Baklava se skořicí a kardamomem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Porce 24
- 200 g máslaplus navíc za mazání
- 200 g pistácií
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g pekanových ořechů
- 3 lžíce medu
- 2 balení filo těsta
Pro sirup
- 250 g práškového cukru
- 50 g medu
- 2 lžičky vody z pomerančových květů
- ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky mletého kardamomu
- kcal224
- tuky12g
- nasycené4g
- sacharidy24g
- cukry13g
- vláknina2g
- proteín4g
- sůl0.3g
Postup přípravy
krok 1
Troubu rozehřejte na 180C/160C, horkovzdušnou/plynovou na stupeň 4. Čtvercovou dortovou formu o velikosti 21 cm x 21 cm vymažte máslem. Ořechy nasekejte v kuchyňském robotu na malé kousky. Dejte je do mísy, vmíchejte med, špetku soli a odstavte.
krok 2
Na pánvi na mírném ohni rozpustíme máslo. První balíček plátů filo těsta rozřízněte na polovinu (tak, aby se vešly do formy). Vložte jeden plát do formy a potřete rozpuštěným máslem. Navrch položte další plát a znovu potřete máslem, takto vrstvěte, dokud nespotřebujete celé balení.
krok 3
Medovou a ořechovou směs rozetřeme na pečivo a lehce přitlačíme zadní částí lžíce. Otevřete druhé balení filo, rozřízněte na polovinu a pokračujte v procesu vrstvení a máslení. Když dosáhnete posledního plátu, nalijte na něj zbývající máslo. Ostrým nožem vyřízněte do těsta hluboké čáry, abyste vytvořili čtverce nebo kosočtverce, a poté pečte v troubě 20 minut.
krok 4
Snižte teplotu na 150C/130C, plynovou na stupeň 2 a pečte dalších 45 minut. Zatímco se baklava peče, dejte všechny ingredience na sirup do hrnce a přidejte 200 ml vody. Mírně zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí, a poté směs vařte 8-10 minut nebo dokud se nezredukuje na konzistenci tekutého medu.
krok 5
Když baklavu vytáhne z trouby, nalijte navrch teplý sirup a nechte ho stékat do naříznutých čar. Necháme vsáknout a podávejte úplně vychladlé.