Stejně jako jsou rozmanité druhy pomazánek, stejně tak rozmanité jsou i vhodné způsoby jejich servírování a podávání. Na stole je ještě dále zdobíme, a to především čerstvou nebo sterilovanou zeleninou. Ke zdobení využijeme plátky uvařených vajíček, sýra nebo uzenin. Pomazánky nám nabízí širokou škálu možností uplatnění, přitom jejich příprava obvykle zabere jen několik minut. Stačí se jen trochu zamyslet a vybrat tu nejvhodnější pro momentální situaci. Do práce nebo do školy si určitě nezabalíme výrazně aromatickou pomazánku, ale na oslavách a večírcích právě taková bude mít nejvíce příznivců.

Snadná pomazánka z uzené makrely

Jak podávat pomazánky

Některé pomazánky už tak nějak patří ke krajíci chleba, jiné raději mažeme na chlebíčkovou veku či jednohubky. Další jsou ideální k potírání topinek, a to dobře počesnekovaných. Pomazánky lze využít nejen k namazání pečiva, ale také jako dip a podávat k nim chipsy nebo kousky zeleniny. Vhodně zvolenou pomazánkou můžeme ozdobit kolečka okurek či naplnit syrové papriky nebo kornoutky ze sýru či šunky. Studené pohoštění tím získá ještě na rozmanitosti a atraktivitě, navíc někteří z nás raději omezují příjem pečiva. A přestože chutné pomazánky vypadají krásně po namazání a ozdobení, není problém je podávat pouze v miskách s tím, aby si každý namazal sám po libosti.

Sýrovo-pažitková pomazánka
Sýrovo-pažitková pomazánka

Co všechno patří do pomazánek

Máme pro vás tipy na suroviny, které jsou jejich častou součástí. Pokud alespoň některé z nich máte doma, jistě zvládnete připravit chutnou a výživnou pomazánku. Kromě toho, že využijete osvědčené recepty, zapojte naplno i svou fantazii.

  • Základem těch nejoblíbenějších pomazánek bývají často mléčné produkty. Jedná se především o sýry, tvaroh, zakysanou smetanu a jogurt. Kromě tvrdých sýrů (Eidam) používáme také sýry smetanové nebo např. Hermelín či nivu. Milovníci chuťově výrazných sýrů nedají dopustit ani na olomoucké syrečky a některé zrající sýry (např. Romadur). Vhodnou složkou je pomazánkové máslo, které zajistí pomazánce skvělou konzistenci.
  • Luštěniny jsou výtečnou a výživnou součástí jednoduchých pomazánek. Můžeme použít předem uvařené luštěniny (především čočku, sóju, fazole a cizrnu), které si uvaříme ve větším množství a zamrazíme v malých krabičkách. Odebíráme pak podle potřeby. Výborným a rychlým řešením jsou sterilované luštěniny z plechovek. Známou a oblíbenou luštěninovou pomazánkou je hummus - tradiční pomazánka z cizrny.
  • Vařená vajíčka jsou též oblíbenou součástí celé řady pomazánek. Můžeme je společně s ostatními surovinami rozmixovat nebo jen nakrájet na malé kostičky, postup nám usnadní jednoduchý kráječ (kolečko).
  • K doplnění a ochucení pomazánek obvykle používáme cibulovou zeleninu - nejčastěji cibuli, pórek nebo česnek. Výbornou chuť dá pomazánkám strouhaný křen, který je zvlášť chutný v kombinaci s tvarohem, pomazánkovým máslem a červenou řepou.
  • Výtečnou složkou pomazánek jsou jemně nakrájené zeleninové natě. Vybrat je možné např. pažitku, cibulovou nať, naťovou petržel a bazalku.
  • Zelenina může být dokonce hlavní složkou některých pomazánek. Nejčastěji se používá celer, mrkev, červená řepa i podušená cuketa nebo dýně. Zelenina může být syrová i předem tepelně upravená.
  • Některé pomazánky lze nastavit a chuťově doplnit předem uvařenou bramborou - jedná se především o podmazové pomazánky na chlebíčky.
  • Častou součástí pomazánek je majonéza, která se dá nahradit v případě potřeby např. jogurtem nebo zakysanou smetanou.
  • Výtečné pomazánky, do kterých přidáváme rybí produkty, patří k těm nejoblíbenějším. I děti si rády pochutnají na rybičkové nebo tuňákové pomazánce.
  • V některých pomazánkách nesmí chybět uzeniny, obvykle najemno nakrájené. Vhodné jsou různé salámy i šunka.
  • Výtečné pomazánky připravíme z tofu, které má samo o sobě neutrální chuť a dá se snadno "doladit" podle vlastního přání. Pomazánky z tofu stačí jednoduše rozmixovat na hladkou konzistenci.
  • Další vhodnou surovinou jsou podušené houby. Zužitkovat můžeme lesní i kupované, třeba žampióny.
  • I z droždí připravíme velmi chutnou a vydatnou pomazánku, obvykle v kombinaci s vejci. Kromě klasického droždí lze použít i droždí sušené, které se prodává pod názvem Tebi.
  • Pomazánku podle chuti osolíme, někdy se hodí i koření, hořčice, kečup nebo jiné ochucovadlo. Osvědčeným příkladem koření jsou provensálské bylinky, mletá paprika nebo čubrica. Pro ostřejší chuť je možné přidat trochu mletého pepře.

A jakou pomazánku připravit? Nechte se inspirovat recepty z našeho receptáře na výborné pomazánky z běžných i méně obvyklých ingrediencí.

Showing 1 to 20 of 20 results

  • Krémový hummus z červené řepy

    Krémový hummus z červené řepy

    Krémový hummus z červené řepy je lahodný a na přípravu jednoduchý dip, který máte hotový za 10 minut. Přibalte ho do piknikového koše společně s kousky čerstvé zeleniny nebo pita chlebem a uvidíte, že se po něm jen zapráší!

  • Veganský řepný hummus

    Řepový hummus

    Využijte řepu v tomto zemitě chutnajícím hummusu, který je připravený za 10 minut jako nápad na rychlé pohoštění.

  • Vegan mushroom pâté canapes with candied walnuts served on a platter

    Houbová paštika

    Paštiky jsou oblíbené jak na svačinu, tak i třeba jako předkrm nebo sváteční pohoštění. Tuto houbovou můžete připravit také ve veganské verzi.

  • Cuketová paštika

    Cuketová paštika

    Cuketová paštika je lahodnou alternativou k tradiční masové. Základem vegetariánské verze je nastrouhaná cuketa, cibule, petržel a česnek, které zvýrazňují její chuť.

  • Pomazánka z divokého česneku

    Pomazánka z medvědího česneku

    Tato pikantní pomazánka z medvědího česneku se skvěle hodí k tmaému pečivu nebo k celozrnnému chlebu. Pomazánka je díky citronové šťávě lehká a svěží.

  • Krabí pomazánka s červenou řepou

    Krabí pomazánka s červenou řepou

    Krabí pomazánka se hodí na jednohubky podávané během silvestrovských oslav, ale tahle, která je krásně červená díky obsahu červené řepy, je jako stvořená pro romantické občerstvení na Valentýna. Ale můžete si na ni pochutnat kdykoliv – ve spojení s knackebroty a nakrájenou zeleninou představuje také rychlou a zdravou studenou večeři.

  • Pomazánka z uzeného pstruha a pita lupínky

    Pomazánka z uzeného pstruha a pita lupínky

    Tahle lahodná pomazánka z uzeného pstruha s pita lupínky je ideální předkrm nebo pohoštění na večírek. Její příprava je snadná, rychlá a pokud zrovna nemáte po ruce uzeného pstruha, můžete použít i uzeného tuňáka nebo lososa.

  • Snadná pomazánka z uzené makrely

    Snadná pomazánka z uzené makrely

    Tento jednoduchý předkrm z makrely připravíte za pouhých 15 minut. Rybí pomazánka je navíc vždycky hvězdou studených bufetů.

  • Pomazánka z fety

    Pomazánka z fety a černých oliv

    Až budete přemýšlet, jakou neobvyklou pomazánkou poctít vaše strávníky, vzpomeňte si na fetu či balkánský sýr. Dokonalou pomazánku s olivami a mátou připravíte v cukuletu!

  • Pomazánka z uzeného pstruha s křenem

    Pomazánka z uzeného pstruha s křenem

    Pořádáte večírek na poslední chvíli? Tahle snadná krémová pomazánka z uzeným pstruhem a křenem je skvělý tip, čím namazat jednohubky. A jelikož v lednici vydrží až dva dny, můžete si ji namazat na žitný chléb a společně s jakýmkoli salátem si na ní pochutnat k večeři.

  • Jednoduchá vajíčková pomazánka

    Jednoduchá vajíčková pomazánka

    Nejjednoduší vajíčková pomazánka, která chutná naprosto luxusně díky spojení s čerstvou řeřichou. Skvělý tip na oběd s sebou nebo svačinu na cesty, která vás zaručeně zasytí a ještě si na ní pochutnáte.

  • Mrkvová pomazánka

    Mrkvová pomazánka

    Tato středomořská mrkvová pomazánka je nádherně krémová a super aromatická. K tomu pár plátků celozrnného chleba – někdy není potřeba víc ke kulinářskému štěstí.

  • Cinnamon cashew spread with apple slices

    Skořicová kešu pomazánka s plátky jablek

    Tato jednoduchá pomazánka obsahuje jen pár ingrediencí a je skvělou veganskou svačinou. Namažte ji na plátky jablek pro snadný způsob, jak získat jednu z vašich pěti denních porcí ovoce.

  • Spicy sardine dip in a small bowl

    Pikantní sardinková pomazánka

    Snadno proměníte plechovku sardinek v pikantní pomazánku. Tento recept je ideální pro neplánovaná setkání.

  • Mrkvový dip

    Mrkvová pomazánka

    Svěží mrkvová pomazánka je připravena rychle a jen z pár surovin. Obohatí vaše svačiny, večeře a také zpříjemní společné posezení s přáteli. Skvělým doplňkem k pomazánce ovšem budou i klínky zeleniny, krekry nebo tyčinky.

  • Pomazánka z pečeného česneku

    Pomazánka z pečeného česneku

    Palice česneku pečená v troubě s olivovým olejem, tymiánem a citronovou šťávou v kombinaci s bílými fazolemi dovedou na jazyku sehrát dokonalou pomazánkovou symfonii.

Zobrazit více Pomazánky jsou báječným řešením, když spěcháme. Hodí se na doma i do práce
reklama
reklama
reklama
reklama