Angreštový dort
- Příprava a čas vaření
- Celkový čas
- Snadné
- 12 porcí
Suroviny
- 500 g hladká mouka
- 250 g máslo
- 5 ks vejce
- 250 g cukr moučkový
- 8 g prášek do pečiva
- 50 g smetana
- 700 g angrešt
- 60 g pudinkový prášek vanilkový
- 15 g strouhanka
- 50 g bramborový škrob
Postup přípravy
- KROK 1
Angrešt očistěte od stopek, omyjte a osušte a poté smíchejtee se škrobem. Opatrně oddělte bílky od žloutků. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložte pečicím papírem.
- KROK 2
pšeničnou mouku, prášek do pečiva a 80 g moučkového cukru nasypte na kuchyňskou linku nebo prkýnko. Máslo nakrájejte na kostičky a prsty ho rozetřete se suchými přísadami, dokud nevznikne drobenka. Přidejte žloutky a smetanu a vytvořte těsto, které hněťte rychlými pohyby. Rozdělte těsto na 2 části (jedna by měla být o něco větší než druhá), zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice.
- KROK 3
Větší část křehkého těsta rozválejte a vyložte do formy. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C na 15 minut nebo dokud korpus lehce nezhnědne. Vyjměte a posypte strouhankou.
- KROK 4
Bílky vyšlehejte do tuhé pěny. Postupně přidávejte moučkový cukr (120 g) a stále míchejte. Nakonec přidejte pudink rozmíchaný ve smetaně. Míchejte stěrkou, dokud se všechny ingredience důkladně nespojí.
- KROK 5
Na upečený křupavý spodek poklaďte ovoce. Poté naneste pěnu z bílků a stěrkou zarovnejte. Rozdrobte zbývající křehké těsto a posypte jím vršek. Dezert pečte při 180 °C 45 minut. Vychlaďte a ozdobte moučkovým cukrem.