Pro saláty platí osvědčené pravidlo, že v jednoduchosti je krása. Saláty opravdu nemusí být složité, některé kombinace jsou perfektní, přestože se jedná o minimum surovin, které jsou vhodně spojené a ochucené. Saláty se dají připravovat ze zeleniny, ale také z ovoce. Do zeleninových salátů můžeme přidat i některé suroviny, které je tak trochu "nastaví" a nás více zasytí. Saláty mohou být hlavním jídlem i přílohou, obědem, večeří i svačinou. Můžeme je připravit jako pohoštění nebo si je vzít do práce - do krabičky jako jednoduchý oběd.

Salát s vejci a chřestem
Salát s vejci a chřestem

Jak připravovat zeleninové saláty

Příprava salátů je snadná. Hodí se k ní určitě různé kráječe, struhadla i šikovné elektrické přístroje, ale vystačíte si jen s ostrým nožem a prkýnkem.

  1. Základem zeleninových salátů bývá často listová zelenina. Může se jednat o čínské zelí, ledový salát, hlávkový salát, špenát, polníček, rukolu nebo římský salát.
  2. Každý salát krásně oživí plodová zelenina, dodá mu barevnost a atraktivnost. Přidat můžete rajčata, barevné papriky, okurky.
  3. Také kořenová zelenina dodá salátu barvy a šťavnatost. Báječné jsou nakrájené ředkvičky, ale také strouhaná mrkev. Přidat můžete i červenou řepu, syrovou nebo předem uvařenou.
  4. Ani košťálová zelenina nemusí zůstat stranou. Hlávkové zelí je výtečnou součástí salátů, ale před konzumací potřebuje alespoň půl hodiny nechat odležet. Když zelí nakrájíte a posolíte, brzy změkne a je chutnější. Do salátů se hodí i nastrouhané mladé kedlubny.
  5. Saláty můžete něčím vylepšit a dodat jim zajímavost a také živiny. Vyzkoušejte třeba avokádo a také ořechy. Ořechy jsou tvrdé, ale když je dopředu namočíte, změknou a budou chutnat skvěle. Oblíbenou volbou jsou také semínka, která můžete dopředu opražit.
  6. Jsou i další suroviny, které zvýší výživnost nebo sytivost salátů. Možná si rádi přidáte předem uvařené luštěniny (cizrnu, sóju, čočku, fazole), uvařená vajíčka, různé druhy sýrů (balkánský, mozzarella a další), kuřecí maso, tuňáka nebo také nakrájené tofu.
  7. Pokud milujete olivy, do salátů se také skvěle hodí. Nemusí jich být mnoho, ale když je nakrájíte na tenké plátky, postarají se o výtečnou chuť.
  8. Saláty budou sytější, když je doplníte vařenými těstovinami, přidáte do nich uvařené brambory či batáty, nebo je ještě posypete krutonky z osmaženého pečiva. Podávat je také můžete s pečivem, třeba s bagetami.
  9. Neměl by chybět ani vhodně zvolený dresink, jehož základem může být jogurt, zakysaná smetana nebo také majonéza. Možná si vystačíte jen s jednoduchou zálivkou, ve které bude trochu oleje a citrónové šťávy.
  10. Chuť salátu bude výborná s vaším oblíbeným kořením. Když přidáte jemně nakrájené bylinky nebo zelené natě, dodáte salátu ještě více vůně a barevnosti. Vyzkoušejte třeba čerstvou bazalku, naťovou petržel, pažitku či nať cibule.

Salátům obvykle prospěje krátké uležení, asi půl hodiny. Chutě se lépe propojí, zelenina trochu změkne. Nenechávejte je ale stát zbytečně dlouho, zelenina je nejlepší čerstvá nebo brzy po zpracování.

Salát z čočky a červené papriky
Salát z čočky a červené papriky

Saláty jsou plné důležitých látek - vitamínů, minerálů a vlákniny. Dodávají nám to, co velmi potřebujeme, ať už na jaře nebo v průběhu celého roku. Každé roční období s sebou přináší trochu jiné saláty. Ty podzimní jsou plné plodové zeleniny, v zimních je často hlávkové zelí, cibule a mrkev, v těch jarních zase nechybí saláty a ředkvičky. Saláty jsou přesně tím, po čem sáhneme, když chceme snížit svou váhu nebo zlepšit imunitu. Každý si je může připravovat podle své chuti.

Budeme rádi, když najdete inspiraci v našich receptech.

Přejeme dobrou chuť.

Showing 1 to 24 of 40 results

  • salát s medvědím česnekem a sýrem

    Jarní saláty pod drobnohledem: Oslava zeleně na talíři

    Jaro přeje svěžím a lehkým receptům. Po zimě se hodí pročistit tělo a zbavit se zimních tukových zásob. A k tomu se skvěle hodí saláty. Můžete v nich využít všechny druhy jarní zeleniny - od ředkviček až po baby špenát. Hodí se také bylinky a různé druhy semínek. Nezapomeňte na proteiny v podobě sýra, vejce, kuřecího masa nebo ryby.

  • Avokádový salát

    Avokádový salát

    Společně s opečenými plátky chleba nebo bagety je tento jednoduchý avokádový salát skvělou přílohou k uzené nebo grilované makrele. Nezapomeňte do něj přidat koření sumah s typickou nakyslou chutí, které dodá celému jídlu punc dokonalosti.

  • Bistro salát s baby špenátem

    Bistro salát s baby špenátem

    Rychlý bistro salát s baby špenátem oceníte jako samostatnou lehkou večeři, hodí se ovšem i jako sofistikovaná příloha. Jednoduchý salát, který snadno přizpůsobíte chutím návštěvy. Hotový ho máte do půl hodiny.

  • Křupavý okurkový salát

    Bleskový křupavý okurkový salát

    Tyto ostré chutě se opravdu dobře kombinují s chladnou chutí okurky. Křupavý okurkový salát si vychutnáte především v horkých letních dnech a stane se neodmyslitelným společníkem na vaší párty nebo grilování. Křupavá osmažená šalotka je vítanou tečkou, která okurkový salát povznese na další level.

  • Bramborový salát s bylinkami

    Bramborový salát s bylinkami

    Vyzkoušejte bramborový salát v lehčí a zdravější verzi. Brambory jsou jen lehce ochucené hořčicí a bylinkami a skvěle doplní jakékoli hlavní jídlo.

  • Bramborový salát s jogurtem

    Náš recept na bramborový salát s jogurtem je jednoduchý na přípravu a vyžaduje jen pár ingrediencí. Dresing z jogurtu, hořčice, soli a pepře je nádherně svěží. Ředkvičky, okurky a pažitka dodají salátu špetku barvy a chuti.

  • Jednoduchý mrkvový salát

    Jednoduchý mrkvový salát

    Tento jednoduchý mrkvový salát zaujme pikantně sladkou česnekovo-medovou zálivkou, kterou doprovází rozinky, pražené piniové oříšky a čerstvý koriandr. Rychlá a současně sofistikovaná příloha (nejen) ke grilovanému masu.

  • Italský bramborový salát

    Italský bramborový salát

    Zkuste lehký bramborový salát po italsku, kde místo majonézové zálivky září olivový olej s parmezánem v doprovodu aromatické bazalky a lahodných sušených rajčat. Skvělá příloha ke steaku nebo ke grilované rybě!

  • Jednoduchý řecký salát

    Jednoduchý řecký salát

    Ikonický řecký salát je pestrý, chutný, zdravý a hlavně – neuvěřitelně snadno a rychle ho připravíte. Doporučujeme využít co nejkvalitnější suroviny (ideálně olivový olej a olivy kalamata, které jste si přivezli jako suvenýry z návštěvy Řecka) a podávejte s opečeným pita chlebem jako lehký oběd či večeři.

  • Kuřecí barevný salát

    Červené papriky, zářivé kousky mandarinky, sytě červené zelí a řeřicha tvoří duhově zbarvený pokrm, který oslní svou chutí. Navíc je i díky kuřecím kouskům dostatečně výživný.

  • Kuskusový salát

    Kuskusový salát

    Čtyři snadné kroky vedou k dokonalému letnímu salátu z kuskusu.

  • Kuřecí salát s pomerančem

    Kuřecí salát s pomerančem

    S tímto pikantním kuřecím salátem s pomerančem, plným vitamínu C, vlákniny, kyseliny listové a bílkovin se budete cítit plní energie a síly. Vařené kuřecí prsa můžete vyměnit třeba za pečené filety bílé ryby a podávejte samotné či s opečenou bagetou.

  • Křupavý letní salát

    Křupavý letní salát

    Křupavý letní salát představuje harmonii čerstvých salátových lístků, zelených bylinek, hrášku, sojových bobů a jednoduché olejové zálivky. Jedná se o jeden z nejjednodušších pokrmů, který můžete připravit pro sebe nebo své přátele na letní párty. Věřte, že křupavý letní salát je dokonalým důkazem toho, jaká síla se skrývá v jednoduchosti.

  • Křupavý zeleninový salát

    Křupavý zeleninový salát

    Křupavý zeleninový salát z jablek, fenyklu, okurky, celeru a jarní cibulky – zdravá a lehká příloha pro nedočkavé strávníky. Kouzlo salátu spočívá také v tom, že veškerá použitá zelenina je nakrájená na stejné špalíčky, připomínající svou tloušťkou i délkou zápalky, proto si při jejich přípravě dejte záležet.

  • Letní bramborový salát

    Letní bramborový salát

    Bramborový salát může posloužit jako dokonalá letní příloha nebo hlavní chod. Stačí vám na to jen minumim surovin.

  • Nektarinkový salát a opečená bageta s kozím sýrem

    Nektarinkový salát a opečená bageta s kozím sýrem

    Svěží, lehce pikantní, plné barev a chutí – jednoduchý nektarinkový salát a opečené plátky křupavé bagetky s kozím sýrem je přesně takové jídlo, jaké si chcete dát k letní večeři.

reklama
reklama
reklama
reklama