Historie a původ

Lívance mají dlouhou historii, sahající až do starověkého Řecka a Říma. V průběhu staletí se recepty na lívance rozšířily do různých kultur a zemí, přičemž každá kultura si vytvořila své vlastní unikátní variace.

Základní suroviny a příprava

Tradiční lívance se připravují z jednoduchých surovin: mouky, mléka, vajec, cukru a prášku do pečiva. Těsto se míchá do hladké konzistence a nechává se krátce odpočinout, aby prášek do pečiva mohl působit a vytvořit nadýchanou texturu. Poté se těsto smaží na rozpálené pánvi s trochou oleje nebo másla do zlatova.

Sladké lívance

Sladké lívance jsou nejčastější variantou a mohou být podávány s různými náplněmi a přílohami. Klasické lívance se podávají s javorovým sirupem a máslem, ale možnosti jsou téměř nekonečné. Můžete je ozdobit čerstvým ovocem, šlehačkou, čokoládovou pomazánkou, marmeládou nebo ořechovým máslem. Jednou z oblíbených variací jsou borůvkové lívance, kde se do těsta přidávají čerstvé nebo mražené borůvky.

Slané lívance

Slané lívance nabízejí zajímavou alternativu. Mohou být podávány jako hlavní jídlo nebo příloha. Do těsta lze přidat různé bylinky, sýr, šunku nebo zeleninu, což vytváří chutnou a výživnou variantu. Slané lívance mohou být servírovány s kysanou smetanou, uzeným lososem nebo avokádovým krémem.

různé druhy lívanců
Pexels.com

Mezinárodní variace

Lívance se připravují v různých formách po celém světě. V Americe jsou populární "buttermilk pancakes", které jsou nadýchané díky použití podmáslí. V Rusku jsou oblíbené "oladky", malé lívance z kynutého těsta. Japonské "souffle pancakes" jsou extrémně nadýchané a lehké díky technice šlehání bílků do pěny.

Lívance pro speciální diety

Lívance lze snadno přizpůsobit různým dietám a výživovým požadavkům. Bezlepkové lívance lze připravit z mandlové, rýžové nebo kokosové mouky. Veganské lívance lze vytvořit použitím rostlinných mlék a náhražek vajec, jako je lněné semínko nebo jablečné pyré. Pro nízkosacharidové diety lze použít mandlovou nebo kokosovou mouku místo tradiční pšeničné mouky.

Kreativní servírování

Lívance nabízejí mnoho možností kreativního servírování. Mohou být vrstveny jako lívancový dort s různými náplněmi mezi vrstvami. Mini lívance mohou být napíchnuty na špejle a podávány jako zábavné jednohubky na dětských oslavách. Kombinace různých náplní a přísad umožňuje vytvořit jedinečné pokrmy, které potěší nejen chuťové buňky, ale i oči.

Showing 1 to 7 of 7 results

  • Snídaňové lívance z brambor a jarní cibulky

    Snídaňové lívance z brambor & jarní cibulky

    Irskem inspirované bramborové lívance si můžete dát ke snídani, na brunch nebo jako nevšední přílohu k masu. Společně se sázeným vejcem a vypečenou slaninou chutnají naprosto božsky.

  • Banánové lívance s křupavou slaninou a sirupem

    Banánové lívance s křupavou slaninou a sirupem

    Dopřejte si luxusní brunch s těmito nadýchanými banánovými lívanci v americkém stylu s javorovým sirupem a křupavou slaninou, kterou můžete bez obav nahradit italskou pancettou. Věřte, že tuhle sladko-slanou variaci si dozajista zamilujete!

  • Bramborovo-koprové lívance s gravlaxem

    Bramborovo-koprové lívance s gravlaxem

    Jednoduché bramborové lívance inspirované tradičními ruskými bliny si báječně rozumí s koprem a zeleninovým salátem doplněným o skandinávskou pochoutku z lososa zvanou gravlax. Dejte si je ke snídani, svačině nebo k večeři!

  • Ricottové lívance s pomerančem a medem

    Ricottové lívance s pomerančem a medem

    Dopřejte si báječnou snídani nebo rychlý dezert v podobě ricottových lívanců s pomerančem a medem. Jsou nadýchané, šťavnaté a hotové je budete mít cobydup. Vzhledem k tomu, že neobsahují droždí, nemusíte čekat, než těsto nakyne, ale můžete rovnou opékat.

  • Lívance se skořicí a jogurtem

    Lívance se skořicí a jogurtem

    Lívance se skořicí a jogurtem jsou naprosto dokolanou snídaní pro dny, kdy není kam spěchat. Navíc je můžete připravit den předem a nachystat dětem na svačinu nebo si je vzít s sebou do práce.

Zobrazit více Lívance
reklama
reklama
reklama
reklama