce a smetanový sýr. Vše je navíc zalité hebkou polevou z bílé čokolády a jogurtu. Ač vše zní velmi složitě a zdlouhavě, recept je rychlý a navíc velmi chutný. Zkrátka dokonalý dezert nebo snídaně pro ty, které máte rádi. Místo borůvek můžete použít i jiné ovoce. Super jsou maliny, jahody, ostružiny nebo jejich mix.

  • Veganské palačinky

    Veganské palačinky

    Na těchto palačinkách franouzského typu (neboli crêpes) si bez obav pochutná každý, kdo se stravuje vegansky, protože neobsahují žádné ingredience živočišného původu. My jsme je ochutili kombinací agávového sirupu a pomeranče, ale vy můžete použít jakoukoliv slanou či sladkou náplň, kterou máte rádi.

  • Špenátové americké palačinky

    Špenátové americké palačinky

    Tyto špenátové palačinky nejsou překvapivě slané, jak možná čekáte. Špenát se přidává přímo do těstíčka a hotové palačinky se zdobí ovocem a přelévají javorovým sirupem.

  • Špenátové proteinové palačinky

    Špenátové proteinové palačinky

    Tyhle bezlepkové pohankové palačinky s podmáslím, špenátem a špetkou mleté papriky
    obsahují pořádnou porci bílkovin a kyseliny listové, takže představují plnohodnotnou zdravou snídani, oběd i večeři. Skvěle chutnají v doprovodu pošírovaného vejce.

  • Palačinky s tuňákem a kukuřicí

    Palačinky s tuňákem a kukuřicí

    Máte doma konzervu kukuřice, tuňáka a balení hotových tortill? Pak rozhodně musíte vyzkoušet tyhle snadné „palačinky“ na slano s jednoduchou, ale efektní omáčkou, čedarem a jarní cibulkou. Prostě ideální večeře pro celou rodinu a prakticky bez práce.

  • Palačinky se sýrem a slaninou

    Palačinky se sýrem a slaninou

    Palačinky na slano mají spoustu příznivců. Vyzkoušejte palačinky s uzenou slaninou, šalotkou a sýrem, můžete je podávat jako další prověřenou rodinnou večeři.

  • Čínské zeleninové palačinky

    Čínské zeleninové palačinky

    Přeskočte pro jednou kachnu a podávejte rovnou vegetariánské palačinky s omáčkou hoisín, houbami a zeleninou.

  • Špenátové palačinky s fetou

    Špenátové slané palačinky s fetou

    Špenátové palačinky jsou tak neuvěřitelně dobré, že si je zamilujete! Součástí špenátové náplně je také feta a smetanový sýr. Hodí se jako sytá snídaně, ale také rychlá a zdravá večeře. Senzační bezmasé jídlo, které nadchne i zatvrzelé masožravce.

Zobrazit více Palačinky jsou báječnou dobrotou. Vyberte si sladkou nebo slanou variantu
reklama
reklama
reklama
reklama