Banánové lívance s křupavou slaninou a sirupem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 4 porce (na cca 10 lívanců)
Suroviny
- 8 plátků uzená americká slanina (nebo pancetta)
- 140 g samokypřící mouka
- 1 lžička prášek do pečiva
- 2 lžíce světlý třtinový cukr
- 2 ks zralý banán, 1 rozmačkaný, 1 nakrájený na tenké plátky
- 2 ks velká vejce
- 25 g máslo, rozpuštěné, plus trochu navíc
- 125 ml mléko
- javorový sirup
Postup přípravy
- KROK 1
Rozpalte gril v troubě na vysokou teplotu. Slaninu rozložte na plech vyložený alobalem a dejte ji péct na 5 až 7 minut dokřupava, poté gril vypněte, ale nechte plech uvnitř, aby slanina zůstala teplá. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a cukr se špetkou soli. Uprostřed udělejte důlek a přidejte rozmačkaný banán, vejce, máslo a mléko. Vyšlehejte hladké těsto bez hrudek.
- KROK 2
Na velké pánvi rozehřejte trochu másla. Jakmile začne prskat, dejte na něj malé kopečky těsta a nechte mezi nimi trochu místa, protože se roztečou. Na povrch každého lívance položte 2 nebo 3 plátky banánu a na středním plameni je 2 minuty opékejte. Jakmile se mezi plátky banánu objeví bublinky, lívance otočte a smažte ještě 1 minutu, dokud se nenafouknou a nezezlátnou. Přesuňte je na talíř a udržujte v teple společně se slaninou, zatímco budete připravovat zbývající lívance. Lívance podávejte s křupavou slaninou a pokapané javorovým sirupem.