V jednom hrnci jednoduše připravíme dostatek výživného jídla pro větší množství strávníků, přitom s minimem práce. Jídla z jednoho hrnce šetří náš čas i zbytečně ušpiněné hory nádobí. Vystačíme si obvykle s jedním velkým hrncem, ale potřeba je také prkýnko, na kterém nakrájíme cibuli, případně i další suroviny. Cibulkou osmaženou na troše tuku tato jídla totiž velmi často začínají. Při vaření v jednom hrnci si dáme záležet na závěrečném dochucování, které dá připravovanému jídlu ten správný šmrnc.

Veganes Pilzgulasch - In einer braunen Schüssel wird das vegane Pilzgulasch garniert mit Petersilie präsentiert
Maria Panzer-Copyright Maria Panzer

Co uvařit v jednom hrnci

Není potřeba nic složitého, jde hlavně o kvalitu a dostatečné množství použitých surovin. I když vaříme v jedné nádobě, na chuti jídla si dáme opravdu záležet. Někdy se jídla z jednoho hrnce nastavují a zahušťují větším množstvím mouky, ale je to škoda a na chuti je to znát. Všechny polévky se samozřejmě vaří v jednom hrnci, ale v tuto chvíli máme na mysli ty poctivé, vydatné a husté polévky, ke kterým stačí krajíc chleba a nic dalšího není potřeba. Takové polévky opravdu zasytí a krásně zahřejí. Svou hustotou se snadno blíží k některým gulášům, které také řadíme mezi jídla z jednoho hrnce. Co se týče gulášů, tak je záběr opravdu široký a záleží na nás, jaké suroviny upřednostníme.

53948 Houbový guláš s klobásou

Z čeho uvařit guláš

Máme pro vás několik tipů:

  • Nejčastěji připravujeme guláše masové, vařit je musíme dostatečně dlouho a také přiměřeně ochutit.
  • V každé rodině se připravují trochu jinak, ovšem k dochucení nejčastěji používáme mletou sladkou papriku (někdy i pálivou), majoránku a třený česnek. Už z tohoto důvodu je známo, že pořádný guláš je ještě lepší až druhý den po uvaření, když se všechny chutě řádně rozleží.
  • V poctivém guláši většinou nechybí základ z osmažené cibulky, ten může za správnou chuť a také barvu hotového pokrmu. S cibulkou není potřeba šetřit.
  • Guláše ale připravujeme i z jiných surovin, oblíbené jsou guláše luštěninové, především připravené z fazolí, nebo také guláše houbové. Na guláš jsou výborné žampiony, hlíva ústřičná i lesní houby.
  • Jeden z nejoblíbenějších gulášů je segedín, jehož podstatnou složkou je kysané zelí.

guláš

Jak zahustit guláš

Guláš by měl být dostatečně hustý, aby strávníky zasytil. Máme více možností, jak jej zahustit. Pokud jsme na začátku vaření nachystali dostatek cibule, guláš bude i díky ní hustý dost.

  • Nejčastěji k zahuštění používáme mouku. Může se jednat buď o jíšku, kterou si připravíme z tuku a mouky, nebo o jednoduše připravenou záklechtku (tzn. mouku rozmícháme ve vodě). V obou případech je důležité dostatečné povaření, minimálně 20 minut.
  • Zahustit ale můžeme také tím, že do guláše dáme dostatek brambor, jejichž část po uvaření rozmačkáme. Přidat je možné i nastrouhanou syrovou bramboru a tu v guláši přiměřeně dlouho povařit.
  • Oblíbeným způsobem zahušťování gulášů je přidání chleba. Lze použít chléb starší, který nastrouháme, nebo čerstvý, který nejprve nakrájíme nadrobno (bez kůrky) a v polévce asi 5 minut povaříme.
Zelná polévka
Copyright (c) Tom Regester

Guláše jsou báječnou volbou i pro běžné domácí vaření, a to především během zimního období. Obvykle je vaříme rovnou ještě na druhý den. Ke gulášům podáváme pečivo, nejčastěji obyčejný chléb, ale vhodnou přílohou jsou také knedlíky. A pokud jsou v guláši nakrájené brambory, tak už ani další příloha není potřeba. Když chcete rodině udělat radost, tak jako sladkou tečku po dobrém obědě připravte chutný dezert.

Showing 1 to 24 of 28 results

  • Jak zahustit polévky? Máme různé možnosti, výsledkem jsou vydatné a chutné polévky

    Polévky jsou tradiční součástí našeho jídelníčku a oceníme je především v chladném období roku. Tehdy nás příjemně zahřejí a zasytí. Polévek je celá řada, důležitou součástí většiny z nich je zelenina. Aby byla polévka vydatnější, obvykle ji nějakým způsobem zahustíme. Máme pro vás několik tipů, jak polévky jednoduše a chutně zahustit.

  • Bramborová polévka

    Bramborová polévka

    Pro krémovou bramborovou polévku vyzkoušejte tento recept na Zupa ziemniaczana, který pochází z Polska – je ideální na vydatný oběd nebo lehkou večeři.

  • Houbová polévka

    Houbová polévka

    Vyzkoušejte tuto krémovou houbovou polévku s jednoduše nakládanými houbami. Tento recept je velmi snadný a jistě se stane oblíbenou součástí podzimních obědů či večeří.

  • Hustá středomořská rybí polévka

    Hustá středomořská rybí polévka

    Prohřeje tělo a potěší duši nádechem středozemní atmosféry. Hustá středomořská rybí polévka skvěle poslouží jako hlavní chod a hotová je za čtvrt hodiny. Pevné bílé maso ryby hoki se do této polévky výborně hodí.

  • Polévka s krůtím masem, fazolemi a pestem

    Polévka s krůtím masem, fazolemi a pestem

    Uvařte si sytou polévku, do které použijete krůtí mleté maso a zkombinujete jej s fazolemi cannellini, kapustou a pestem. Polévka, co zahřeje a zasytí. Podávejte ji nejlépe s křupavým chlebem.

  • Čočková polévka s kardamomem

    Čočková polévka s kardamomem

    V této jednoduché polévce hraje prim červená čočka, která je cenově příznivá a snadná na přípravu. Ve spojení s kokosovým mlékem a spoustou aromatického koření chutná naprosto skvěle a zahřeje vás během chladných dní.

  • Gulášová polévka

    Rychlá gulášová polévka

    Gulášová polévka je česká klasika, která zasytí a zahřeje. Hodí se na oběd i večeři. Když ji doplníte chlebem nebo houskou, klidně zastate celé jídlo. Pro naši rychlou alternativu jsme zvolili kombinaci mletého krútiho masa a pikantní klobásy. Díky tomu polévku připravíte rychle, ale typická chuť jí rozhodně chybět nebude.

  • Vydatná fazolová polévka

    Perfektní polévka pro chladné a dlouhé dny. Je zároveň vegetariánská a je také dobrým zdrojem vápníku, kyseliny listové a vitamínu C!

  • Zeleninová polévka

    Zeleninová polévka

    Zahřejte se během týdne touto výživnou, snadno připravitelnou polévkou plnou zeleniny. Můžete ji udělat veganskou, v závislosti na použitém vývaru. Podávejte s plátky křupavého chleba.

  • Zimní polévka à la minestrone

    Zimní polévka à la minestrone

    Jednoduchá zimní polévka à la minestrone vás postaví na nohy, kdykoli budete potřebovat. Mějte v zásobě zeleninový vývar, konzervovaná rajčata a fazole a nějakou čerstvou zeleninu (my jsme použili mrkev a špenát). Punc dokonalosti dodává polévce lžíce pesta z červených paprik, ale můžete zkusit i klasické bazalkové.

  • zelňačka

    Rychlá zelňačka jako od babičky

    Zelňačka je tradiční česká polévka, která je oblíbená nejen pro svou bohatou chuť, ale také pro své zdravotní benefity. Kysané zelí je bohaté na vitamíny a prospěšné bakterie, které podporují trávení a posilují imunitní systém. Tato polévka je ideální volbou nejen pro chladné dny a snadno se připravuje. Naši verzi zelňačky zvládnete pochopitelně do 30 minut.

  • Jednoduché gulášové těstoviny z jednoho hrnce

    Jednoduché gulášové těstoviny z jednoho hrnce

    Získejte geniální chuť s minimálním úsilím s tímto gulášem z jednoho hrnce, připraveným z celozrnných penne, mletého masa a rajčat, který poskytuje tři z vašich pěti denních porcí zeleniny.

  • Jednoduchý jehněčí guláš

    Jednoduchý jehněčí guláš

    Nechte troubu udělat většinu práce za vás. Jehněčí guláš si během pár minut připravíte na plotně, pak přiklopíte poklicí a dáte péct. Tento voňavý pokrm si výborně rozumí s bramborovou přílohou, ideálně kaší. Ale chutná i s krajícem chleba, obzvlášť, pokud budete jehněčí guláš servírovat jako vydatnou večeři a na další vyvařování už nebude dostatek času.

  • Kürbisgulasch - In einer hellen Schüssel wird das Kürbisgulasch getoppt mit Crème fraîche garniert

    Dýňový guláš

    Hokaido dýně se skvěle hodí i pro recept na guláš! Náš vegetariánský dýňový guláš s bramborami a paprikou je vylepšen mnoha kořením a bylinkami a díky crème fraîche na vrchu získává dokonalou krémovitost.

  • Polévka z dýně a sladkých brambor

    Polévka z dýně a sladkých brambor

    Zahřejte se zevnitř s touto veganskou polévkou z jednoho hrnce, vyrobenou z máslové dýně a sladkých brambor, ochucenou kmínem, kurkumou a zázvorem.

  • Marocká kořeněná květáková polévka

    Marocká kořeněná květáková polévka

    Lahodná a hřejivá. Tahle polévka se severoafrickou směsí koření vás potěší kdykoli, když je venku nevlídno. Zkrátka blaho v misce!

  • Pikantní dýňová polévka

    Pikantní dýňová polévka

    Využijte sezónní dýně hned na začátku podzimu a vyzkoušejte tuto pikantní dýňovou polévku. Semínka můžete navíc opražit a přidat je jako ozdobu na každou porci hotové polévky.

  • Zelná polévka

    Zelná polévka

    Zahřejte se aromatickou miskou zelné polévky, která je výrazná a barevná díky kopru, rajčatům a citronu.

reklama
reklama
reklama
reklama