reklama

Suroviny

  • 200 g másla, plus navíc za mazání
  • 200 g pistácií
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g pekanových ořechů
  • 3 lžíce medu
  • 2 balení filo těsta

Pro sirup

  • 250 g práškového cukru
  • 50 g medu
  • 2 lžičky vody z pomerančových květů
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého kardamomu

Postup přípravy

  • KROK 1

    Troubu rozehřejte na 180C/160C, horkovzdušnou/plynovou na stupeň 4. Čtvercovou dortovou formu o velikosti 21 cm x 21 cm vymažte máslem. Ořechy nasekejte v kuchyňském robotu na malé kousky. Dejte je do mísy, vmíchejte med, špetku soli a odstavte.

  • KROK 2

    Na pánvi na mírném ohni rozpustíme máslo. První balíček plátů filo těsta rozřízněte na polovinu (tak, aby se vešly do formy). Vložte jeden plát do formy a potřete rozpuštěným máslem. Navrch položte další plát a znovu potřete máslem, takto vrstvěte, dokud nespotřebujete celé balení.

  • KROK 3

    Medovou a ořechovou směs rozetřeme na pečivo a lehce přitlačíme zadní částí lžíce. Otevřete druhé balení filo, rozřízněte na polovinu a pokračujte v procesu vrstvení a máslení. Když dosáhnete posledního plátu, nalijte na něj zbývající máslo. Ostrým nožem vyřízněte do těsta hluboké čáry, abyste vytvořili čtverce nebo kosočtverce, a poté pečte v troubě 20 minut.

  • KROK 4

    Snižte teplotu na 150C/130C, plynovou na stupeň 2 a pečte dalších 45 minut. Zatímco se baklava peče, dejte všechny ingredience na sirup do hrnce a přidejte 200 ml vody. Mírně zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí, a poté směs vařte 8-10 minut nebo dokud se nezredukuje na konzistenci tekutého medu.

  • KROK 5

    Když baklavu vytáhne z trouby, nalijte navrch teplý sirup a nechte ho stékat do naříznutých čar. Necháme vsáknout a podávejte úplně vychladlé.

reklama
reklama
reklama
reklama