Základní suroviny

Řecká kuchyně se vyznačuje použitím několika klíčových surovin:

  • Olivový olej: Je základním kamenem řecké kuchyně. Používá se na vaření, pečení, smažení a jako zálivka do salátů.
  • Bylinky a koření: Čerstvé bylinky jako oregano, tymián, bazalka a máta jsou často používané. Koření jako skořice, hřebíček a nové koření dodávají pokrmům výraznou chuť.
  • Zelenina: Čerstvá zelenina je základem mnoha řeckých jídel. Rajčata, okurky, papriky, cibule, lilky, cukety a olivy patří mezi ty nejběžnější.
  • Sýry: Feta, graviera, halloumi a mizithra jsou typické řecké sýry, které se používají v různých pokrmech.
  • Maso a mořské plody: Jehněčí, vepřové, kuřecí, ryby, chobotnice, krevety a mušle.
Olivový olej
PXhere.com

Typické pokrmy řecké kuchyně

  • Moussaka: Tradiční řecký pokrm, který se skládá z vrstev lilku, brambor a mletého masa, vše zalité bešamelovou omáčkou a zapečené do zlatova.
  • Souvlaki: Kousky masa (často jehněčího nebo kuřecího) marinované v olivovém oleji, citronové šťávě a bylinkách, grilované na špejli. Podává se s pita chlebem a zeleninou.
  • Tzatziki: Osvěžující jogurtový dip s okurkou, česnekem a olivovým olejem, podávaný jako předkrm nebo příloha.
  • Spanakopita: Špenátový koláč z filo těsta plněný špenátem a fetou, pečený do křupava.
  • Dolmades: Vinné listy plněné rýží, bylinkami a někdy i mletým masem, podávané teplé nebo studené.
souvlaki
PXhere.com

Řecké dezerty

Řecké dezerty jsou často sladké a bohaté, často obsahující med, ořechy a filo těsto.

  • Baklava: Tradiční dezert z filo těsta, medu a nasekaných ořechů. Peče se do křupava a poté se zalévá sladkým sirupem.
  • Galaktoboureko: Krémový dezert z filo těsta a mléčného krému, zalitý sirupem.
  • Loukoumades: Malé smažené kuličky těsta, které se podávají s medem a skořicí.

Řecké nápoje

Řecká kuchyně není kompletní bez tradičních nápojů:

  • Ouzo: Anýzový likér, který se často podává s ledem a vodou, což způsobí jeho mléčné zakalení.
  • Retsina: Tradiční řecké víno s charakteristickou chutí pryskyřice.
  • Frappe: Studená káva s pěnou, oblíbená v letních měsících.

Řecká kuchyně doma

Připravit řecké jídlo doma není složité a mnoho pokrmů lze snadno přizpůsobit dostupným surovinám. Základem je používat čerstvé a kvalitní ingredience, což je klíčem k dosažení autentických chutí. Mnoho řeckých pokrmů lze také připravit předem, což usnadňuje plánování jídel.

Řecká kuchyně je bohatá na chutě, barvy a vůně, které odrážejí středomořský životní styl. Ať už si připravíte moussaku, souvlaki nebo jednoduchý řecký salát, můžete si být jisti, že si pochutnáte na jídle plném historie a tradice.

Showing 1 to 16 of 16 results

  • Jednoduchý řecký salát

    Jednoduchý řecký salát

    Ikonický řecký salát je pestrý, chutný, zdravý a hlavně – neuvěřitelně snadno a rychle ho připravíte. Doporučujeme využít co nejkvalitnější suroviny (ideálně olivový olej a olivy kalamata, které jste si přivezli jako suvenýry z návštěvy Řecka) a podávejte s opečeným pita chlebem jako lehký oběd či večeři.

  • Omeleta à la řecký salát

    Omeleta à la řecký salát

    Milujete řecký salát? Pak vám určitě zachutná omeleta s rajčaty, olivami a fetou, které k této řecké pochoutce neodmyslitelně patří. Navíc je rychlá na přípravu, dokonale zasytí a pokrájená na kousky představuje super pohoštění na večírek.

  • Jehněčí kebab a řecký salát

    Jehněčí kebab & řecký salát

    Jednoduché, rychlé a vynikající jídlo k obědu i k večeři! Takové jsou jehněčí špízy s řeckým salátem, které vás zejména v létě příjemně zasytí, ale i osvěží. Doporučujeme konzumovat s čerstvým pečivem, se kterým můžete snadno vytřtít vynikající marinádu, aby ani kapka nepřišla nazmar!

  • Jehněčí kebab s nádechem máty

    Jehněčí kebab s nádechem máty

    Jehněčí kebab s nádechem máty bude váš nový oblíbený arabský recept. Potřebujete na něj jen pár surovin a hotové jsou behěm pár minut. Do přípravy můžete zapojit i děti, napichování na špízy je v kuchyni rychle zabaví.

  • Salát s fetou a červenou řepou

    Salát s fetou a červenou řepou

    Kontrastní chutě jednotlivých ingrediencí vytváří jedinečný salát, kde hraje hlavní roli červená řepa a feta v doprovodu jarní cibulky, máty a chilli papriček. Punc dokonalosti mu propůjčuje vynikající a na přípravu nesmírně snadná medovo-hořčičná zálivka.

  • Jehněčí kotlety s čočkou a feta salátem

    Jehněčí kotlety s čočkou a feta salátem

    Jehněčí kotlety s čočkou a feta salátem jako skvělá zdravá večeře na náročný den. Působivě vypadající, ale jednoduchý na přípravu, tento recept je ideální pro rychlou večeři uprostřed týdne. A hotový je za 20 minut!

  • Pečená feta s chilli a oreganem

    Skvělý způsob, jak přidat porci bílkoviny do salátů nebo si dopřát něco malého s křupavým pečivem je upéct pikantní fetu v balíčku. Pozor, návykové!

  • Salát s jehněčím masem, fetou a mátou

    Salát s jehněčím masem, fetou a mátou

    Tento sytý letní salát s jehněčím masem a fetou je velmi rychlý na přípravu a navíc přináší nevšední tip, jak využít mražené hranolky do trouby. Dejte si ho k obědu nebo k večeři a ihned se budete cítit jako na dovolené v Řecku.

  • Teplý salát z cizrny s chilli a fetou

    Teplý salát z cizrny s chilli a fetou

    Pokud hledáte rychlé bezmasé jídlo s vysokým podílem vlákniny, pak tento cizrnový salát s chilli a fetou je to pravé. I přesto, že se salát servíruje teplý, zachová si svou křupavou strukturu. Listy čerstvého špenátu mu dodají svěžest a feta s cizrnou potřebné bílkoviny.

  • Olivový dip s artyčoky

    Olivový dip s artyčoky

    Hledáte rychlý a jednoduchý dip pro zpestření večerního grilování s přáteli? Zaujměte je něčím úplně novým a připravte olivový dip s artyčoky. Jakékoliv jídlo získá nádech pohodového italského pokrmu, když k němu přidáte tento lahodný dip.

  • Pečená ryba na řecký způsob

    Pečená ryba na řecký způsob

    Bílá ryba pečená s bramborami, rajčaty a bylinkami. Pťipravená v troubě představuje opravdu zdravou a bezlepkovou týdenní večeři pro celou rodinu. Jídlo v sobě snoubí všechny chutě prázdnina na Korfu, Zakyntosu, či jiném řeckém ostrově. Dopřejte si díky vůni bylinek a koření pravou chuř Řecka i u vás doma.

  • Vepřové na řecký způsob

    Vepřové na řecký způsob

    Grilované vepřové kotlety v chutné řecké verzi. Dopřwjte si pořádný kousek masa vonící jako řecká pláž. Podobně můžete připravit také chutné řecké špízy nebo marinovanou krkovičku. Vepřové na řecký způsob je ideální recept pro letní grilováni.

  • Řecký kuřecí kebab

    Šťavnatý kuřecí kebab na řecký způsob

    Pro přípravu těchto kebabů se používají kuřecí stehna místo prsou. Díky tomu je maso krásně šťavnaté a se zeleninovým salátem a svěží jogurtovou omáčkou vytváří opravdu harmonický celek.

Zobrazit více Řecká kuchyně: Připravte si doma snadno a rychle pochoutky vonící létem
reklama
reklama
reklama
reklama